Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Η πρώτη δικαστική νίκη για τους «εγκλωβισμένους» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δικαστική νίκη πέτυχαν 162 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στην Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος, θυγατρική των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία συνδέεται με υποθέσεις όπως αυτή των υποβρυχίων και του σκανδάλου της Siemens, λόγω των συμβάσεων με τον ΟΣΕ. Aπό το 2010,που η θυγατρική των ναυπηγείων πτώχευσε, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και διεκδικούν να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους, τα οποία τους οφείλονται από τον Μάιο του 2009.

Πρόσφατα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Τζιούβα, καταδίκασε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ιτο Ακιο και πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τέσσερις Γερμανούς και έναν Ελληνα, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους, ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει το σωματείο εργαζομένων «Τρίαινα» μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας. Σε κάθε κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 210.000 ευρώ.

Το σημαντικό, ωστόσο, για τους εργαζομένους, που παλεύουν να κερδίσουν τον δικαστικό αγώνα και να λάβουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους, είναι το γεγονός ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αναγνώρισε ότι πραγματικός εργοδότης των 162 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη θυγατρική εταιρία, ήταν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ενώπιον των δικαστηρίων εκκρεμούν αρκετές μηνύσεις εκ μέρους των εργαζομένων και έχουν εκδοθεί αντικρουόμενες αποφάσεις, κάποιες δικαιώνουν τα ΕΝΑΕ και κάποιες τους εργαζομένους, ενώ εκκρεμεί και η κρίση του Αρείου Πάγου.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κατέθεσαν ως μάρτυρες μέλη του σωματείου «Τρίαινα», που αναφέρθηκαν στα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην απελπιστική κατάσταση τους εργαζομένους, ενώ στοιχειοθέτησαν και τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος (ΕΤΥΕ) αποτελούν ουσιαστικά μία και ενιαία επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του σωματείου «Τρίαινα» Βασίλης Καρακίτσιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης των ναυπηγείων να αποσχίσει τους εργαζομένους στην ΕΤΥΕ. «Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονταν 30 και πλέον χρόνια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τώρα είναι δύο χρόνια απλήρωτοι. Ολοι οι εργαζόμενοι, είτε στην ΕΝΑΕ είτε στην ΕΤΥΕ, κάναμε όλα αυτά τα χρόνια τις ίδιες δουλειές. Εμείς, ως σωματείο, δεν αναγνωρίζουμε την ΕΤΥΕ, τη θεωρούμε εταιρία “μαϊμού”». Οι Γερμανοί που είχαν τη διοίκηση των ναυπηγείων πρέπει να καταβάλλουν τα χρήματα στους 162 εργαζομένους» τόνισε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσε στο δικαστήριο η νομική σύμβουλος των ΕΝΑΕ, Αβρακόμη Καρλαύτη. Οπως τόνισε, οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι εργοδότης τους ήταν η ΕΤΥΕ και ότι απασχολούνταν αποκλειστικά σε εργασίες τροχαίου υλικού. Στο δικαστήριο απολογήθηκαν μόνοι οι Ελληνες του διοικητικού συμβουλίου των ΕΝΑΕ, ενώ οι Γερμανοί εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους. Εκτός από τον πρώην τεχνικό διευθυντή των ΕΝΑΕ Πρόδρομο Μαδεμτζόγλου, όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι από το δικαστήριο.

Η εισαγγελέας της έδρας Ελπίδα Χασάπη ζήτησε την ενοχή των κατηγορούμενων μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, ακόμα πέντε αλλοδαπών και του Ελληνα τεχνικού διευθυντή, με το σκεπτικό ότι η ΕΤΥΕ δεν είχε καμία οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια έναντι των ΕΝΑΕ, καθώς χρησιμοποιούσαν το ίδιο προσωπικό, το οποίο έκανε ακριβώς τις ίδιες εργασίες. Συνεπώς, σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Χασάπη, τα ΕΝΑΕ είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν στους εργαζομένους τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Τελικά, ο πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών Παναγιώτης Τζιούβας έκανε δεκτή την εισήγησή της και δικαίωσε τους 162 εργαζομένους.

«Τα συμβόλαια του θανάτου»

«Ολοι είμαστε εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ. Η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος ιδρύθηκε από τους Γερμανούς για οικονομικούς λόγους της εταιρίας. Ολοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, και οι 1.150, κάναμε την ίδια δουλειά. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πληρωθούν οι συνάδελφοί μας από τον εργοδότη μας, τα ΕΝΑΕ» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζώγας, μέλος της «Τρίαινας». Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ένας από τους 162 εργαζομένους και επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Τρίαινας», ο Βασίλης Τσιμπίδας.

«Πρόκειται περί μεθοδευμένης απάτης, που στήθηκε για να εκτοπιστούν οι 162 εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία με συμβόλαια θανάτου. Η ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων, η ThyssenKrupp Marine Systems, δεν μπορούσε να κάνει μόνη της την πτώχευση ούτε να απολύσει τους εργαζομένους λόγω των συμβάσεων που είχε με τον ΟΣΕ, γι’ αυτό δημιουργήθηκε η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος» ανέφερε ο μάρτυρας.

Από τον Σταύρο Νιάρχο στην (απόλυτη) παρακμή και στα Αραβικά Εμιράτα!

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ιδρύθηκαν από τον Σταύρο Νιάρχο, αποτέλεσαν για δεκαετίες ένα από καμάρια των ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Πλέον όμως βρίσκονται σε χείριστη κατάσταση, με τους εργαζομένους να παραμένουν απλήρωτοι. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα ναυπηγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου με τις «χρυσές μίζες» για τα εξοπλιστικά προγράμματα όσον αφορά την προμήθεια των υποβρυχίων. Πλέον τα ΕΝΑΕ ανήκουν στην εταιρία Abu Dhabi Mar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο η προηγούμενη γερμανική διοίκηση της Thyssen Krupp Marine Systems έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα αναζητά λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Για τους 162 εργαζομένους, που το 2006 μεταφέρθηκαν στην Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Α.Ε., τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς προσπαθούν από το 2010 και μετά να αποδείξουν δικαστικά ότι ουσιαστικά δεν έπαψαν να εργάζονται ποτέ στα ΕΝΑΕ. Από τον Οκτώβριο του 2006 και μετά η Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Α.Ε., η οποία είχε συσταθεί από το 2002 από την τότε ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων HDW και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τη Thyssen Krupp Marine Systems, ενεργοποιήθηκε προκειμένου να αναλάβει την κατασκευή βαγονιών από τον ΟΣΕ και ενώ οι παραγγελίες ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη χωρίς ποτέ να υπογράψει ως αυτόνομη εταιρία συμβάσεις.

Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η ΕΤΥΕ δεν είχε δικά της περιουσιακά στοιχεία και υποδομές και ουδέποτε λειτούργησε ως πραγματική και αυθύπαρκτη οικονομική μονάδα με δική της διοικητική και οικονομική υποστήριξη, αλλά πάντοτε εξαρτιόταν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τον Οκτώβριο του 2007 η ΕΤΥΕ Α.Ε. μεταβιβάστηκε, ως πακέτο μετοχών, από τη Thyssen Krupp Marine Systems στον γερμανικό όμιλο Dr. Meye, ο οποίος το 2010 οδήγησε την εταιρία στην πτώχευση, και ενώ οι 162 εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από τον Μάιο του 2009 και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να παραμένουν!

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...