Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Η ώρα του Παπαντωνίου

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από τον πρώην -πρωτοκλασάτο- υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, καθώς οι εισαγγελικές Αρχές τον καλούν να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες». Ειδικότερα, η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου καλεί τον πρώην υπουργό προκειμένου να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το έτος 2010. Ο κ. Παπαντωνίου θα καταθέσει ως ύποπτος για το ίδιο αδίκημα και για το οικονομικό έτος 2009, χρονιά ωστόσο για την οποία η εν λόγω κατηγορία διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος με βάση παλαιότερο νόμο. Η κλήση ως υπόπτου του πρώην υπουργού το ΠΑΣΟΚ αφορά το ποσό του περίπου 1.333.000 ευρώ που βρισκόταν σε τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του Ρούλας Κουράκου σε τράπεζα της Ελβετίας και περιλαμβανόταν στη «λίστα Λαγκάρντ». Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση της ήδη υπάρχουσας ποινικής δίωξης (είχε ασκηθεί τον Μάρτιο του 2013) για το «πόθεν έσχες» του 2008, για την οποία τόσο ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του κυρία Κουράκου έχουν απολογηθεί τον περασμένο Απρίλιο και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με καταβολή εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα. Το επίμαχο ποσό δεν δηλώθηκε ούτε το 2008 ούτε τα επόμενα έτη.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός σε κομβικά πόστα όπως αυτό του Εθνικής Αμυνας και του Οικονομικών, ελέγχεται από τις εισαγγελικές Αρχές και για φοροδιαφυγή τη δεκαετία 2000-2010. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, επί μία δεκαετία ζούσαν εκείνος και η σύζυγος του ξοδεύοντας περισσότερα από όσα δήλωναν! Ο οικονομικός και φορολογικός έλεγχος στο ζευγάρι διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ, το οποίο παρέδωσε το πόρισμά του στην επίκουρο εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Η εισαγγελέας Παπανδρέου μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι εις βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας της κατάθεσής της στην Ελβετία.

Πάντως, παρά το μεγάλο ύψος της φοροδιαφυγής, ο πρώην υπουργός «γλίτωσε» (σε εκείνη την περίπτωση) το κακούργημα, καθώς ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, αντί για 80.000 ευρώ στην περίπτωση Παπαντωνίου.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ