Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Η Ολγα χτίζει γέφυρες με την αγορά των ΗΠΑ

H αποκατάσταση της θετικής εικόνας του ελληνικού τουρισμού και η χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης μακράς πνοής, με το οποίο θα αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, θα εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν και θα αναβαθμίζεται το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες των πολιτικών που πρόκειται να εφαρμοστούν στον τουρισμό από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό από στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη κατά τις πρόσφατες επαφές της στη Νέα Υόρκη, με αφορμή το 1ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ομίλου Μπλούμπεργκ, το οποίο μέχρι πρότινος ούτε ήθελε να ακούει ούτε να βλέπει τίποτα σχετικό με την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των συναντήσεών της, η κυρία Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ανέφερε ότι για πολλά χρόνια η Αμερική ήταν μια «ξεχασμένη αγορά» για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια» και ότι «ήδη δημιουργούνται νέες προοπτικές και μια νέα δυναμική».

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ακόμη ότι «δεν αρκούν οι επαφές για να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά χρειάζεται μεθοδικότητα και προγραμματισμός για να αλλάξουμε την τραυματισμένη εικόνα της Ελλάδας και να γίνει ξανά μια ισχυρή και περήφανη χώρα του παγκόσμιου τουρισμού», εκφράζοντας παράλληλα την «πλήρη ικανοποίησή» της για τα αποτελέσματα των επαφών της. «Ολοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή δουλειά» σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «με τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστική και για τουριστικές επενδύσεις».

Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρει ακόμη ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί ξανά τις ΗΠΑ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με βασικό στόχο να εδραιωθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με εταιρίες και άτομα που προβάλλουν και προωθούν τον ελληνικό τουρισμό. Η παρούσα επίσκεψη είχε περισσότερο «διερευνητικό χαρακτήρα», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι για να δημιουργηθούν «γερές βάσεις» στην αμερικανική αγορά θα πρέπει να υπάρξει «συστηματική και συνεπής προσέγγιση» των ζητημάτων που καθορίζουν την προσέλκυση τουριστών από την Αμερική.

Στην παρατήρησή μας ότι πολλοί τουριστικοί πράκτορες -ομογενείς και μη- υποστηρίζουν ότι ένας από τους «ανασταλτικούς παράγοντες» στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από τις ΗΠΑ είναι η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού απευθείας πτήσεων ΗΠΑ – Ελλάδας, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο δεν θα πραγματοποιείται καμία απευθείας πτήση, η κυρία Κεφαλογιάννη εξέφρασε αισιοδοξία ότι γι’ αυτό το θέμα «μπορεί να υπάρξουν κάποια καλά νέα», αποφεύγοντας να δημιουργήσει προσδοκίες προτού προκύψουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αφορούν το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η υπουργός τόνισε επίσης ότι για την προσέλκυση επενδύσεων και τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα έχει έναν «μοναδικό και πολύτιμο» σύμμαχο, την ομογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Μπλούμπεργκ, επισήμανε τη σημασία του τουρισμού, τονίζοντας ότι -παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα- ο τουρισμός παρέμεινε ανθεκτικός σε σύγκριση με τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη, ενώ οι επισκέπτες αυξήθηκαν. Επίσης υπογράμμισε ότι βασικοί στόχοι του αυτόνομου πλέον υπουργείου Τουρισμού είναι η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.

Ακόμη η κυρία Κεφαλογιάννη είχε συνάντηση με την Αμερικανική Εβραϊκή Ενωση, όπου συζητήθηκε κυρίως το θέμα των επισκέψεων στο Ισραήλ με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Παράλληλα παρευρέθη στην εβδομάδα ελληνικού σινεμά και μάλιστα στην προβολή της ταινίας της κυρίας Μαρίας Ηλιού για τη Σμύρνη. «Στο σινεμά Paris, στο κέντρο του Μανχάταν, όπου ήταν μαζεμένη όλη η ελληνική παροικία, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια συγκλονιστική ταινία-ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη» τονίζει η κυρία Κεφαλογιάννη.

Τέλος, απόλυτα ικανοποιημένη δηλώνει από την υποστήριξη του Ελληνα πρόξενου στη Νέα Υόρκη Γιώργου Ηλιόπουλου, ο οποίος μάλιστα παρέθεσε και δεξίωση στην προξενική κατοικία με εκπροσώπους τουριστικών φορέων που ασχολούνται με διοργάνωση ταξιδιών στην Ελλάδα.

1ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο

Εν τω μεταξύ, η κυρία Κεφαλογιάννη συμμετείχε στο 1ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, στο οποίο τόνισε ότι η προσέλκυση και η στήριξη επενδύσεων στον τουρισμό αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου και εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Αναφέρθηκα σε τρεις βασικούς άξονες δράσης, που αφορούν: τη στήριξη των επενδύσεων, την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τα νέα τουριστικά προϊόντα και τη δημιουργία φιλικού πλαισίου για τις επενδύσεις στον τουρισμό» τονίζει η υπουργός, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σύνθετα τουριστικά προϊόντα με συνδυασμό καταλυμάτων και ειδικών τουριστικών υποδομών (π.χ., γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.λπ.) και την τουριστική κατοικία. Επίσης ανέπτυξε τις πρόσφατες προτάσεις ρύθμισης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις και τις προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού για απλούστευση των διαδικασιών.

«Ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη, μια και έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε μια σειρά από άλλους κλάδους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε σε δύο παράλληλες στοχευμένες δράσεις του υπουργείου, που αφορούν: αφενός την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Χωροταξικού για τον Τουρισμό, σε άμεση συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, και αφετέρου την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τον θαλάσσιο τουρισμό, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Οικονομικών, και τον ιατρικό τουρισμό, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, που αφορά την ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη προοπτική, η κυρία Κεφαλογιάννη περιλαμβάνει την οργανωμένη ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων. «Ο Συνεδριακός Τουρισμός, ο Τουρισμός Υγείας, ο Θρησκευτικός, ο Αθλητικός και άλλες ειδικές μορφές μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα, όμως, η υπουργός Τουρισμού τονίζει την ανάγκη να «ξανακάνουμε την Αθήνα ασφαλή και ανταγωνιστικό προορισμό», χαρακτηρίζοντας αυτή την προσπάθεια «στοίχημα για την κυβέρνηση». Αυτό, άλλωστε, της τόνισε και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Με τον Τζουλιάνι

Στη Ν. Υόρκη η κυρία Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τον πιο επιτυχημένο, ίσως, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι. «Η συνάντηση που είχα με τον κ. Τζουλιάνι ήταν ουσιαστική και χρήσιμη» τονίζει, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι η εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, όπως αυτά που αντιμετώπισε στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και στην πόλη του, είναι εξαιρετικά πολύτιμη» καταλήγει η κυρία Κεφαλογιάννη.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Θέματα που αφορούν την ομογένεια, την εκκλησία, αλλά και την πορεία της χώρας μας συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με την κυρία Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη. Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Αρχιεπισκοπής στην Αμερική και στη στήριξη που παρέχει στους ομογενείς, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του έναντι των προβλημάτων του ελληνικού λαού. Ακόμη η κυρία Κεφαλογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύτιμη κοινωνική προσφορά του Αρχιεπισκόπου.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ