Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Η Σπάρτη στο έλεος των Αθιγγάνων!

Φόβος και τρόμος για τους κατοίκους περιοχών της Σπάρτης έχουν γίνει ομάδες Αθιγγάνων, που με τις πολυσχιδείς δραστηριότητές τους εκτοξεύουν στα ύψη στην εγκληματικότητα. Κλοπές, επιθέσεις, απειλές, ποικιλόμορφες παραβατικές συμπεριφορές είναι όσα υφίστανται σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι των μεγάλων κοινοτήτων Παλαιοπαναγιάς, Αμυκλών, Ξηροκαμπίου, Τραπεζοντής, στις παρυφές της πόλης της Σπάρτης. Κάποιοι από τους εγκατεστημένους εκεί Αθιγγάνους έχουν επιβάλει τους δικούς τους νόμους, οδηγώντας σε απόγνωση τις τοπικές κοινωνίες.

Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς για τη δράση τους… Οι κλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη. Μπουκάρουν στα σπίτια, όποια ώρα της ημέρας και της νύχτας κρίνουν πρόσφορη, και αρπάζουν ό,τι βρουν· από χρήματα και χρυσαφικά έως ηλεκτρικές συσκευές, κινητά, υπολογιστές και τρόφιμα!

Οπως ενδεικτικά μάς ειπώθηκε, οικογένειες έχουν πέσει θύματα κλοπής τέσσερις και πέντε φορές τους τελευταίους μήνες. Η ανασφάλεια βασιλεύει και αρκετοί κάτοικοι υποχρεώνονται να κοιμούνται με τα κυνηγετικά όπλα στο πλευρό τους. Συχνά μάλιστα, όταν τη νύχτα ακούνε περίεργους θορύβους, σηκώνονται και πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό. Πλέον δεν φοβούνται μόνο για τα υπάρχοντά τους, αλλά και για την ίδια τη ζωή τους.

Οι Αθίγγανοι στην προσπάθειά τους να μαζέψουν μέταλλα, τα οποία στη συνέχεια πωλούν, ρημάζουν τα πάντα. Σχάρες υπονόμων, καλώδια από γεωτρήσεις και στύλους της ΔΕΗ είναι κυρίως στο στόχαστρό τους, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται υποδομές και να απειλείται η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων.

Ταυτόχρονα οι επικίνδυνες παραβατικές ενέργειες είναι συνεχείς. Παιδιά 12 και 13 ετών οδηγούν τα αγροτικά των γονιών τους με ταχύτητα σε κατοικημένες περιοχές. Επίσης οι Αθίγγανοι ρίχνοντας γάντζους στα σύρματα της ΔΕΗ ή συνδέοντας παλιά ρολόγια με καλώδια, μέσω χωραφιών, εξασφαλίζουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενεργοποιώντας όμως τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Κι αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες των κατοίκων για την ανεξέλεγκτη δράση των συγκεκριμένων ατόμων. Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι φορές που ακούσαμε την έκφραση «θα μας αναγκάσουν να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας».

Πώς όμως αντιμετωπίζουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση οι αρμόδιες αρχές; Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με το λιγοστό προσωπικό της και χωρίς να έχει τις σωστές οδηγίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προφανώς, η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει σε ριζικές λύσεις, ώστε να μη συγκρουστεί γενικά με την κοινότητα των Αθιγγάνων, η οποία εκτός των άλλων έχει και αρκετές ψήφους… Ετσι κατευθύνει την Αστυνομία στη διακριτική παρακολούθηση του φαινομένου, το οποίο όμως οξύνεται μέρα με τη μέρα.

«Χωρίς την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας δεν θα λυθεί το πρόβλημα» σημειώνει ο δήμαρχος Σπάρτης, ενώ προσθέτει ότι ο δήμος επιθυμεί τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Αθιγγάνων, είναι όμως απέναντί τους σε σχέση με εγκληματικές ενέργειες. Οι τοπικοί φορείς, στην αγωνία τους για το φλέγον πρόβλημα, κάνουν τη μια σύσκεψη μετά την άλλη, που όμως δεν είναι δυνατό να αποφέρουν την επίλυση του προβλήματος στην πράξη. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό αν δεν υπάρξει κεντρική πολιτική βούληση το μέλλον να επιφυλάσσει τραγικές εκπλήξεις.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ