Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Η «σπαζοκεφαλιά» με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σχεδόν 35.000 ιδιοκτήτες ακινήτων παραχώρησαν φέτος ανείσπρακτα ενοίκια στις κατά τόπους εφορίες, καθώς από τη μια πλευρά αδυνατούν να εισπράξουν οι ίδιοι τα οφειλόμενα και από την άλλη καλούνται να πληρώσουν φόρους για τα συγκεκριμένα εισοδήματα.

Φέτος καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των πολιτών που προχώρησαν σε δήλωση εκχώρησης μη εισπραχθέντων μισθωμάτων από ακίνητα, προκειμένου να μη φορολογηθούν γι’ αυτά. Ενοίκια τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον ιδιοκτήτη είναι δυνατόν να μην περιληφθούν στη φορολογική δήλωση μόνο αν εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση από τον δικαιούχο των ενοικίων μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα ενοίκια πρέπει να φορολογηθούν.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι ο φορολογούμενος πρέπει να αποφασίσει αν τα ενοίκια που του οφείλει ο ενοικιαστής για το 2012 θα τα διεκδικήσει ή θα τα χάσει οριστικά εκχωρώντας το ποσό στο Δημόσιο. Αν αποφασίσει να τα διεκδικήσει, θα φορολογηθεί κανονικά. Το αποτέλεσμα όμως της διεκδίκησης δεν θα είναι σε θέση να το γνωρίζει, καθώς αν καταθέσει αγωγή στο πρωτοδικείο για να πάρει τα χρήματά του, θα του δώσουν δικάσιμο για ύστερα από 12 έως 14 μήνες.

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Ενας ιδιοκτήτης δεν έχει εισπράξει ενοίκια 10 μηνών για το 2012 συνολικού ύψους 10.000 ευρώ. Καταθέτει αγωγή στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τον Δεκέμβριο και παίρνει ημερομηνία εκδίκασης για τον Δεκέμβριο του 2013. Την άνοιξη του 2013 έρχεται η ώρα υποβολής της φορολογικής του δήλωσης. Και εκεί έχει να πάρει δύο αποφάσεις:

1. Να πληρώσει φόρο για τις 10.000 ευρώ, δηλώνοντας κανονικά όλο το ποσό. Ο φόρος μπορεί να ξεπερνάει το 50%, καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί:

Ο αυτοτελής φόρος 10%.

Ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια ύψους 1,5%.

Η πληρωμή φόρου 1.150 ευρώ θα του επιτρέψει να διεκδικήσει τα 10.000 ευρώ στα δικαστήρια όποτε βγει η απόφαση και υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε να πιεστεί ο ενοικιαστής και να πληρώσει.

2. Η δεύτερη επιλογή είναι να κατατεθεί δήλωση εκχώρησης των εισοδημάτων στο Δημόσιο. Ο ιδιοκτήτης χάνει οριστικά τις 10.000 ευρώ, αλλά δεν πληρώνει τον φόρο και δεν καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα,

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη διαδικασία

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει μαζί με τη δήλωση εκχώρησης να συνυποβάλλει:

1. Το συμφωνητικό μίσθωσης.

2. Την εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ή την πρόσκληση καταβολής μισθωμάτων.

3. Την αγωγή απόδοσης του μισθίου ή μη καταβολής μισθωμάτων.

4. Τη δικαστική απόφαση απόδοσης. Αν ο οφειλέτης άφησε το ακίνητο εκουσίως πριν ασκηθεί κατ’ αυτού κάποια δικαστική ενέργεια και δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της αγωγής έξωσης, η εκχώρηση θα διενεργηθεί με την προσκόμιση του συμφωνητικού μίσθωσης. Η δήλωση πρέπει να γίνει εντός του οικονομικού έτους που τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο χωρίς να απαιτείται ρητή αποδοχή της εκχώρησης από το Δημόσιο και χωρίς να απαιτείται αναγγελία στον οφειλέτη των μισθωμάτων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...