Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Η μη ύπαρξη Προεδρικού Διατάγματος έβγαλε νοκ άουτ το πλαφόν στη συνταγογράφηση δραστικών ουσιών. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καταργεί ως αντισυνταγματικές τις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες είχαν τεθεί συγκεκριμένα όρια δαπάνης που μπορεί να γράψει ένας γιατρός ανά ασθενή ασφαλισμένο κάθε μήνα, καθώς έκρινε ότι ήταν αναγκαία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Μάλιστα, από τις 28 Ιουνίου 2014 είχαν παγώσει με προσωρινή διαταγή οι επίμαχες αποφάσεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος που ανάγονται στην αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών.

Ελάχιστο όριο

Στην απόφαση του 2014 οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν αποφασίσει την αναστολή της ως άνω υπουργικής απόφασης ως προς το σκέλος το οποίο αφορούσε τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off-patent) ανά γιατρό, ενώ έκαναν δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, και ζητούσαν να ανασταλούν και να ακυρωθούν τόσο η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη όσο και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ