Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Η παλιά «ασθένεια» του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά το «νεκρό» ΠΑΣΟΚ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ανατρέχοντας στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο ολιγομελής είναι μια Κοινοβουλευτική Ομάδα τόσο πιο εύρυθμα και συντονισμένα μπορεί να λειτουργήσει. Το 2012 το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ήρθε για να ανατρέψει και αυτό το αξίωμα. Οσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή με αφορμή την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, το ΤΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ είναι ενδεικτικά. Κι αν τόσο καιρό η κοινή γνώμη βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να εξελίσσεται σε «παλαιό ΠΑΣΟΚ», την Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ θύμισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, καθώς κάθε βουλευτής ψήφιζε ό,τι ήθελε.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να καταγραφεί και ως το μεγαλύτερο αντάρτικο της ιστορίας από πλευράς αναλογιών. Κι αυτό γιατί στη μόλις 33 μελών πράσινη Κοινοβουλευτική Ομάδα οι μισοί συν ένας βουλευτές (17) πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή, ενώ ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, προφανώς για να μη ζήσει από κοντά το μπάχαλο στο κόμμα του, αποφάσισε να μη διανύσει τα λίγα μέτρα που χωρίζουν την αίθουσα της Ολομέλειας από το γραφείο του στη Βουλή και έμεινε κλεισμένος εκεί χωρίς να ψηφίσει.

Τα όργανα είχαν αρχίσει να χτυπούν εδώ και μέρες. Μεγάλη μερίδα βουλευτών (Μωραΐτης, Μπόλαρης, Τζάκρη, Δριβελέγκας) και άλλοι τα έβαλαν από την αρχή με τον εισηγητή του κόμματος Π. Κουκουλόπουλο για τη… λάιτ στάση που κράτησε στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. «Δουλευόμαστε μεταξύ μας μου φαίνεται. Παραδώσαμε τη χώρα σε ένα μνημόνιο και δεν σας είδα να αντιδράτε τότε» απάντησε οργισμένος στο ΚΤΕ της προπερασμένης Παρασκευής ο βενιζελικός Κουκουλόπουλος θεωρώντας όλα αυτά χτύπημα των παπανδρεϊκών στον Βενιζέλο. «Αν νομίζεις ότι θα σε φοβηθούμε επειδή φωνάζεις, γελάστηκες. Είσαι εκτεθειμένος» του απάντησε ο Μ. Μπόλαρης.

Μολονότι πολλοί πίστεψαν ότι η κατάσταση θα εκτονωνόταν, διαψεύστηκαν. Το βράδυ της Τρίτης όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έφερε στη Βουλή τη ρύθμιση για την ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ, ο Π. Κουκουλόπουλος τα έχασε. Αρχικά είπε ότι η ρύθμιση φαίνεται σωστή, αλλά ζήτησε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις για τους «αριστοκράτες του Τύπου». Πέντε λεπτά αργότερα, ωστόσο, σε πηγαδάκι δημοσιογράφων στη Βουλή είπε ότι δεν θα στήριζε τη ρύθμιση. Το πρωί της επομένης με την έναρξη της ψηφοφορίας το ΠΑΣΟΚ μπήκε στην Ολομέλεια με τη γραμμή να λέει «ναι» στις αποκρατικοποιήσεις «παρών» στο άρθρο για το ΤΕΕ και καταψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ. Κάπου εκεί άρχισε το μπάχαλο. Ο Πύρρος Δήμας, που εκλήθη να ψηφίσει πρώτος ως βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είτε μπερδεύτηκε είτε δεν είχε καταλάβει τι ψηφιζόταν και είπε «ναι σε όλα», προκαλώντας πανικό. Οσα ακολούθησαν θύμισαν σκηνές από τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, με τον παραλογισμό τους. Ο Π. Κουκουλόπουλος άρχισε να φωνάζει ότι πρέπει να ψηφίσει για να φύγει. Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι ήθελε να ψηφίσει πριν από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να τους δώσει και πάλι τη γραμμή. Το αστείο είναι ότι ο Απόστολος Κακλαμάνης δεν είχε καταλάβει τι γινόταν, με αποτέλεσμα να φωνάζει ότι δεν πρέπει να ψηφίσει ο κ. Κουκουλόπουλος και να τον κρατά από το χέρι για να μη μιλήσει. «Κάτσε, Πρόεδρε, και θα καταλάβεις» του ψιθύρισε ο κ. Κουκουλόπουλος. Τελικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε τι ψηφίζει, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Οι βουλευτές άρχισαν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή. Την ίδια ώρα ο Ευ. Βενιζέλος παρακολουθούσε, σε πλήρες αδιέξοδο, όσα συνέβαιναν από το κλειστό κύκλωμα της Βουλής στο γραφείο του χωρίς να τολμά να βγει έξω και να κατευθυνθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας…

Γιώργος Λυκουρέντζος


Τα «ορφανά» του Γιώργου στον Βορρά, που άρχισαν τον σκληρό ανταρτοπόλεμο

Eντονο χρώμα «μίνι ανταρσίας του Βορρά» είχαν οι διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν την Τετάρτη στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι από τους 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκαν εκλέγονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν δάκτυλο Γ. Παπανδρέου στις σχετικές κινήσεις, καθώς σημαντικό κομμάτι από τους διαφωνούντες κινούνταν επί χρόνια κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Ντόλιος και Αχμέτ Χατζηοσμάν ήταν οι «πράσινοι» βουλευτές που αγνόησαν τις εντολές της ηγεσίας και ψήφισαν κατά βούληση.

Ολοι τους πολιτεύονται στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή που το 2007 στις εσωκομματικές εκλογές είχε δώσει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στον Βενιζέλο, αλλά σήμερα αποδεικνύεται μάλλον αντιβενιζελική, καθώς ουσιαστικά μόνο τρεις βουλευτές της περιοχής (Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Αηδόνης και Δημήτρης Σαλτούρος) κινήθηκαν και κινούνται εντός γραμμής. Ιδιαίτερα οι τέσσερις Μακεδόνες βουλευτές (Μπόλαρης, Τζάκρη, Δριβελέγκας και Παραστατίδης) αποτελούν πόλο διαφωνιών εντός του ΠΑΣΟΚ και απειλούν ότι θα διαφοροποιηθούν και στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, που εκλέγεται στις Σέρρες και είπε το φοβερό «εγώ δεν είμαι δηλωσίας» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς επί πρωθυπουργίας του έγινε δύο φορές υφυπουργός (Οικονομίας και Υγείας), αλλά πήρε και το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το 2010.

Το ίδιο και η Θεοδώρα Τζάκρη. Σχεδόν από το πουθενά και έχοντας εκλεγεί βουλευτής Πέλλας για πρώτη φορά το 2004, ορίστηκε το 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου υφυπουργός Εσωτερικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έπαιξε για περίπου δύο χρόνια τον ρόλο του άτυπου υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

Από τη θητεία της έμεναν ελάχιστα πράγματα πέραν των ξεχωριστών ενδυματολογικών της προτιμήσεων, στις οποίες πάντοτε ξεχώριζε.

Και ο Γιάννης Δριβελέγκας, που εκλέγεται στη Χαλκιδική, θεωρείται παπανδρεϊκός. Μάλιστα είναι από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής που στάθηκαν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επί Σημίτη η διαμάχη του με τον Χρήστο Πάχτα, που πρωταγωνιστούσε επί χρόνια στην πολιτική σκηνή της Χαλκιδικής, είχε προκαλέσει πολλά επεισόδια.

Οσο για τον Θόδωρο Παραστατίδη, τον πιο σκληρό μέχρι στιγμής αντίπαλο των μέτρων στο ΠΑΣΟΚ, αυτός διετέλεσε για έξι χρόνια νομάρχης Κιλκίς και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2009. Η δε σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν θεωρείται και ιδιαίτερα θερμή, καθώς ο επί χρόνια ισχυρός παίκτης στον νομό Γιώργος Φλωρίδης (και βασικός αντίπαλος του Παραστατίδη) ήταν ένας από τους πιο συχνούς συνομιλητές του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Διπλά βιβλία» για καταγραφή των κρουσμάτων! Παράλληλο σύστημα έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας

Με καθυστέρηση έως επτά ημερών ενημερώνονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας και τον ακριβή αριθμό των νοσούντωνΣυγκεκριμένες εγκληματικές ευθύνες υπάρχουν, με βάση...

Εκτός ελέγχου η πανδημία! Περίεργη αναφορά Κυριάκου για εκλογές

Το σύστημα υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη με δυσκολίες, με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα» δήλωσε σε...

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...