Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Η Τουρκία έβαζε φωτιές στα δάση μας

Σε μια αποκάλυψη-σοκ, που έρχεται να επιβεβαιώσει ύστερα από χρόνια τις υποψίες πολλών Ελλήνων, προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ κάνοντας επίσημες δηλώσεις για χρησιμοποίηση των μυστικών κονδυλίων -την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν η Τανσού Τσιλέρ- σε δολοφονίες Κούρδων αλλά και σε εμπρησμούς ελληνικών δασών!

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε χθες με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρα, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρές» τις πληροφορίες που αποδίδονται στον κ. Γιλμάζ και ζήτησε «να διερευνηθούν». Οπως συμπλήρωσε, «η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας».

Η αποκάλυψη του κ. Γιλμάζ περιέχεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», όπου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ολοι οι πρωθυπουργοί στο τέλος της θητείας τους ενημερώνουν τον νέο πρωθυπουργό σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Ετσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κυρία Τανσού Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την περίοδό της. Μάλιστα είχε πει ότι “αν το συνεχίσετε θα διαλύσω τον συνασπισμό”. Και εγώ είπα “ας τελειώσει. Αυτό ήταν το τέλος”».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γιλμάζ αναφέρθηκε στη χρήση των μυστικών κονδυλίων εκείνης της περιόδου και έκανε λόγο για αναφορά στην οποία «υπάρχουν, πέραν των κρατικών μυστικών, όλες οι πληροφορίες». Κατά τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας «κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας», ενώ συμπληρώνει ότι «για θέματα όπως οι δολοφονίες άγνωστων δραστών δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιλμάζ ξεκινά το 1993, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία η κυρία Τσιλέρ, και τελειώνει το 1996, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία ηγούνταν, με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στην Ελλάδα πρωθυπουργός ήταν από το φθινόπωρο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου και από τις αρχές του 1996 ο Κώστας Σημίτης. Και ήταν μια χρονική περίοδος κατά την οποία εκδηλώθηκαν εκατοντάδες καταστροφικές πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνον, κατά τις οποίες θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα. Κατά τη διάρκεια εκείνης της διακυβέρνησης της χώρας από την Τανσού Τσιλέρ συνέβη και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο. Από το 1996 ως το 1997 ο Γιλμάζ διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα η κυρία Τσιλέρ κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά και συμμετοχή σε σκάνδαλα, όπου όμως οι μετέπειτα πρωθυπουργοί δεν κατάφεραν να αποδείξουν απολύτως τίποτα.

Γκρίζοι λύκοι

Πάντως η συμμετοχή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σε αγαστή και στενή συνεργασία με την παρακρατική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, σε πυρκαγιές στη χώρα μας δεν εστιάζεται μόνο στη δεδομένη χρονική περίοδο (1993-1997), αλλά έρχεται από το παρελθόν, όπως έχει αποκαλύψει από τότε το περιοδικό «Αμυνα και Διπλωματία», όπως και ο δημοσιογράφος και τότε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Μάνος Ηλιάδης, στο βιβλίο του «Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ».

Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από τη σύλληψη του Αλί Κιζιλάι (Ali Kizilay) το 1985 και την ομολογία του ότι δύο άλλοι συμπατριώτες του (που είχαν επίσης συλληφθεί) τον είχαν βάλει να κάψει τα ελληνικά δάση. Μάλιστα τη συγκεκριμένη ομολογία επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Σεπτεμβρίου 1985 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Τσούρας.

Επιπλέον το 1993, όταν σειρά πυρκαγιών κατέφαγε την Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε λόγο για «εξωγενείς παράγοντες», όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Ηλιάδης. «Να σημειωθεί ότι και στις πυρκαγιές αυτές τα στοιχεία της τουρκικής ανάμειξης δεν έλειψαν. Οι Αρχές είχαν επισημάνει δύο Τούρκους που επισκέφθηκαν την Ικαρία, την Κρήτη και τη Ρόδο σε χαρακτηριστικά ταξίδια-αστραπή μετά τα οποία ξέσπασαν καταστροφικές πυρκαγιές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία», ότι οι πυρκαγιές μόνο το 1993 ανήλθαν σε 2.518, αριθμός υπερδιπλάσιος (1.159) αυτών του 1981. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι φονικές πυρκαγιές του 1997, αρκετούς μήνες μετά τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν το δυστύχημα του Σούσουρλουκ και την ομολογία Τούρκων παρακρατικών ότι είχαν λάβει μέρος στους εμπρησμούς των ελληνικών δασών!

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Να αποκαταστήσουν τη μεγάλη ζημιά ζητά ο Παναγιωτόπουλος

«Βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνουν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι το ”βαθύ κράτος” της Τουρκίας έκαιγε ελληνικά δάση στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει: «Η κυβέρνηση Ερντογάν οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη σε βάθος ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους ”βρόμικες επιχειρήσεις” έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους. Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ