Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΕΤΑΙ!

Αψυχολόγητες παρεμβάσεις από τον Μπαλτά! Επανέρχονται άσυλο και «αιώνιοι», οι φοιτητές θα ψηφίζουν για πρυτάνεις

Διαχωρίζονται τώρα τα Πρότυπα και τα Πειραματικά, στα οποία οι μαθητές θα μπαίνουν με κλήρωση

Μπροστά… προς τα πίσω πηγαίνει η εκπαίδευση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς καταργούνται, επί της ουσίας, όσοι νόμοι ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επιστρέφουν στα πανεπιστήμια οι «αιώνιοι», εργαζόμενοι φοιτητές αλλά και το άσυλο, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος και περνούν και πάλι όλες οι αρμοδιότητες στις πρυτανικές Αρχές, ενώ η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή πρύτανη όχι απλά επανέρχεται αλλά ενισχύεται. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα ψηφίζουν, στο σύνολό τους, στις πρυτανικές εκλογές, και όχι διά αντιπροσώπου, ωστόσο, το ποσοστό των ψήφων τους θα κυμαίνεται ανάλογα με το ποσοστό της συμμετοχής τους.

Οσον αφορά το θέμα των μετεγγραφών, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς τόνισε ότι θα προβλεφθεί ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει τη μεταφορά θέσης με βασικά κριτήρια το εισόδημα του αιτούντα και τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, η ρύθμιση θα αφορά λίγους και «αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους» προειδοποίησε ο κ. Μπαλτάς. Σαρωτικές αλλαγές έρχονται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων, από την οποία επιλεγόταν το 50% των ερωτημάτων στις προαγωγικές εξετάσεις. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και όλες οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και με τις οποίες ουσιαστικά καταργείται το «Νέο Λύκειο», όπως η επαναφορά της βάσης του «10» ως μοναδικό κριτήριο προαγωγής και απόλυσης.

Επιπλέον, καταργείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και επιστρέφουν οι καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς θα επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητές τους. Ακόμη, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα (για πρώτη φορά) που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιωτικά σχολεία), καθώς θα καθοριστούν το ωράριό τους, τα αναλυτικά τους προγράμματα, ενώ θα απαγορεύονται τα εσωτερικά φροντιστήρια στα ιδιωτικά σχολεία.

Στη μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον θεσμό των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μπαλτάς, άμεσα, καταργούνται η σύζευξη και ο όρος του Πειραματικού Πρότυπου Σχολείου και διαχωρίζονται τα Πειραματικά από τα Πρότυπα. Πρότυπα Σχολεία, στα οποία οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις, θα είναι πλέον η Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά, η Βαρβάκειος Σχολή, η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων. Ολα τα υπόλοιπα μετατρέπονται σε Πειραματικά και σε αυτά οι μαθητές θα επιλέγονται με κλήρωση.

Τα πάνω κάτω φέρνει το νομοσχέδιο και στην εκλογή των διευθυντών σχολείων και των διευθυντών εκπαίδευσης. Το ποσοστό αποδοχής των διδασκόντων στο σχολείο του εκάστοτε υποψήφιου διευθυντή θα του αποφέρει και τα αντίστοιχα μόρια (για παράδειγμα, όποιος απολαμβάνει το 100% της αποδοχής θα λαμβάνει το 33% των μορίων που χρειάζεται κ.λπ.). Απαραίτητα κριτήρια για τους υποψηφίους θα είναι, επίσης, η δεκαετής προϋπηρεσία, η πιστοποιημένη γνώση τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας, η διδακτική εμπειρία και η παιδαγωγική συγκρότηση. Για τους υποψήφιους διευθυντές εκπαίδευσης απαραίτητα προσόντα είναι η δεκαετής διδακτική προϋπηρεσία και η πιστοποιημένη γνώση τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας. Θα μοριοδοτούνται επιπλέον βάσει της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας τους, της παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισής τους.

Κάρτα Σίτισης στα σχολεία για φτωχά παιδάκια

Στα σχολεία επεκτείνεται η Κάρτα Σίτισης του υπουργείου Εργασίας, για να μπορούν οι μαθητές που υποσιτίζονται να τρώνε κολατσιό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το κυλικείο του σχολείου τους ή παρακείμενα μαγαζιά. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς, η κάρτα θα είναι ανώνυμη, «ώστε να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους όσα παιδιά έχουν ανυπέρβλητες ανάγκες», και θα έχει τη μορφή πιστωτικής στην οποία θα πιστώνονται τα έξοδα σίτισής τους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «προχωρούμε στη χαρτογράφηση των σχολείων, για να εντοπισθούν εκείνα στα οποία οι μαθητές αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα σίτισης και δεν λειτουργούν κυλικεία, ώστε να εστιάσουμε την προσπάθειά μας εκεί». Ο ίδιος σημείωσε ότι «διαπιστώσαμε πως ο Σύλλογος των Κυλικείων δεν έχει κυλικεία σε κάποια σχολεία γιατί δεν τον συμφέρει λόγω της φτώχειας σε αυτές τις περιοχές». Ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε και στην προσπάθεια προσφοράς φαγητού στους μαθητές από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- απέτυχε «διότι σκόνταφτε στην αξιοπρέπεια των παιδιών και των οικογενειών τους».

Εύη Πανταζοπούλου

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πισωγύρισμα

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η κατάσταση που επικρατεί έως σήμερα στον χώρο της Παιδείας είναι ικανοποιητική. Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις. Και τώρα, η ανάγκη προσανατολισμού της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα της Τριτοβάθμιας, στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας κοινωνίας όπως η ελληνική, που προσπαθεί να βγει από τη βαθύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, παραμένει μεγάλη. Ωστόσο, οι αλλαγές που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με αυτή την ανάγκη. Αντιθέτως, σηματοδοτούν την επιστροφή σε ένα παρελθόν πλήρως αποτυχημένο, γεμάτο παθογένειες και στρεβλώσεις, με μοντέλα που ευνόησαν τον κομματισμό και έβλαψαν τη μόρφωση. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι και στον τομέα αυτόν οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις κρατούν δέσμια την κυβέρνηση, εντείνοντας τις ανησυχίες

δ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ