Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Η τελική λίστα των δακρύων με τα μέτρα 11,2 δισ. του 2013

Καταιγίδα μέτρων επί δικαίων και αδίκων θα πλήξει το 2013 την ελληνική κοινωνία, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περικοπές εισοδημάτων από τη μια και νέους φόρους από την άλλη, συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τον πλήρη κατάλογο με τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Τον επόμενο χρόνο θα κοπούν από εισοδήματα 9,2 δισ. ευρώ (στις συντάξεις οι νέες περικοπές θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ), ενώ οι νέες φορολογίες που θα είναι και αναδρομικές -θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα- θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Η τρόικα σταθερά πιέζει στην πλήρη «εξάρθρωση» της αγοράς εργασίας, γεγονός το οποίο θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις.

Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» προμηνύουν να είναι κολασμένα τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα εισέρχεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, ενώ τα νέα εισπρακτικά μέτρα αναμένεται να τη βαθύνουν ακόμα περισσότερο. Τα νέα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πριν από τις 12 Νοεμβρίου και θεωρούνται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η πλήρης καταγραφή των μέτρων που έχουν κλείσει και έχει στη διάθεσή της η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Συντάξεις:

-Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Μένει να καθοριστεί εάν η αύξηση αυτή θα εφαρμοστεί από το 2014 και μετά, δίνοντας ένα μεταβατικό έτος για να αποχωρήσουν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις σημερινές προϋποθέσεις.

-Κατάργηση δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2013 και μετά. Υπήρξε η πρόταση να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο από φέτος, δηλαδή από το δώρο Χριστουγέννων του 2012, αλλά τελικά απορρίφθηκε

-Μείωση όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) από 1.000 ευρώ και άνω. Το ποσοστό μείωσης αυξήθηκε με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσοστό μείωσης θα κυμανθεί ως εξής: από 1.000 έως 1.500 ευρώ 4%-5%, από 1.500 έως 2.000 ευρώ 10%-12% και για ποσά σύνταξης 2.000 ευρώ και άνω 15%-20%.

-Μείωση κατά 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ. Επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι του Οργανισμού χάνουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που ελάμβαναν, καθώς η συγκεκριμένη παροχή από το 2013 και μετά καταργείται.

-Μείωση εφάπαξ σε 22 Τομείς Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι έχουν ήδη -ή πρόκειται να δημιουργήσουν σύντομα- σοβαρά ελλείμματα. Οι περικοπές θα φτάσουν έως και το 83%. Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 1,3 δισ. ευρώ και ήδη περιμένουν στην ουρά 55.000 δικαιούχοι, προβλέπεται περικοπή στο εφάπαξ που θα φτάσει το 23,7%.

-Αναδρομική περικοπή των εφάπαξ για όσους εισέπραξαν μετά το 1995 το εν λόγω βοήθημα από κάποιον από τους Τομείς Πρόνοιας που σήμερα παρουσιάζουν ελλείμματα. Η περικοπή αυτή θα γίνει μέσω της επιβολής μίας ακόμα κράτησης, που θα εισπράττεται από τις συντάξεις των δικαιούχων.

-Επιβάλλεται πλαφόν στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα φαίνεται ότι κατέληξαν σε ένα ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών που θα είναι τα 720 ευρώ.

-Καταργείται η διαδικασία αυτόματων προαγωγών στους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς, με συνέπεια να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις τους. Υπολογίζεται ότι η μείωση αυτή θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 10%.

Μισθοί

-Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα έως 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013. Στην «πρώτη γραμμή» θα βρεθούν καταρχάς όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Ακολουθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε φορείς ή οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν.

-Καταργείται το επίδομα των 1.000 ευρώ που είχε αντικαταστήσει προ διετίας τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

-Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ. Αποτέλεσμα να υπάρξει νέα μείωση μισθών, που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί, μεσοσταθμικά, στα επίπεδα του 20%.

-Καταργούνται επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες στους δημοσίους υπαλλήλους.

-Οσοι υπάλληλοι υπάγονται στο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων (π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου) θα υποστούν αναδρομικές περικοπές, που κατά μέσο όρο θα φτάσουν το 12%.

-Καταργείται το ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 64 ετών.

-Επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια για όσους εισπράττουν οικογενειακά επιδόματα. Ειδικότερα, το σύνολο του επιδόματος θα χορηγείται μόνο για εκείνους που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. -Για όσους έχουν αποδοχές που κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος. Αντίστοιχα όσοι έχουν εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος. Εκείνοι που δηλώνουν ετήσιες αποδοχές υψηλότερες των 30.000 ευρώ χάνουν τελείως το όποιο οικογενειακό επίδομα λάμβαναν (π.χ. πολυτέκνων).

Φορολογικά

-Κατάργηση του αφορολόγητου που υπάρχει για μισθωτούς με παιδιά. Σήμερα οι μισθωτοί που έχουν από ένα έως δύο παιδιά έχουν πρόσθετο αφορολόγητο 2.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί, και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω.

-Οι κάτοικοι παραμεθορίων περιοχών και μικρών νησιών θα χάσουν το ειδικό αφορολόγητο.

-Αύξηση της φορολόγησης των τόκων στις τραπεζικές καταθέσεις από 10% στο 20%. Οι τράπεζες θεωρούν ότι το μέτρο θα προκαλέσει νέο κύμα φυγής καταθέσεων.

-Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα κλιμάκια δεν έχει καθοριστεί ακόμα πώς θα διαμορφωθούν. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα κατέληξε ότι ο ανώτερος συντελεστής φορολόγησης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 35% (σήμερα είναι 45%). Μένει να καθοριστεί το ύψος φορολόγησης του κάθε κλιμακίου.

-Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στο 25%-30% στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.

-Επιβάλλεται ενιαίος φόρος στα ακίνητα ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 0,1%-2%, με το αφορολόγητο στα 100.000. Ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια. Εξαιρούνται μόνο όσα ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.

-Επέρχεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της χορήγησης έκπτωσης φόρου ύστερα από προσκόμιση αποδείξεων. Ετσι για παράδειγμα θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα χάσουν την έκπτωση 10% επί των δαπανών τους για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, τυχόν ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν. Επίσης καταργούνται οι φοροαπαλλαγές που προέρχονταν έως σήμερα από δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

-Οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση έσοδα και έξοδα (σαν επαγγελματίες) και με συντελεστή 6%.

-Φόρος στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Τα φθηνά τσιγάρα θα ακριβύνουν.

-Θα υπάρξει επιβολή φόρου σε φωτοβολταϊκά και αγροτεμάχια.

-Θα εισαχθεί φόρος στα «μηχανάκια» του ΟΠΑΠ, ενώ θα μειωθεί ο ΦΠΑ των αγροτών στο 6% αλλά και ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Η μείωση του ΦΠΑ της εστίασης θα συνοδευτεί από καθιέρωση ειδικού τέλους στα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα…

-Θα γίνει εξομοίωση των ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου.

-Θα υπάρξει αύξηση του ορίου εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους νέους ασφαλισμένους.

-Ενοποίηση των φόρων για τις επιχειρήσεις. Ο νέος, ουσιαστικά, φόρος που επιβάλλεται θα είναι της τάξης του 28% και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Από τη διαπραγμάτευση προέκυψε ότι αντίστοιχη θα είναι και η φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα αποστέλλονται κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο. Στόχος είναι να «ομαλοποιηθεί» η διαδικασία είσπραξης εσόδων από τη ΔΕΗ.

-Τα τιμολόγια της ΔΕΗ των οικιακών καταναλωτών θα αυξηθούν έως και 7% έως το τέλος του έτους. Η τρόικα υπενθύμισε στην ελληνική πλευρά ότι με βάση το δεύτερο Μνημόνιο υποχρεώνεται μέχρι τον Ιούλιο του 2013 να αυξήσει τα συγκεκριμένα τιμολόγια έως 20%. Ζήτησε λοιπόν, ένα μέρος της συγκεκριμένης αύξησης να εφαρμοστεί από τώρα.

-Αυξάνεται το τέλος της ΔΕΗ υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η καυτή ατζέντα για τα εργασιακά

-Περιορίζονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Η τρόικα θέτει πλαφόν τους 12 μισθούς, ενώ το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει εξασφάλιση των εργαζομένων με προϋπηρεσία των 16 ετών. Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας θέλει να δώσει 6 μισθούς επιπλέον σε παλαιούς εργαζομένους, εάν απολυθούν.

-Θεσμοθετείται νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Μέσω αυτού, ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να καταργηθούν αυτόματα και οι τριετίες (μισθολογικές ωριμάνσεις), κάτι που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται, αντιπροτείνοντας πάγωμα.

-Οριοθετείται η εξαήμερη απασχόληση σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, με διατήρηση πάντως της 40ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης.

-Ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης από τη λήξη μιας βάρδιας μέχρι την έναρξη της επόμενης θα είναι 11 ώρες, από 12 ώρες που ήταν έως σήμερα.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Εισήγηση (και) για διπλάσιο φόρο στους τόκους των καταθέσεων

Toν διπλασιασμό του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη της τρόικας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση για αύξηση του φόρου επί των τόκων όλων των ειδών καταθέσεων από το 10% που είναι σήμερα στο 20%!

Το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους έχουν αποταμιεύσει χρήματα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Για παράδειγμα, σε μία προθεσμιακή κατάθεση 30.000 ευρώ διάρκειας ενός έτους, με επιτόκιο 4,50%, ο αποταμιευτής λαμβάνει τόκους ύψους 1.350 ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρείται σήμερα φόρος 10%, δηλαδή 135 ευρώ, ενώ με τον αυξημένο φόρο θα παρακρατούνται 270 ευρώ!

Αν το ίδιο ποσό είναι τοποθετημένο σε απλή κατάθεση ταμιευτηρίου, με επιτόκιο 2%, η τράπεζα παρακρατά σήμερα 60 ευρώ από τους τόκους των 600 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος θα φτάσει στα 120 ευρώ!

Πολλοί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πυροδοτήσει νέα φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να απλώσουν ένα ηλεκτρονικό δίχτυ πάνω από τις καταθέσεις. Σύμφωνα με αυτό, θα υποχρεώνει τους φορολογουμένους να δίνουν αναλυτικά στοιχεία στην Εφορία για το σύνολο των καταθέσεών τους, είτε βρίσκονται εντός Ελλάδας είτε βρίσκονται εκτός. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι οι πολίτες, από μόνοι τους, θα πρέπει να δίνουν αναφορά στην Εφορία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να μη χρειάζεται το υπουργείο Οικονομικών να «κυνηγάει» τα τραπεζικά εμβάσματα ή να ζητάει τα στοιχεία από τράπεζες ή ακόμα και να συνάπτει ειδικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ελβετία.

Από το 2013 θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες η πλήρης καταγραφή των χρημάτων που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι που σήμερα κάνουν μόνο όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες. Οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται, μαζί με τη φορολογική δήλωσή τους να περιγράφουν σε ένα ειδικό έντυπο τις καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

Εχοντας εικόνα της κινητής περιουσιακής κατάστασης, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί δυνητικά να δεσμεύει καταθέσεις όταν ο φορολογούμενος χρωστά στην Εφορία ή όταν αρνείται να ρυθμίσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Με δεδομένο ότι έχει καταργηθεί το φορολογικό απόρρητο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να διαθέσει τα στοιχεία αυτά και στους ιδιώτες ελεγκτές που έχουν αναλάβει το κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου.

Ουσιαστικά από το 2013 θα ισχύσει ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των χρηματικών ποσών που διαθέτουν οι φορολογούμενοι, είτε για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είτε για καταναλωτικές ανάγκες είτε για αποταμίευση. Σε περίπτωση που τα νομίμως κτηθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν το άθροισμα δαπανηθέντων και αποταμιευθέντων κεφαλαίων, ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλονται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}58{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ