Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Η (παγωμένη) Δ. Μακεδονία σε απόγνωση

Η Δυτική Μακεδονία είναι επισήμως (βάσει του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) η περιφέρεια με τις δυσμενέστερες κλιματικές συνθήκες στη χώρα. Ο φετινός χειμώνας αποδεικνύεται ιδιαίτερα βαρύς, αλλά η κεντρική εξουσία παραμένει ασυγκίνητη.

Ενώ η περιφέρεια βρίσκεται στην… κατάψυξη από τον περασμένο Νοέμβριο, με το θερμόμετρο σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Φλώρινα) να έχει πέσει στους -25 βαθμούς Κελσίου, οι κάτοικοί της «τσουρουφλίζονται» από τις… καυτές δαπάνες θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ ανά λίτρο και καλπάζει προς την τιμή του πετρελαίου κίνησης, την οποία, βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων, προβλέπεται να φτάσει τον Οκτώβριο. Συνεπώς, στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης -πλην της πόλης της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας που καλύπτονται από την τηλεθέρμανση της ΔΕΗ- τα έξοδα, ακόμη και για την εξασφάλιση της στοιχειώδους θέρμανσης, είναι δυσβάσταχτα. Αρκετά νοικοκυριά σε πόλεις και χωριά της περιοχής υποχρεώνονται να δαπανήσουν κοντά στα 1.000 ευρώ τον μήνα, έναν μισθό δηλαδή! Πάλι καλά που υπάρχουν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες και δεν χειροτερεύουν τα πράγματα.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, μιλώντας στη «δημοκρατία», χαρακτηρίζει μείζον το πρόβλημα και εχθρική τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στην ακριτική περιφέρεια. Την ώρα, μάλιστα, που αυτή έχει και τα αρνητικά πρωτεία στην ανεργία (25%). Ο ίδιος σημειώνει ότι μεγάλες κοινωνικές ομάδες πλήττονται καίρια. Ωστόσο, οι εκκλήσεις και οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς την Κεντρική Διοίκηση για ειδική μεταχείριση των περιοχών με σκληρό κλίμα όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης βρήκαν ώτα μη ακουόντων. Προφανώς τον καιρό της κυριαρχίας της τρόικας τέτοιου είδους κοινωνικές ευαισθησίες απαγορεύονται. Καταλαβαίνετε δε τι θα συμβεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (γύρω στο 1,5 ευρώ)!

Προς τον παρόν η εξίσωση τιμών των δύο τύπων πετρελαίου ισχύει για τις επιχειρήσεις, φέρνοντας σε μειονεκτική θέση αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Δακής. Είναι φανερό ότι στο σημερινό, εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον οι επιχειρήσεις της περιφέρειας έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα. Βαριές ανάγκες θέρμανσης έχουν και τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και ο περιφερειάρχης κάνει γνωστό ότι η σχετική κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής. Ποιος όμως από τη ζεστασιά του κέντρου θα ενδιαφερθεί για τα παιδιά που εν έτει 2012 μπορεί να κάνουν μάθημα στο κρύο;

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ