Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Η ψηφιακή επανάσταση

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Xωρίς σήμα αναλογικής τηλεόρασης θα μείνουν 5.000.000 κάτοικοι της Αττικής από τις 3 τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου 2012!

Αυτό σημαίνει ότι όποιος σήμερα λαμβάνει το τηλεοπτικό σήμα από τον Υμηττό μετά τις 6 Ιουλίου θα βλέπει μόνο ψηφιακά. Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι δυτικές ακτές των Κυκλάδων και οι νότιες ακτές της Ευβοίας. Η αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας αλλά και των περιφερειακών από το κέντρο του Υμηττού, λοιπόν, διακόπτεται εν μια νυκτί αναγκάζοντας τους ήδη «πληγωμένους» οικονομικά Ελληνες σε αγορά αποκωδικοποιητή ή καινούργιας τηλεόρασης.

Οπως ωστόσο μας ενημερώνει η Digea, η εταιρία που έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, η ψηφιακή μετάβαση δεν αποτελεί μια ελληνική πρωτοβουλία. Ισχύει για όλες τις χώρες παγκοσμίως, με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2015, βάσει απόφασης της Παγκόσμιας Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Η Ευρωπαϊκή Ενωση προτρέπει τις χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να ολοκληρώσουν τη μετάβαση ως το 2012, όπου οι περισσότερες έχουν ήδη προβεί στη διακοπή της αναλογικής τεχνολογίας.

Στα άμεσα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι η άψογη εικόνα και ο ήχος. Επίσης προσφέρει πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες, όπως ο Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος, χάρη στον οποίο ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει εγγραφή προγράμματος, να πάρει πληροφορίες για το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή, καθώς και για το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Στην Αττική, ανάλογα την περιοχή, οι τηλεθεατές λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα από τρία κέντρα εκπομπής, τον Υμηττό, ο οποίος εκπέμπει σήμερα παράλληλα αναλογικό και ψηφιακό σήμα, την Αίγινα που από το 2010 εκπέμπει μόνο ψηφιακά, καθώς και την Πάρνηθα όπου εκπέμπονται ακόμα αναλογικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε από ποιο κέντρο εκπομπής λαμβάνετε το τηλεοπτικό σας σήμα. Για τη λήψη του επίγειου ψηφιακού σήματος χρειάζεται να διαθέτετε έναν αποκωδικοποιητή, δηλαδή μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία συνδέεται με την τηλεόρασή σας και με την κεραία (δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούργια), την οποία θα χρειαστεί στη συνέχεια να στρέψετε προς το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, το οποίο εκπέμπει ήδη ψηφιακά, και να συντονίσετε ανάλογα τον δέκτη σας.

Πληροφορίες

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται η αγορά καινούργιας τηλεόρασης. Ωστόσο θα πρέπει να αγοράσετε έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος για να εκπέμψει ψηφιακά θα πρέπει να είναι τεχνολογίας MPEG4. Διαφορετικά δεν θα λαμβάνετε εικόνα. Εναλλακτικά, εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε την παλιά σας τηλεόραση με μια νέας τεχνολογίας, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4. Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις παρήχθησαν μετά το 2009. Για να βεβαιωθείτε τι είδους τεχνολογίας τηλεόραση διαθέτετε, ενημερωθείτε από τα αυτοκόλλητά της, το εγχειρίδιο χρήσης της ή πάρτε πληροφορίες από το κατάστημα που την αγοράσατε.

Στην περίπτωση που ο αποκωδικοποιητής δεν είναι ενσωματωμένος, θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τα κανάλια σε συγκεκριμένες ψηφιακές συχνότητες.

Η αγορά ενός ψηφιακού δέκτη κυμαίνεται από €29 ως €50, με τα δύο βασικά είδη αποκωδικοποιητών για τηλεόραση που διατίθενται στο εμπόριο να είναι Standard Definition και High Definition. Υπάρχουν βέβαια και αποκωδικοποιητές με υψηλότερο κόστος, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση που έχετε μία κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής Standard Definition με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).

Εάν αντίστοιχα διαθέτετε μία επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 αλλά με θύρα HDMI, τότε συνιστάται ένας αποκωδικοποιητής High Definition με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.

Αποκωδικοποιητή μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Η σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή

Είναι πολύ εύκολη. Γίνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο που συνδέουμε ένα DVD.

Α) Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή.

Β) Συνδέετε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας τύπου SCART ή HDMI ή RCA τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση.

Γ) Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα.

Δ) Συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του και αφού έχετε διαβάσει τις οδηγίες του.

Ε) Για να συνεχίσετε να βλέπετε και τα αναλογικά προγράμματα των καναλιών που δεν έχουν γίνει ακόμα ψηφιακά, συνδέετε άλλο ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή ANTENNA OUT (ή ANTENNA LOOP THROUGH ή RF OUT) του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή της κεραίας της τηλεόρασης.

Τα κανάλια

Η Digea είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της. Πέρα των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, έχει αναλάβει και την ψηφιακή εκπομπή 12 τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας της Αττικής από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας: 0-6 TV, ATTICA TV, BLUE SKY, CHANNEL 9, EXTRA CHANNEL-3, HIGH TV, KONTRA CHANNEL, MAD TV, MTV GREECE, NICKELODEON, SPORT TV και ΤΗΛΕΑΣΤΥ, στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η ΕΡΤ εκπέμπει κι εκείνη ψηφιακά και παρόλο που αποτελεί ξεχωριστή εταιρία δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα διαφορετικό από αυτά που σας αναφέραμε.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αριστεροί δεν έχουν ιερό και όσιο!

Ενόχλησαν συριζαίους και Γιάνη τα στρατιωτικά, θρησκευτικά σύμβολα που προβλήθηκαν στη Βουλή Δείχνοντας γι' άλλη μια φορά ότι δεν έχουν ιερό και όσιο, όπως λέει...

Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας στήνουν στη Θεσσαλονίκη

Επιστρατεύονται αντίσκηνα και κοντέινερ για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες νοσηλείας Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας με την οποία...

Η ώρα των απολογιών για τους 12 απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας στους δικαστές: «Γι’ αυτούς που έχουν μεταμεληθεί, δείξετε επιείκεια» Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για την απαγωγή του 56χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη,...

Έκλεψαν τα παπούτσια και την ολυμπιακή δάδα του Τσαπατάκη

Θύμα διάρρηξης στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έπεσε ο Ελληνας παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης. Ο ίδιος, με ένα Instagram story του, αποκάλυψε πως...

Η χώρα ακολουθεί λάθος συνταγή

Η κυβέρνηση υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρομοίως και οι λοιμωξιολόγοι που έχει τοποθετήσει στην επιτροπή...