Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Η πρώτη μάχη με τους σκληρούς τροϊκανούς!

Οι λεπτές ισορροπίες της επαναδιαπραγμάτευσης απασχολούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εν όψει της πρώτης «μάχης» που θα δοθεί ουσιαστικά κατά την αυριανή συνάντησή του με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι και με εντονότερους κραδασμούς στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜ.ΑΡ. αντίστοιχα, προσπαθούν να τους απορροφήσουν παίζοντας κομματικά παιχνίδια και καταφεύγοντας στον πολιτικό βερμπαλισμό.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακάλυψε ξαφνικά «κόκκινες γραμμές» που επί δυο χρόνια δεν έθετε, ενώ εμφανίστηκε λάβρος κατά των απολύσεων, όταν ο ίδιος τις είχε υπογράψει ως ένας από τους κεντρικούς συντάκτες του Μνημονίου. Ανάλογη τακτική ακολουθεί και ο κ. Κουβέλης, βλέποντας ότι μεγάλο ποσοστό στελεχών του ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται σημείο-σημείο για την πρώτη μεγάλη «μάχη» που θα έχει με την τρόικα, σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πολιτικές που τροποποιούν τη δανειακή σύμβαση, αλλά και να ισορροπήσει μεταξύ τάσεων που υπάρχουν ακόμη και μέσα στο δικό του κόμμα.

Για την ώρα ο κ. Σαμαράς έχει καταγράψει το δίπολο των απόψεων. Από τη μια βρίσκεται η άποψη που τάσσεται υπέρ της υλοποίησης μέτρων στο πρώτο στάδιο και της διαπραγμάτευσης στη συνέχεια, ώστε να έχουμε πείσει για την αξιοπιστία μας ως χώρα. Από την άλλη βρίσκονται όσοι τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Σίγουρα σε αυτή τη φάση οι ισορροπίες είναι λεπτές και ο πρωθυπουργός ζυγίζει προσεκτικά κάθε κίνησή του, μια και ένα λάθος αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μοιραίο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα.

Ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας την Πέμπτη την πραγματική εικόνα αλλά και τις θέσεις του, με στοιχεία και αριθμούς που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση. Οπως επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ύφεση και την ανεργία θα παρουσιαστούν στην τρόικα στοιχεία αλλά και εναλλακτικές προτάσεις που θα επιβεβαιώνουν ότι απαιτείται αλλαγή πορείας για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κεδίκογλου, «είναι μια κατάσταση η οποία όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολη. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλες θυσίες, να μην υπάρξουν άλλες απώλειες εργασίας. Αυτή η έλευση της τρόικας είναι σαν fact finding mission, δηλαδή θέλουν να αποτυπώσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και να δουν ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ποια είναι τα σχέδια αυτής της κυβέρνησης».

Νίκος Ελευθερόγλου


«Τέλος» στις επιτροπές «ημετέρων» και στις 200 ειδικές γραμματείες!

Τέλος στο πάρτι με τις εκατοντάδες αμειβόμενες επιτροπές στο Δημόσιο αποφάσισε να βάλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στόχος του πρωθυπουργού, τόσο προς το εσωτερικό αλλά κυρίως προς το εξωτερικό, είναι να σταλεί το μήνυμα ότι το κράτος θα νοικοκυρευτεί και οι νοοτροπίες θα αλλάξουν. Και αυτό γιατί η μέχρι τώρα πρακτική, κυρίως με τις τοποθετήσεις «εκλεκτών» στις διάφορες επιτροπές, ήταν οι μεν υπάλληλοι να βγάζουν έναν ακόμη μισθό από τη συμμετοχή τους, οι δε κυβερνώντες να περνούν αποφάσεις που επιθυμούσαν, μια και οι υπάλληλοι που «βολεύονταν» δεν τολμούσαν να φέρουν αντιρρήσεις.

Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αποκαλυφθεί πρόσωπα που συμμετείχαν ταυτόχρονα σε αρκετές αμειβόμενες επιτροπές, επιβεβαιώνοντας το περίεργο αλισβερίσι εξουσίας – Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά είναι συνεπής με όσα προεκλογικά δεσμευόταν, ότι δηλαδή θα κόψει τις σπατάλες και το «λίπος» από το Δημόσιο, δημιουργώντας ισοδύναμα, και οι πόροι που κερδίζονται να κατευθυνθούν σε ομάδες πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα.

Την ίδια ώρα βέβαια στέλνεται και το μήνυμα στην τρόικα ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όταν λέει ότι θα νοικοκυρέψει το κράτος και θα βάλει τάξη στο Δημόσιο, το εννοεί.

Με την ίδια ανακοίνωση καταργούνται και οι ειδικές γραμματείες (περίπου 200, που είχαν δημιουργηθεί το 1985 από τον Ανδρέα Παπανδρέου), με εξαίρεση βέβαια εκείνες που δεν μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, η ανασυγκρότηση των γραμματειών και επιτροπών στα υπουργεία θα γίνει πλέον από μηδενική βάση.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται σημαντικό ποσόν υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό.

Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό, το γραφείο του πρωθυπουργού είχε εκδώσει οδηγία στην οποία επισημαινόταν ότι κάθε ταξίδι μέλους της κυβέρνησης πρέπει να έχει την έγκριση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Νίκος Ελευθερόγλου


Νέα συνάντηση της τριανδρίας για τις «κόκκινες γραμμές» αλλά και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης

Σαν να μην έλειψε… μια μέρα επιστρέφει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μαξίμου. Η περιπέτεια της υγείας του φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν και πλέον τα μανίκια σηκώνονται για τα καλά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο κ. Σαμαράς πέφτει απευθείας στα βαθιά, μια και αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο ραντεβού του με την τρόικα και την Παρασκευή το απόγευμα θα αρχίσει στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Σήμερα, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», πρόκειται να συναντηθεί εκ νέου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ώστε να ολοκληρωθούν το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει κοινή συνισταμένη των θέσεων που θα παρουσιάσει, μια και πιστεύει ότι στην τρόικα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η κυβέρνηση «πατά γερά» και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να περάσει η αίσθηση ότι είναι πρωθυπουργός με… δεμένα χέρια.

Ο πρωθυπουργός στο πρώτο τετ α τετ με τη νέα θέση ευθύνης που έχει αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων με χρονοδιάγραμμα ώστε να φανεί η αξιοπιστία του, να ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένος να τρέξει για να βγει η χώρα από την ύφεση και θα ζητήσει να επανεξεταστούν τα σημεία εκείνα που μπορούν να διευθετηθούν με βάση τις ισοδύναμες προτάσεις που έχει κοστολογημένες στα χέρια του. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η τελική αναμέτρηση με την τρόικα θα γίνει τέλη Ιουλίου με μέσα Αυγούστου, αφού πρώτα έχει αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας.

Ανήσυχος για τα έσοδα

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός, μετά την ενημέρωση που του έκανε το οικονομικό επιτελείο, είναι αρκετά ανήσυχος από την πορεία των εσόδων, γι’ αυτό και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε επιμήκυνση και του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων φορολογουμένων και επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος.

Επίσης, με βάση τον προγραμματισμό, η ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα θα γίνει το πρωί της προσεχούς Πέμπτης, ενώ μαζί του θα ορκιστούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος θα οριστεί υφυπουργός Επικρατείας, αλλά και ο βουλευτής Καρδίτσας Κ. Τσιάρας, ως υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, καθώς η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη χαθεί χρόνος και να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να υπάρξουν και άμεσα αποτελέσματα.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ