Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Η τελευταία ευκαιρία για τα χωράφια

Ως τις 31 Αυγούστου τα τοπογραφικά διαγράμματα για τις αιτήσεις εξαγοράς ή χρήσης δασικών εκτάσεων για εκμετάλλευση 

Ρεπορτάζ
B. Παπακωνσταντόπουλος 

Παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου η προθεσμία για την κατάθεση όλων των εγγράφων που πρέπει να συνοδεύουν τις αιτήσεις για τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις στις περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Οι αιτήσεις αφορούν αλλαγή χρήσης ή παραχώρηση κυριότητας (για εκτάσεις στις οποίες η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975) για όσους εκμεταλλεύονται αγροτεμάχια, τα οποία στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά και έχουν ειδοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες, που θα τους επιτρέψουν να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δίνει στους αγρότες περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εξαγοράς ή χρήσης. Αντίθετα, δεν παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης, η οποία πρέπει να κατατεθεί στο δασαρχείο της περιοχής έως τις 27 Ιουλίου, ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών.

Τελική προθεσμία

Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Φάμελλος στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η 27η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους ήταν ενταγμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) έστω και για μόνο μία χρονιά, μεταξύ των ετών 2014-2017, να υποβάλλουν το απαιτούμενο από τη διαδικασία τοπογραφικό διάγραμμα έως τις 31 Αυγούστου 2017.

Η εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα και προέβλεπε ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ για τις ενισχύσεις, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με τοπογραφικό. Η Δασική Υπηρεσία θα βεβαιώνει με ενέργειές της ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο ΟΣΔΕ τα έτη από το 2014 έως το 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 27 Ιουλίου να υποβάλουν δωρεάν αίτηση στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει έως το 2007.

Σε περίπτωση εξαγοράς θα χρειαστεί να υποβάλουν στο δασαρχείο αίτηση εξαγοράς, τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών και αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975. Εάν θέλουν να αιτηθούν έγκριση επέμβασης, τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο δασαρχείο μόνο αίτηση χρήσης και τοπογραφικό διάγραμμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ