Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Η Πειραιώς άρχισε πρώτη την ανακεφαλαιοποίηση!

Επιθετική κίνηση της τράπεζας, αναμένεται να παρασύρει και τις άλλες συστημικές

Με πρότασή της για αγορά ομολόγων, η Τράπεζα Πειραιώς αρχίζει επιθετικά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Ο όμιλος απηύθυνε προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους τόσο υβριδικών και μειωμένης εξασφάλισης ομολόγων όσο και ομολόγων υψηλής διαβάθμισης. Στόχος είναι οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας να διακρατήσουν ένα σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Οι κάτοχοι των παραπάνω τίτλων καλούνται να αποφασίσουν αν θα λάβουν μετρητά έναντι των ομολόγων τους ή θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ανταλλάσσοντας τα ομόλογα με μετοχές.

Στην πρώτη περίπτωση καταγράφουν άμεσα απώλειες, στη δεύτερη προσβλέπουν σε κέρδος από την πιθανή άνοδο της τιμής της μετοχής μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά κινδυνεύουν να συμμετάσχουν σε «κούρεμα», αν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές και αποτύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το αντάλλαγμα σε μετρητά ή μετοχές θα καταβληθεί με οριστικό διακανονισμό της τράπεζας και των κατόχων ομολόγων.

Οι τιμές που προσφέρει η Πειραιώς είναι ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές στις οποίες διαπραγματεύονται οι τίτλοι στη δευτερογενή αγορά. Συνολικά, ο όμιλος διαθέτει ομόλογα κύριας και μειωμένης εξασφάλισης ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά της Πειραιώς ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου και μετά θα γίνουν ξεχωριστές συνεδριάσεις των κατόχων τίτλων κάθε σειράς. Αν σε αυτές συναινέσουν τα δύο τρίτα των ομολογιούχων, η πρόταση καθίσταται υποχρεωτική για το σύνολο των ομολογιούχων κάθε σειράς.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται: «Οι Προσφορές Ανταλλαγής σχετικά με τους Τίτλους του 2016 και τους Τίτλους Αόριστης Διάρκειας αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι, σε περίπτωση που η κρατική ενίσχυση καταστεί αναγκαία για την ικανοποίηση οποιουδήποτε μέρους τυχόν επιπλέον κεφαλαιακών απαιτήσεων που δύνανται να επιβληθούν ως αποτέλεσμα της Συνολικής Αξιολόγησης που διεξάγεται επί του παρόντος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ή κατ’ άλλο τρόπο, ο επιμερισμός βαρών θα πρέπει να επιτευχθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, διαμέσου εισφορών από κατόχους τίτλων μετοχών, υβριδικών κεφαλαίων και χρεωστικούς τίτλους μειωμένης εξασφάλισης του Προτείνοντα».

Τη διαδικασία της αγοράς ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς διοργανώνουν και διαχειρίζονται μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι του εξωτερικού, η Deutsche Bank AG, η UBS Limited και η Credit Suisse Securities Limited.

Το παράδειγμα του ομίλου Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, με τους ακριβείς όρους της ανακεφαλαιοποίησης να οριστικοποιούνται με σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ