Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Η ολική επαναφορά του «εξολοθρευτή» στο πεδίο της μάχης

Ο Γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί υποστηρίζει ότι η καταδίκη του για το σκάνδαλο με την Adidas δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να πέσει λάσπη στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί και να παρεμποδιστεί η όποια προσπάθεια επιστροφής του στο μέγαρο των Ηλυσίων. Η λαμπερή ακόμη πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι ξεκαθαρίζει ότι ο σύζυγός της, ως γνήσιος Λατίνος, δεν αλλάζει τις πάνες της μικρής Τζούλια, αλλά προτιμά να ασχολείται με την ομιλίες του στα διεθνή συνέδρια και αγωνιά για το μέλλον της πατρίδας του. Οπως και αν έχει το πράγμα, ο Νικολά, μια πολιτική αρκούδα που έπεσε σε χειμερία νάρκη, ετοιμάζεται να ξυπνήσει και να χώσει βαθιά τα νύχια του στη γαλλική πολιτική σκηνή. Ο χρόνος, άλλωστε, λειτουργεί για τον Σαρκοζί ως σύμμαχος που τον «ξεπλένει» από παλιές αμαρτίες.

Η επιστροφή του 58χρονου Σαρκοζί, την περασμένη Δευτέρα, στα κεντρικά γραφεία του UMP δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντιθέτως. Ο ίδιος, αν και ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του δεν σημαίνει την επιστροφή του, δεν πείθει. «Την ημέρα που θα επιστρέψω, θα σας προειδοποιήσω» είπε ο Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι θα ήταν απρέπεια να εκφράσει κανείς προεδρικές φιλοδοξίες την ώρα που «οι Γάλλοι υποφέρουν». Οι πολιτικοί αναλυτές ωστόσο βλέπουν πίσω από την ομιλία του για τη διάσωση του κόμματος από την πτώχευση μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει, ακόμη μία φορά, ότι αυτός και μόνο αυτός διαθέτει το χάρισμα, αλλά και τη δημοτικότητα για να σώσει και να ηγηθεί της γαλλικής Δεξιάς. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας Γάλλος σχολιαστής: «Εάν αυτό δεν είναι η επιστροφή, τότε είναι σίγουρα το τρέιλερ».

Ο Σαρκοζί επευφημήθηκε από πλήθος υποστηρικτών του όταν έφτασε στα κεντρικά γραφεία του UMP. Στην ομιλία του κάλεσε να υπάρξουν δωρεές προς ενίσχυση του κόμματος, αφού το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως υπερέβη το καθορισμένο όριο για τις προεκλογικές δαπάνες κατά την περσινή εκστρατεία για την επανεκλογή του. Τώρα, το κόμμα πρέπει να επιστρέψει 11.000.000 ευρώ, που είχε λάβει ως ενίσχυση.

Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει κρύψει, στις λίγες συνεντεύξεις που έχει δώσει μετά την εκλογική ήττα του, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2017. Πολλοί στη γαλλική Δεξιά θεωρούν τον Σαρκοζί την κόλλα που θα ενώσει και πάλι το κόμμα το οποίο έχει μοιραστεί σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: τους σκληροπυρηνικούς, που συντάσσονται με τη Μαρίν Λεπέν για τους μετανάστες, και τους μετριοπαθείς, που προσδοκούν μια αναγέννηση της γαλλικής Κεντροδεξιάς. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτου IFOP έδειξαν ότι το 40% των Γάλλων θα ήθελε τον Σαρκοζί πρόεδρο ξανά, αλλά, μεταξύ των ψηφοφόρων του UMP, το ποσοστό εκείνων που θέλουν να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία το 2017 βρίσκεται στο 58%, αφήνοντας μόλις 16% στον Φρανσουά Φιγιόν και 10% στον νυν πρόεδρο του κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ο οποίος έχει πει ότι θα είναι υποψήφιος μόνο εάν δεν είναι ο Σαρκοζί.

Αντίθετα από τον Σαρκοζί, ο χρόνος αποδείχτηκε εχθρός για τον σημερινό σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η δημοφιλία του κατρακυλά στον γκρεμό. Σε δημοσκόπηση του IFOP, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Journal du Dimanche», η δημοτικότητα του Ολάντ σημείωσε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ τον Ιούνιο, έπειτα από τη μικρή ανάκαμψη που παρουσίασε τον Μάιο. Μόλις το 26% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του, ενώ το εξαιρετικά υψηλό 73% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Για τη γαλλική Δεξιά αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για την επιστροφή στην εξουσία και η αιτία που ο Σαρκοζί αντιμετωπίζεται λίγο πολύ ως μεσσίας. Για πολλούς λόγους. Απέναντι στο ισχυρό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το UMP πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό πρόγραμμα και έναν χαρισματικό ηγέτη. Η γαλλική Ακροδεξιά, που πλέον επικεντρώνεται περισσότερο στην υπεράσπιση του γαλλικού κοινωνικού κράτους και στην αμφισβήτηση του ευρώ, λαμβάνει πλέον στις δημοσκοπήσεις ποσοστό που αγγίζει το 21%.

Αγκάθι η περιπέτεια με τον Ταπί

Προϋπόθεση όμως για να διεκδικήσει ο Νικολά Σαρκοζί και πάλι την προεδρία είναι να μπει στο συρτάρι ο φάκελος Ταπί, αλλά και η δικαστική περιπέτεια με το θέμα της χρηματοδότησής του το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι, τον πρώην δικτάτορα της Λιβύης. Η δεύτερη υπόθεση, αν και σημαντική, αφενός αργεί ακόμη να ανοίξει, αφετέρου δεν αποτελεί το Νο 1 σκάνδαλο, με δεδομένο ότι ο Καντάφι χρηματοδοτούσε πλήθος δυτικών κυβερνήσεων και κομμάτων. Η υπόθεση Ταπί όμως είναι ένα μεγάλο ζήτημα και μια υπόθεση πιο σοβαρή κι από το σκάνδαλο Μπετανκούρ. Οπως πρόσφατα σχολίαζε ρεπορτάζ του βρετανικού «Independent», οι Γάλλοι δικαστές πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ενδείξεις μιας συνωμοσίας που ενορχήστρωσε ο Σαρκοζί για να πλουτίσει ο φίλος του Μπερνάρ Ταπί με έξοδα του κράτους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η απόφαση μιας δήθεν ανεξάρτητης επιτροπής διαιτησίας να επιδικάσει 403.000.000 ευρώ στον Ταπί, ώστε να διευθετηθεί μια 15ετής αντιπαράθεση με το κράτος, είχε στην πραγματικότητα «κατασκευαστεί» από τη γαλλική προεδρία.

Hδη έχει διαταχθεί η διεξαγωγή προανακριτικής έρευνας εναντίον τριών ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Στεφάν Ρισάρ και ένας συνταξιούχος δικαστής, ο Πιερ Εστούπ, που ήταν επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής. Θα ανακριθεί, επίσης, ο πρώην προσωπάρχης του Σαρκοζί και υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, εναντίον του οποίου επίσης ενδέχεται να διαταχθεί έρευνα. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακρίθηκε τον περασμένο μήνα. Ο πρώην πρόεδρος απολαμβάνει ασυλία για όλες τις αποφάσεις του και τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (εκτός από την εσχάτη προδοσία). Σύμφωνα με κάποιες πηγές όμως που επικαλείται ο «Independent», η ανάμειξη του Σαρκοζί στη φερόμενη ως συνωμοσία άρχισε το 2004, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Μπορεί, λοιπόν, να προσαχθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση με τον Ταπί. Οι υποστηρικτές του επιμένουν πως η διαιτησία ήταν μια διευθέτηση κάποιας διαφοράς που θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος δισεκατομμύρια αντί για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι δικαστές όμως έχουν καταγράψει είκοσι δύο επισκέψεις του Ταπί στο προεδρικό μέγαρο το 2007 και το 2008.

Στη μικρή Τζούλια!

Στην ομιλία του τη Δευτέρα ο Σαρκοζί έκανε λόγο για την ανάγκη ενός ριζοσπαστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, ενώ μίλησε για κρίση ιδεών και ξεπερασμένες ιδεολογίες…

Το τι θα πράξει ο Σαρκοζί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το βέβαιο είναι ότι τα ζυγίζει όλα και καραδοκεί για την κατάλληλη στιγμή. Οι φίλοι του υποστηρίζουν ότι η εμφάνισή του στα κεντρικά του UMP ήταν μια στιγμή και ότι ο ίδιος θα επιστρέψει και πάλι στο καβούκι του, στη μικρή Τζούλια, στην Κάρλα και στη διεθνή σκηνή των συνεδρίων… Ωσπου να αποφασίσει το 2014 εάν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επιστροφή του και τη μεγάλη σύγκρουση με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας.

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ