Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Η παγίδα με το νέο τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ

Παγίδα στους επαγγελματίες στήνει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο σύστημα που σχεδιάζει για την καταβολή του ΦΠΑ.

Στόχος, να δελεάζει αρχικά τους υπόχρεους να υποβάλουν τη δήλωση για να τους βεβαιώνει λογιστικά τον φόρο ώστε να «ωραιοποιείται» ο προϋπολογισμός.

Στη συνέχεια όμως, αν δεν πληρώσουν, θα καθιστά το χρέος ληξιπρόθεσμο και θα αρχίζει να τους κυνηγά με πρόστιμα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι φορολογούμενοι με το νέο σύστημα θα έχουν τη δυνατότητα πληρώνοντας 10 ευρώ να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ έως τις 20 του επόμενου μήνα που λήγει η προθεσμία τους. Κατόπιν θα έχουν 10 ημέρες περιθώριο για να πληρώσουν την υπόλοιπη οφειλή, διαφορετικά το χρέος θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο.

Αδυνατούν τελείως

Σήμερα, ένας στους τέσσερις επαγγελματίες δεν υποβάλλει δήλωση για ΦΠΑ, καθώς δεν μπορεί να βρει τα χρήματα για να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο. Επίσης οι επαγγελματίες αδυνατούν να κάνουν ακόμα και χρήση της ρύθμισης που ισχύει και προβλέπει προκαταβολή 40% της οφειλής και εξόφληση σε δύο μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι προσαυξημένες κατά 2%.

Για να τους «τσιμπήσει», το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ με το νέο σύστημα που προτίθεται να εφαρμόσει, το οποίο προβλέπει τα εξής:

-Αποδεσμεύεται η υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή του ΦΠΑ. Θα μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλλει τη δήλωσή του πληρώνοντας 10 ευρώ, ώστε να μη διώκεται για φοροδιαφυγή.

-Ο ΦΠΑ που θα προκύπτει θα πρέπει να εξοφληθεί εντός 10 ημερών.

-Στην περίπτωση που δεν εξοφλείται, το ποσό θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και ο φορολογούμενος θα χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 1% αντί για 2% που επιβάλλεται σήμερα με το σύστημα των δόσεων.

Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλήσουν τον ΦΠΑ ακόμη και σε περισσότερους από τρεις μήνες, καταβάλλοντας χαμηλότερη προσαύξηση σε σχέση με αυτή που χρεώνονται σήμερα. Ομως το χρέος θα είναι ληξιπρόθεσμο και μετά τον τρίτο μήνα το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων κ.ά.).

Με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αγορά, δεν αποκλείεται τελικά να αποφασιστεί η διατήρηση των τριών δόσεων με 1% χωρίς να χαρακτηρίζεται η οφειλή ληξιπρόθεσμη.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον περασμένο Ιανουάριο οι υπόχρεοι σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ήταν 109.579. Από αυτούς οι 26.244 δεν υπέβαλαν δήλωση. Ακολούθησαν ραβασάκια, ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια και τηλεφωνήματα από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών για να πειστούν μόνο 2.200 να κάνουν δήλωση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ