Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Η τεχνολογία της NASA στις ΜΕΘ

Επίσπευση νοσηλείας με περιορισμό των λοιμώξεων και χρήση ανώδυνων εφαρμογών

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Η διαστημική ιατρική τεχνολογία της ΝASA αναμένεται άμεσα να εισαχθεί στην υπηρεσία των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Αθήνας, μειώνοντας κατά 15% τον χρόνο νοσηλείας τους και περιορίζοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Παράλληλα, νέα μέθοδος κατά της πολυοργανικής ανεπάρκειας κερδίζει πολύτιμο χρόνο για τον πάσχοντα ώσπου να δράσει η φαρμακευτική αγωγή και να επιτευχθεί η ίαση.

Τα παραπάνω επιστημονικά επιτεύγματα αναφέρθηκαν στο συμπόσιο με θέμα «Αιμοδυναμική παρακολούθηση στον βαρέως πάσχοντα» που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM) και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο. Το συμπόσιο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι από όλο τον κόσμο.

Οι νέες τεχνικές, που βασίζονται στα πρότυπα της διαστημικής ιατρικής της NASA, ουσιαστικά σηματοδοτούν το τέλος των επώδυνων και επεμβατικών μεθόδων που εφαρμόζονται για την παρακολούθηση των προβλημάτων του κυκλοφορικού συστήματος στον βαρέως πάσχοντα ασθενή της ΜΕΘ. Πρόκειται για ασφαλείς και ανώδυνες διαδερμικές εφαρμογές που παρέχουν διαρκώς στον γιατρό πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη θεραπεία του ασθενούς.

Σήμερα η υποστήριξη των ατόμων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ γίνεται με την εισαγωγή και τη χρήση καθετήρων και ενδοφλέβιων μικροσυσκευών, ώστε ο εντατικολόγος να αξιολογεί τα στοιχεία και να ρυθμίζει την αγωγή που χορηγεί στον πάσχοντα. Οι νέες τεχνικές ανατρέπουν την παραδοσιακή πρακτική, διευκολύνουν τον επιστήμονα, μειώνουν κατά περίπου 15% τον χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ και, συγχρόνως, περιορίζουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Οι νέες μέθοδοι παρακολουθούν και εκτιμούν με αναίμακτο τρόπο τη μικροκυκλοφορία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κίνδυνο επιπλοκών, να προσαρμόζουμε κάθε λεπτό την αγωγή στους βαρέως πάσχοντες» επισημαίνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Ακόμη, παρουσιάστηκε ένας σύγχρονος εξοπλισμός εξωσωματικής κυκλοφορίας και οξυγόνωσης του αίματος του ασθενούς μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων, κερδίζοντας χρόνο για να δράσει αποτελεσματικά η φαρμακευτική αγωγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ