Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Η τουριστική άνοιξη της Καστοριάς!

H Εγνατία Οδός και ο κάθετος άξονάς της έδωσαν την ευκαιρία ανάδειξης του ελκυστικού τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς.

Πράγματι, το τουριστικό πακέτο της περιοχής είναι πλούσιο (εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, με προμετωπίδα τη λίμνη και τους ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου, βυζαντινά μνημεία -72 βυζαντινοί ναοί βρίσκονται μόνο στην πόλη- δεκάδες εντυπωσιακά αρχοντικά, ο λιμναίος προϊστορικός οικισμός κ.ά.) και αρκούσε η βελτίωση της πρόσβασης για να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Εξ ου και η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια τουριστική άνθηση, η οποία πιστοποιείται από την αύξηση τόσο των επισκεπτών όσο και των ξενοδοχειακών μονάδων (έφτασαν τις 4.000 οι κλίνες), με τις περισσότερες να είναι πρώτης τάξεως.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, η δημοτική αρχή εναποθέτει μεγάλο μέρος των ελπίδων ανάπτυξης στον τουρισμό.

Ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης προσθέτει στα συν του τοπικού τουρισμού τη λειτουργία του αεροδρομίου του Αργους Ορεστικού, που προς το παρόν εξασφαλίζει μια πτήση, ως άγονη γραμμή, ημερησίως για Αθήνα.

Στον αντίποδα της τουριστικής άνοιξης, η Καστοριά της σπουδαίας παράδοσης στον πολιτισμό, εν έτει 2012, στερείται χώρου εκδηλώσεων! Μην έχοντας άλλη λύση, οι διοργανωτές καταφεύγουν συχνά σε σχολεία για να στεγάσουν τις διάφορες εκδηλώσεις! Την κάλυψη αυτού του ανεπίτρεπτου κενού για την πόλη θέτει ως προτεραιότητα ο δήμαρχος Καστοριάς. Οπως μας λέει ο Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, στοχεύει αφενός στη δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου στην είσοδο της πόλης, μέσω του προγράμματος JESSIKA, με τη συμμετοχή ιδιωτών, και αφετέρου στην ανέγερση πνευματικού κέντρου, στην έκταση του παλιού, το οποίο πρόκειται να κατεδαφιστεί, αφού δεν έχει στατική επάρκεια. Για τη μελέτη του πνευματικού κέντρου ο δήμος βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο του τουρισμού διαδραματίζουν και οι χιλιάδες Ρώσοι που επισκέπτονται την Καστοριά -συνήθως με οργανωμένες εκδρομές- για να αγοράσουν γουναρικά. Αλλωστε, η γουνοποιία είναι η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας και λόγω της εξωστρέφειάς της -πάνω από το 90% των πωλήσεων γίνεται σε ξένους- δεν επηρεάζεται από την ελληνική οικονομική κρίση. Πάντως, ο κ. Χατζησυμεωνίδης επισημαίνει ότι από την καθίζηση της γουνοποιίας στα τέλη του ’80 εξακολουθούν να παραμένουν αρκετοί άνεργοι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους διατήρησης του ποσοστού ανεργίας της περιοχής σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλιά στον χώρο της γούνας απασχολούνταν γύρω στα 30.000 άτομα, ενώ σήμερα μόνο 18.000. Επίσης, ο συνομιλητής μας σημειώνει ότι εξαφανίστηκαν οι οικοτεχνίες, στις οποίες εργαζόταν όλη η οικογένεια, δίνοντας σταδιακά τη θέση τους σε μεγάλες, οργανωμένες επιχειρήσεις γούνας.

Ημερίδα για τα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών

Μεγάλη ήταν η προσέλευση αγροτών της Καστοριάς στην προχθεσινή ημερίδα για την προστασία των καλλιεργειών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προγράμματα των γεωργικών προειδοποιήσεων, τους «εχθρούς και τις ασθένειες καραντίνας», που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες καλαμποκιού, πατάτας και φασολιού, καθώς και για τη διαδικασία ίδρυσης οινοποιείων.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος τόνισε ότι η εφαρμογή των προειδοποιήσεων και η λήψη μέτρων θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, τόσο για την επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγής όσο και για την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων. Επίσης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εδαφολογικών αναλύσεων θα χρηματοδοτηθεί και για το 2012.

Ο διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης Αρ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της εδαφολογικής ανάλυσης των αγροτεμαχίων, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη εκτίμηση των αναγκών λίπανσης των καλλιεργειών, στην προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων.

Ακόμη, δόθηκαν 87 αναλύσεις σε αγρότες της περιοχής Τοιχιού, ενώ τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα αγροτεμάχια που έγινε λήψη δείγματος αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο. Το πρόγραμμα εδαφολογικών αναλύσεων θα ολοκληρωθεί μετά και τη φυλλοδιαγνωστική ανάλυση που θα γίνει σε οπωρώνες μηλιάς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ