Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Η συνεργασία με το Ισραήλ και οι τουρκικές «σφήνες»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου, την περασμένη εβδομάδα, θεωρείται ένα ακόμη βήμα στην οικοδόμηση μιας σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μια τέτοια συνεργασία, που αναπόφευκτα περιλαμβάνει και την Κύπρο, δημιουργεί νέες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ισορροπίες που είναι απαραίτητες για την ομαλή εξέλιξη των ερευνών και της εξορύξεως φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά ακόμη περισσότερο για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά του.

Η Κύπρος έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες συνεργασίας (πριν από λίγες εβδομάδες κυρώθηκαν από την Κνεσέτ στο Τελ Αβίβ), ενώ η Ελλάδα ανανεώνει κάθε χρόνο τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, οι οποίες διευρύνονται και εμπλουτίζονται. Κι ενώ η επιφανειακή ανάγνωση των συμφωνιών αυτών δείχνει να επικεντρώνεται σε «τακτικό» επίπεδο (συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις), υπάρχουν πτυχές της συμφωνίας που δείχνουν την προοπτική τουλάχιστον στρατηγικών συνεργασιών.

Τέτοιας στρατηγικής σημασίας είναι η πρόβλεψη για ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις τρεις χώρες, που έχει να κάνει με τη συνολική επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου και τη διατήρηση από όλες τις πλευρές της συνολικής εικόνας της καταστάσεως. Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με αρμόδιους επιτελείς, μπορεί να είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και τους εναέριους ανεφοδιασμούς, έχει όμως αποτελέσματα πολύ σημαντικότερα και πολύ πιο άμεσα. Επίσης, πέρα από τον συντονισμό στρατιωτικών κινήσεων, συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, προλαβαίνοντας τρομοκρατικές ενέργειες και κινήσεις ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας για το 2014 προβλέπει τη διεξαγωγή πολύ περισσότερων κοινών ασκήσεων στον αέρα και στη θάλασσα. Η μέχρι σήμερα πείρα έχει δείξει το πολύ υψηλό επίπεδο των δύο αεροποριών, η καθεμία από τις οποίες έχει πλεονεκτήματα σε διαφορετικές μορφές επιχειρήσεων. Οι ικανότητες της ελληνικής Π.Α. στις αποστολές αναχαιτίσεως και εναέριας επικρατήσεως έχουν εντυπωσιάσει τους Ισραηλινούς πιλότους, οι οποίοι έχουν σημαντικές εμπειρίες στις αποστολές κρούσεως και καταστολής εχθρικής αεράμυνας.

Ο θαλάσσιος έλεγχος

Η συνεργασία, εξάλλου, των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, που άρχισε πριν από λίγα χρόνια με κοινές εκπαιδεύσεις στην έρευνα και τη διάσωση και άλλα «χαμηλής εντάσεως» αντικείμενα, έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να είναι πλέον εφικτή μια συνεργασία για διατήρηση του θαλάσσιου ελέγχου. Με την Τουρκία να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια να απομονώσει τις περιοχές των κοιτασμάτων της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και να διατηρήσει τετελεσμένα όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αναδεικνύεται καθημερινά η σημασία της διαρκούς και συντονισμένης ναυτικής παρουσίας.

Το νέο τέχνασμα της Αγκυρας είναι η προσπάθεια να δημιουργεί «σφήνες» μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, εκδίδοντας αγγελίες ασκήσεων με τις οποίες δεσμεύει μεγάλες θαλάσσιες περιοχές. Συνήθης πρακτική της είναι να δεσμεύει τις περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα (μπορεί και τριών μηνών), ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αιτιολογία της είναι ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις υποβρυχίων. Ετσι, δεν είναι δυνατή η παρατήρηση από καμία πλευρά, αν πράγματι κάνει ασκήσεις ή απλώς επεκτείνει τον έλεγχό της σε διεθνή ύδατα, τα οποία διεκδικεί για εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, τα ερευνητικά σκάφη της, με συνοδεία πάντα πολεμικών, κινούνται από την ανατολική πλευρά της Κύπρου προς τα πλούσια σε φυσικό αέριο «οικόπεδα» Αφροδίτη και Λεβιάθαν.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι κινήσεις αυτές προδίδουν την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η Τουρκία στην προσπάθεια να επιβάλει τις μονομερείς απαιτήσεις της. Αντίστοιχα, δημιουργούν την ανάγκη για την προετοιμασία των κατάλληλων απαντήσεων, οι οποίες μπορούν καλύτερα να δοθούν με τη συντονισμένη δράση ελληνικών και ισραηλινών δυνάμεων.

Το στρατηγικό βάθος και το δίλημμα απέναντι στην Αγκυρα

«Το Ισραήλ είναι μια λωρίδα γης περικυκλωμένη από εχθρικούς πληθυσμούς. Το μοναδικό στρατηγικό βάθος που μπορεί να διεκδικήσει βρίσκεται στη θάλασσα και αυτό σημαίνει στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο». Αυτή η διαπίστωση, που έγινε πριν χρόνια σε συνέδρια, σχετικά με τις στρατηγικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, είναι και η βάση στην οποία στηρίζεται η συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ. Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν ότι το Τελ Αβίβ στράφηκε προς εμάς, αφού κατέρρευσε μια επίμονη προσπάθεια συνεργασίας με την Τουρκία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες, περισσότερο στην Κύπρο. Οι ίδιες φωνές επιμένουν ότι ενδεχόμενη ανάκτηση της επιρροής στην Αγκυρα από το κεμαλικό κατεστημένο θα σήμαινε και την αυτόματη αποκατάσταση ομαλών σχέσεων με το Τελ Αβίβ.

Ομως, οι ισορροπίες στην τουρκική πρωτεύουσα δείχνουν ότι, αν και οι κεμαλιστές διατηρούν αρκετά ερείσματα στον στρατό και στη δημόσια διοίκηση, έχουν υποχωρήσει στο παιχνίδι της εξουσίας, το οποίο παίζεται από τον Ερντογάν, τον οποίο αμφισβητούν περισσότερο εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες και, κυρίως, το κίνημα Γκιουλέν. Η οργάνωση δηλαδή του πολυεκατομμυριούχου Τούρκου της Αμερικής, ο οποίος υπονομεύει συστηματικά την τουρκική κυβέρνηση, κάτι που έγινε σαφές πάλι τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας των αποκαλύψεων υποθέσεων διαφθοράς και των συλλήψεων γιων υπουργών και άλλων παραγόντων.

Το συμπέρασμα ειδικών αναλυτών είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι ισλαμιστές θα παραμείνουν ισχυροί στην Τουρκία. Και η πλευρά Γκιουλέν θεωρείται πολύ πιο ριζοσπαστική από αυτήν του Ερντογάν και προσηλωμένη στον στόχο της επιβολής της Τουρκίας ως ηγέτιδος χώρας στον μουσουλμανικό κόσμο. Με τα δεδομένα αυτά, κοινή διαπίστωση είναι ότι θα ήταν πολύ δύσκολο στο μέλλον το Ισραήλ να εμπιστευθεί ξανά την Αγκυρα.


ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι αλλαγές στο δελτίο απογραφής

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3176/13-12-13, τεύχος Β’) κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων καταγραφής, στρατολογικής παρακολουθήσεως και απογραφής στρατευσίμων. Με την απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Δημοσίας Τάξεως, προσδιορίζονται τα στοιχεία που πρέπει εφεξής να αναγράφονται στα δελτία απογραφής. Θα διαπιστώσει κανείς ότι η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλουστεύεται, αφού, εκτός από τα απαραίτητα, ζητείται πληθώρα στοιχείων που λίγο ή πολύ αλληλοεπικαλύπτονται (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.λπ.).

Πέρα από την αναφορά στρατολογικών στοιχείων (αρμόδια στρατολογική υπηρεσία και στρατιωτικός αριθμός), ζητούνται τα ακόλουθα:
 
– Ληξιαρχικά στοιχεία: ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, ημερομηνία και έτος γεννήσεως.
 
– Στοιχεία ταυτότητας: αριθμός δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Μητρώο Αρρένων Δήμου στον οποίο είναι γραμμένος ο στρατεύσιμος.
 
– Διεύθυνση διαμονής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τηλέφωνα επικοινωνίας.

– Γραμματικές γνώσεις, ειδικές γνώσεις και ικανότητες (ναυταθλητισμός, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, άδεια οδήγησης κ.λπ.), ξένες γλώσσες και βαθμός γνώσεώς τους, θρήσκευμα, επάγγελμα του γονέα τους, επάγγελμα που ασκούν οι ίδιοι και χρονικό διάστημα ασκήσεώς του. Η δήλωση του θρησκεύματος είναι προαιρετική.
 
– Σωματομετρικά στοιχεία, ομάδα αίματος και τυχόν παθήσεις.

Ζητείται επίσης να δηλωθούν η προτίμηση Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και η επιθυμία κατατάξεως στις Ειδικές Δυνάμεις.

Η απογραφή γίνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο οι στρατεύσιμοι διανύουν το 19ο έτος της ηλικίας τους, ενώ όσοι έχουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού μπορούν να απογραφούν έως την προηγούμενη της ημερομηνίας που υποχρεούνται να καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω λήξεως ή διακοπής της νόμιμης παραμονής τους έξω από αυτές.

Να σημειωθεί ότι αποδεικτικό καταθέσεως δελτίου απογραφής δεν εκδίδεται από τις στρατολογικές υπηρεσίες (Σ.Υ.) και τα ΚΕΠ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της ∆ΣΣΝΣ/ΓΕΕΘΑ (www.stratologia.gr), πληκτρολογώντας το στρατιωτικό αριθμό τους ή τον αριθμό της ταυτότητάς τους.

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στην Αθήνα ο νικητής της χρονιάς στο ΛΟΤΤΟ – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Αγ. Δημήτριο

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2020 μοίρασε χθες το ΛΟΤΤΟ σε έναν μεγάλο νικητή που κέρδισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Το «χρυσό» δελτίο, που έβαλε...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...