Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Η Θήβα στις επάλξεις

Με τα οικονομικά προβλήματα να οξύνονται συνεχώς και να απειλούν την κοινωνική συνοχή, οι πολίτες της Θήβας αναλαμβάνουν δράση και υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας. Ετσι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα κινητοποιήσεων για την πόλη, με πρωτοστατούντες τον δήμο και τους τοπικούς φορείς, που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα, η οποία έχει επικεφαλής τον δήμαρχο Θηβαίων Σπύρο Νικολάου. Οι σημερινές κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν πανθηβαϊκή τετράωρη στάση εργασίας (11.00-15.00) στις υπηρεσίες, στις διάφορες επιχειρήσεις και στα εμπορικά καταστήματα, συλλαλητήριο (11.00) στον χώρο γύρω από το άγαλμα του Επαμεινώνδα με συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Θηβών και συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θηβαίων τονίζεται ότι «είναι κοινή πλέον η διαπίστωση ότι η ακολουθούμενη επώδυνη για τους Ελληνες πολίτες δημοσιοοικονομική πολιτική οδηγεί σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, στο κλείσιμο επιχειρήσεων, σε εντεινόμενη και βαθιά ύφεση την οικονομία, σε ασφυξία την αγορά και μοιραία στην κατάρρευση και κατάργηση του κοινωνικού κράτους, της Αυτοδιοίκησης, της Παιδείας, της Υγείας και γενικά στην κοινωνική εξαθλίωση».

Ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία υφίσταται την απώλεια δημόσιων υπηρεσιών και την εξασθένηση των δημοτικών οικονομικών. Η Επιτροπή Αγώνα περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση: «Βλέπουμε τις διοικητικές λειτουργίες στον δήμο μας να συρρικνώνονται με το κλείσιμο δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, που λειτουργούσαν επί χρόνια στην πόλη της Θήβας (Τελωνείο, ΟΕΚ), ή τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και τη δρομολογούμενη απομάκρυνση άλλων. Εξάλλου οι συνεχείς μειώσεις στις τακτικές επιχορηγήσεις και στους επενδυτικούς πόρους των δήμων σημαίνουν ταυτόχρονα συναγερμό για την επιβίωση του δήμου μας».

Και επειδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «σε αυτή την κατάσταση και τη διαφαινόμενη συνέχισή της δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπραγοι και άβουλοι», οι δημότες και οι φορείς της Θήβας ξεκινούν από σήμερα δυναμικές αντιδράσεις.

Η συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, καθώς εφόσον κινηθεί σε υψηλά επίπεδα θα επιτρέψει σχέδια κλιμάκωσης. Σε κάθε περίπτωση οι Θηβαίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την υποβάθμιση της πόλης τους.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ