Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Η προειδοποίηση του «Economist» για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας

«Φούσκα» χαρακτηρίζει το ράλι των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας ο «Economist». Σε δημοσίευμά του, το περιοδικό υποστηρίζει ότι οι οικονομίες του Νότου βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που δείχνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

«Οι επενδυτές επιδεικνύουν αξιοσημείωτο ενθουσιασμό το τελευταίο διάστημα για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας που κάποτε απέφευγαν» αναφέρει και φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα. «Μόλις δύο χρόνια από τότε που η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, επιβάλλοντας σημαντικές ζημιές στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών τίτλων, η χώρα κατάφερε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω 5ετούς ομολόγου, με την απόδοση να υποχωρεί κάτω από το 5% και την έκδοση να υπερκαλύπτεται 7 φορές.

Είναι εύκολο να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό αποτελεί απόδειξη πως η κρίση στην ευρωζώνη τελείωσε, ότι τα χρόνια των μεταρρυθμίσεων απέδωσαν και ότι οι χαμηλές αποδόσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων και σε επιτάχυνση της ανάπτυξης. Είναι μια εύκολη αλλά εσφαλμένη υπόθεση, καθώς υπάρχει η σκληρή αριθμητική του αποπληθωρισμού. Με τις τιμές να υποχωρούν στις περισσότερες οικονομίες της περιφέρειας, το πραγματικό βάρος του χρέους τους αυξάνεται. Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης στις αποδόσεις του Νότου τροφοδοτείται από τις επενδυτικές προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να τυπώνει χρήμα, ελπίδες οι οποίες ενδέχεται να διαψευστούν.

Οπως εξηγεί το ίδιο δημοσίευμα, το βάρος του χρέους μιας οικονομίας εξαρτάται από το ποσό που οφείλει και τη διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης και των πραγματικών επιτοκίων που καλείται να πληρώσει. Και στα δύο οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχουν καλή επίδοση, υποστηρίζει ο «Economist».

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μόνο η ΕΚΤ, εάν θα προχωρήσει στη λήψη αποφασιστικής δράσης. Σε αυτό ακριβώς ποντάρουν σήμερα οι επενδυτές και τοποθετούνται στον Νότο. Δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για τα «μη συμβατικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ βρίσκεται προ των πυλών για τύπωση χρήματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ