Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Η τοπική «κυβέρνηση» του Απόστολου Τζιτζικώστα

Το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα διοικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε χθες ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που από την ημέρα που εκλέχθηκε περιφερειάρχης παίρνει συνεχώς αποστάσεις από τον προκάτοχό του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Χτες ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε το δικό του κυβερνητικό σχήμα, όπου βασική διαφορά αποτελεί ότι η διοίκηση θα ασκείται πλέον όχι κατά νομούς, όπως ήταν παλιά, αλλά ανά τομείς. Συγκεκριμένα, το νέο μοντέλο διοίκησης περιλαμβάνει εννέα αντιπεριφέρειες: την αντιπεριφέρεια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, την οποία αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης (αντιπεριφερειάρχης Πέλλας), την αντιπεριφέρεια Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής, που αναλαμβάνει η Αθηνά Αηδονά, την αντιπεριφέρεια Τουριστικής Ανάπτυξης που αναλαμβάνει ο Γιάννης Γιώργος (αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής), την αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας που αναλαμβάνει ο Χρήστος Γκουντενούδης (αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς), την αντιπεριφέρεια Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου που αναλαμβάνει ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης (αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας), ενώ την αντιπεριφέρεια Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο Γιάννης Μωυσιάδης (αντιπεριφερειάρχης Σερρών). Επίσης την αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο Φάνης Παπάς, την αντιπεριφέρεια Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει η Σοφία Μαυρίδου (αντιπεριφερειάρχης Πιερίας) και την αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών αναλαμβάνει η Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Ουσιαστικά ο κ. Τζιτζικώστας έσπασε το παλιό στιλ διοίκησης του κ. Ψωμιάδη, όπου ο κάθε αντιπεριφερειάρχης είχε την ευθύνη ενός νομού και οι τρεις θεματικοί τις υπόλοιπες αρμοδιότητες σε όλη την περιφέρεια. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να ανοίξει το παιχνίδι σε πιο πολλούς «παίκτες», κάτι που θα επιβεβαιωθεί επιπλέον τις ερχόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινώσει και τους τοπικούς υφυπουργούς, δηλαδή τους συμβούλους που μαζί με τους παλιούς τοπικούς αντιπεριφερειάρχες θα έχουν την ευθύνη της διοίκησης ανά νομό. Επίσης, ανακοίνωσε τον Γιάννη Γιώργο, που είναι αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, ως τον νέο αναπληρωτή περιφερειάρχη.

Εντιμότητα και ηθική

Τέλος, έστειλε και ένα μήνυμα για τον τρόπο διοίκησης που θα ακολουθήσει, επιμένοντας σε θέματα εντιμότητας, ακεραιότητας και ηθικής. «Ενα πράγμα δεν πρόκειται να ανεχτώ. Και αυτό είναι το ζήτημα της εντιμότητας, της ακεραιότητας και της ηθικής. Προειδοποιώ όλους ότι, εάν υπάρξει η παραμικρή ένδειξη ή κάποια σκιά σε οποιαδήποτε υπόθεση, θα ζητήσω αυτόματα και θα λάβω την παραίτηση του εμπλεκόμενου προσώπου. Και φυσικά θα στείλω την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Δύο πράγματα θέλω να είναι ξεκάθαρα. Πρώτον, ότι δεν πρόκειται κανείς από όσους μετέχουν σε αυτή τη διοίκηση να διανοηθεί να παίξει με τα χρήματα των πολιτών. Και, δεύτερον, ότι σε καμία περίπτωση και με οποιοδήποτε κόστος δεν πρόκειται να επιτρέψω να μπει ξανά η περιφέρειά μας σε περιπέτειες» κατέληξε με νόημα ο κ. Τζιτζικώστας, φωτογραφίζοντας την προηγούμενη διοίκηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ