Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Η Παγκόσμια Τράπεζα, άλλοθι για περικοπές κοινωνικών επιδομάτων

Οι θεσμοί επιμένουν να απαιτούν να μπει βαθιά το μαχαίρι στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα για να εξοικονομηθούν τα 900.000.000 ευρώ που απαιτούνται και να εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από 1/1/2017 και μετά. Για να πετύχουν τον στόχο τους, χρησιμοποιούν σαν λαγό την Παγκόσμια Τράπεζα, παρουσιάζοντας στοιχεία από έκθεσή της για το ζήτημα αυτό, που έχει ήδη επιδοθεί στο υπουργείο Εργασίας. Μέσω αυτής, ζητούνται να πραγματοποιηθούν περικοπές σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών (π.χ. ιατροφαρμακευτικές δαπάνες), στο επίδομα θέρμανσης και σε κοινωνικά επιδόματα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές από τους ασφαλισμένους.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί προάγγελο κακών εξελίξεων, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με ανάλογη έκθεση που είχε εκπονήσει ο ΟΟΣΑ για το ίδιο θέμα προ διετίας, αλλά και με τις απαιτήσεις των θεσμών. Ουσιαστικά, θεωρείται από την ελληνική πλευρά μοχλός πίεσης, ώστε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που πρέπει να θεσμοθετηθεί έως το τέλος του έτους, να καταγραφούν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που ζητούνται σε περικοπές επιδομάτων, προκειμένου να αρχίσει απρόσκοπτα το ΚΕΑ με το νέο έτος. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει στηρίξει πολλά στην κοινωνική πολιτική που θέλει να ασκήσει στην καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ, που σε πρώτη φάση έχει τεθεί σε λειτουργία σε μόλις 30 δήμους. Υπενθυμίζεται ότι παρέχει ποσό 200 ευρώ τον μήνα ανά περίπτωση, προσαυξημένο με βάση τα τέκνα και την οικογενειακή κατάσταση, σύμφωνα με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μπορεί να εξοικονομήσει τα ποσά που απαιτούνται με περικοπές από την εθνική άμυνα (έως 250.000.000 ευρώ), καλύτερο έλεγχο – επισκόπηση δαπανών (spending view) στο Δημόσιο (έως 500.000.000 ευρώ) και μεταφορές κονδυλίων από άλλους κωδικούς (έως 150.000.000 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ