Τρίτη, 20 Απρ 2021

Η πιο δυσβάσταχτη φορολόγηση εδώ και 51 έτη!

Τα συνολικά έσοδα για το 2015 ανήλθαν στο 36,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

Ταβάνι» χτύπησε η φορολόγηση στην Ελλάδα το 2015, πραγματοποιώντας ρεκόρ για τα τελευταία 51 χρόνια. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επίπεδα φορολόγησης στις 35 χώρες του οργανισμού.
Ειδικότερα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα το 2015 ανήλθαν στο 36,8% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2014, που ήταν στο 35,8%.

Αναφορικά με τη φορολογία των τσιγάρων, η έκθεση σημειώνει ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, το φορολογικό βάρος το 2015 ήταν υψηλότερο από το 50% της τιμής λιανικής πώλησής τους, ενώ σε 10 χώρες ήταν υψηλότερο από το 80%.
Η συνολική φορολογία των τσιγάρων στην Ελλάδα έφθανε στο 83,2% της λιανικής τιμής πώλησής τους και ήταν η δεύτερη υψηλότερη έπειτα από αυτήν της Ιρλανδίας (86,51%).

Στην αμόλυβδη βενζίνη, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ανερχόταν στο 66,8% της τιμής πώλησής της, ενώ υψηλότερα ποσοστά φορολογίας είχαν η Βρετανία (71%), η Ολλανδία (69,3%), η Ιταλία και η Φινλανδία (67,9% και οι δύο). Τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση είχαν οι ΗΠΑ (22,5%).

Ντίζελ κίνησης

Για το ντίζελ κίνησης η συνολική φορολογία στην Ελλάδα ανερχόταν στο 48,7% της τελικής τιμής πώλησης, ενώ μεγάλος αριθμός χωρών του ΟΟΣΑ είχε επιβάρυνση μεγαλύτερη από 50%.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ανερχόταν στο 46,9%, με επτά χώρες του ΟΟΣΑ να έχουν υψηλότερη επιβάρυνση. Τη μεγαλύτερη είχε η Ολλανδία με 77,4%.
Γα το σύνολο των 32 χωρών του ΟΟΣΑ, για τις οποίες είναι διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία για το 2015, ο λόγος των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι ελαφρά στο 34,3%, από 34,2% το 2014.

ESM: Πρόταση για μείωση (21,8%) του χρέους το… 2060!

Πρόταση που έχει συγκροτήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και θα μπορούσε να ελαφρύνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 20% ως το 2060 αναμένεται να παρουσιάσει ο επικεφαλής του οργανισμού Κλ. Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της ερχόμενη Δευτέρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», o ESM προτείνει μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, για να προστατεύσει τη χώρα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν ως το 2060 τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.
H πρόταση του ESM προτείνει τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων, με τα πιο αποτελεσματικά να είναι αυτά που «κλειδώνουν» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε μερικά από τα υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες (EFSF) για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.
Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη, από 28,3.

K. Bέργος: Tεχνοκράτες τύπου Λ. Παπαδήμου δίνουν τα «κλειδιά» των χωρών στον Σόιμπλε!

Με ένα άρθρο του στο Liberal.gr ο καθηγητής (Χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ) Κωνσταντίνος Βέργος, με αφορμή το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία, επιτίθεται στους τεχνοκράτες, τύπου Παπαδήμου, που θέλουν να κυβερνήσουν τις χώρες παραδίδοντας επί της ουσίας τα κλειδιά των κρατών στον Σόιμπλε και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα! Γράφει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βέργος: «Στην παρούσα φάση η Ιταλία καλείται να ψηφίσει για τη συρρίκνωση των εξουσιών του Κοινοβουλίου εις όφελος του πρωθυπουργού.

Τι ακριβώς όμως ο Ρέντσι και «κάθε Ρέντσι» μπορεί να αποφασίσει για τους Ιταλούς χωρίς τους Ιταλούς, καλύτερα από τους ίδιους; Τα δύο θέματα που θα σήκωναν αντιθέσεις από το Κοινοβούλιο έχουν να κάνουν με τη διάσωση των τραπεζών και τον διορισμό «τεχνοκρατών» για την επίλυση των ιταλικών προβλημάτων. Τεχνοκρατών που, όπως στην Ελλάδα είχαμε το 2012 τον Λουκά Παπαδήμο, και με «τεχνοκρατικό μανδύα» μετέτρεψαν τα απαξιωμένα ελληνικά ομόλογα με χρηματιστηριακή αξία 20 σε διακρατικά δάνεια με αξία 80 και υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, αποδίδοντας τεράστιες υπεραξίες στις ξένες τράπεζες και δίνοντας, εμμέσως, τα κλειδιά της χώρας στον κύριο Σόιμπλε!

Πίσω από τον τεχνοκρατικό μανδύα, αν και όχι πάντα, μπορεί να υποθηκευτεί μια χώρα, να πτωχεύσουν οι πολίτες. Οχι επειδή οι τεχνοκράτες δεν ξέρουν τι κάνουν, αλλά επειδή οι τεχνοκράτες, όταν είναι ανεξέλεγκτοι, «συνήθως», διορίζονται για να εκπληρώσουν έναν σκοπό. Ας ελπίσουμε στην Ιταλία ο σκοπός να είναι καλός.
Ομως με «κόκκινα» δάνεια 360 δισ., εκείνο που περιμένει την Ιταλία είναι διασώσεις τραπεζών, για τις οποίες θα χρειαστούν 40 αρχικά και στη συνέχεια ως επιπλέον 300 δισ. κεφάλαια, και εποπτεία από τον μηχανισμό του κυρίου Σόιμπλε. Γι’ αυτό, ενδεχομένως, χρειάζονται τα χέρια λυτά οι κυβερνώντες, για να τα επιβάλουν χωρίς συνταγματικό κώλυμα!

Και ο Κ. Βέργος καταλήγει: «Η Ευρώπη, όπως την κατάντησαν ο κύριος Σόιμπλε και το ιερατείο των Βρυξελλών, μέσα από πολύχρονη φοροκαρπαζιά και λιτότητα, είναι βαριά άρρωστη, με πολλές εταιρίες ήδη χρεοκοπημένες, και δεν θα διασωθεί εύκολα, θα θρηνήσουμε αρκετές επιπλέον χρεοκοπίες, αν κάτι δεν αλλάξει στο “σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας”».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ