Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Η συνταγή Ομπάμα για οικονομική δικαιοσύνη

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στην αίθουσα του Κογκρέσου για να εκφωνήσει ένα λόγο ενώπιον των δύο σωμάτων των Αμερικανών νομοθετών, των αντιπροσώπων και των γερουσιαστών. Οι κοινές συνεδριάσεις των δύο σωμάτων είναι σπάνιες και αφορούν εξαιρετικά γεγονότα.

Την Τρίτη η ομιλία του Αμερικανού προέδρου ήταν η συνέχεια μιας παράδοσης, η οποία προβλέπεται στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και τηρείται από την προεδρία του Γούντροου Γουίλσον. Η παράδοση υποστηρίζει ότι κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ θα ενημερώνει το Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ενωσης» (State of the Union). Η σχετική ομιλία χρησιμοποιείται για την παρουσίαση του νομοθετικού προγραμματισμού κάθε προέδρου, ενώ φέτος καθόρισε επίσης τα βασικά γνωρίσματα που φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσουν την προεκλογική τακτική του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο 44ος πρόεδρος της Αμερικής εστίασε την ομιλία του στην οικονομία, την αγορά εργασίας και το «αμερικανικό όνειρο», το οποίο παρατήρησε ότι κινδυνεύει. «Μπορούμε είτε να συμβιβαστούμε με μια χώρα όπου ένας συρρικνούμενος αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνει πράγματι καλώς, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών με το ζόρι τα καταφέρνει, είτε να αποκαταστήσουμε μία οικονομία όπου όλοι έχουν μια καλή ευκαιρία, όλοι κάνουν το καθήκον τους και όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες» σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια εισήγαγε προτάσεις για αύξηση της φορολόγησης εισοδημάτων, τα οποία υπερβαίνουν το 1.000.000 δολάρια ετησίως, για φορολογικές ρυθμίσεις, οι οποίες δυσκολεύουν τη μεταφορά αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, και για μία καινούργια μονάδα επιβολής κανόνων εμπορίου, η οποία θα επιβλέπει τις επιχειρηματικές πρακτικές και την ηθική αντίπαλων οικονομιών, όπως της Κίνας.

Επιπλέον πρότεινε τη διασφάλιση δυνατότητας ευνοϊκής αναχρηματοδότησης ιδιωτικών στεγαστικών δανείων και επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να αποτρέψουν την ανάπτυξη ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου, ενώ ζήτησε την υποστήριξη του Κογκρέσου για την προώθηση οικολογικών πηγών ενέργειας.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χαρακτήρισε τα σχέδια του Δημοκρατικού Προέδρου «υπέρ της φτώχειας», ενώ σχολίασε ότι ευνοούν ταξικό πόλεμο και παρατήρησε πως «κανένα άλλο γνώρισμα της προεδρίας Ομπάμα δεν είναι πιο θλιβερό από τις συνεχείς προσπάθειες να μας διαιρέσει και να κερδίσει την εύνοια κάποιων Αμερικανών, επιπλήττοντας άλλους».

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ