Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Η τρίτη κατάθεση (και φαρμακερή;) για τη συγκάλυψη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ως μία από τις πιο καθαρές υποθέσεις «δικαστικής φύσεως» με τις οποίες έχει ασχοληθεί η Βουλή χαρακτηρίζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και την πρόταση για Προκαταρκτική που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αυτό που διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με προηγούμενες Επιτροπές της Βουλής είναι ότι ήδη οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Καπελέρης και Διώτης) έχουν καταθέσει όχι μία αλλά δύο φορές. Μία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μία στον οικονομικό εισαγγελέα.

Και αν η κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα παραμένει μυστική, όσα ειπώθηκαν από όλους στην Επιτροπή Θεσμών έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής. Πολλά, μάλιστα, από τα αποσπάσματα τα οποία τότε φαίνονταν αδιάφορα -ακόμη δεν είχε προκύψει το θέμα της νόθευσης- σήμερα αποκτούν άλλη αξία, καθώς καταδεικνύουν αμηχανίες, αντιφάσεις και αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις μεταξύ των υπό ακρόαση. Πολλές από τις αντιφάσεις είχαν καταδειχθεί και τότε, πάντως, με τα μέλη της Επιτροπής να σκέπτονται ακόμα και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση πολλών από αυτούς. Σενάριο, όμως, που τελικά εγκαταλείφθηκε.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει ξανά σήμερα πολλά από τα επίμαχα σημεία των καταθέσεων στη Βουλή των τεσσάρων κυρίως εμπλεκομένων στην υπόθεση (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Διώτη και Καπελέρη), αναδεικνύοντας τα σημεία τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση της έρευνας της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Παπακωνσταντίνου: Την έχασα! Δεν ανέχομαι καμία συζήτηση περί αλλοίωσης

Αυτό που μένει στην ιστορία από την κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι άλλο από τη διάσημη πλέον ατάκα ότι έχασε την αυθεντική λίστα. «Οταν πήρα τη λίστα σε μορφή CD, αντέγραψα το αρχείο σε ένα αρχείο usb, διότι είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης» είπε. «Και τώρα πού βρίσκεται το αρχικό αρχείο;» ρώτησε τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος της Νέας Δημοκρατίας. «Τι να σας πω; Το έδωσα μαζί με το διαβιβαστικό έγγραφο σε άνθρωπο του γραφείου μου για εμπιστευτική φύλαξη, αλλά δεν ξέρω πού βρίσκεται.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνοντας ενεούς τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής.

Μολονότι η κατάθεση Παπακωνσταντίνου στη Θεσμών διεξάγεται δύο μήνες πριν από την αποκάλυψη για διαγραφή συγγενών του, ακόμη και τότε, στις 24 Οκτωβρίου, η συζήτηση περί αλλοίωσης έχει αρχίσει να φουντώνει. Στο σημείο εκείνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου «βγαίνει από τα ρούχα του» και αφήνει υπονοούμενα ότι τη λίστα την είχαν πολλοί: «Το θέμα των αντιγράφων και των πρωτοτύπων πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί μπορούμε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν έγιναν αντίγραφα και πόσα. Το πρωτότυπο είναι στη Γαλλία με όλες τις συνοδευτικές επιστολές και ελπίζω να επανέλθει, για να σταματήσει όλη αυτή η σπέκουλα. Εγώ δεν ανέχομαι να πλανάται μια ιστορία και μια συζήτηση περί αλλοίωσης της λίστας. Δεν το ανέχομαι αυτό, γιατί αυτό καταλαβαίνω ότι γίνεται».

Ομως πέρα από το στοιχείο της απώλειας της λίστας, ένα από τα επιπλέον ζητήματα που «καίνε» τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι στην ουσία παραδέχθηκε ότι είχε μελετήσει ενδελεχώς τη λίστα, άρα -όπως προκύπτει σήμερα- δεν ήταν δυνατό να μην έχει δει τα ονόματα των συγγενών του. Δείχνοντας, μάλιστα, να έχει σαφή εικόνα όχι μόνο για τα ονόματα αλλά και για τα ποσά, είχε πει ξεκάθαρα ότι τα οικονομικά αποτελέσματα από τη λίστα θα ήταν πενιχρά, ενώ εντύπωση του είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας βρισκόταν μια γυναίκα με καταθέσεις πάνω από 500.000.000 ευρώ.

Λίγη ώρα αργότερα, εξάλλου, δείχνοντας να έχει καταλάβει τι τον περιμένει ο κ. Παπακωνσταντίνου πραγματοποιεί μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τον Γ. Παπανδρέου. Στην ουσία, όμως, τον καίει αφού αποκαλύπτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί δύο φορές για την ύπαρξη της λίστας. Απαντώντας στα συνεχή ερωτήματα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου για το αν ο κ. Παπανδρέου γνώριζε, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Ωραία. Θέλετε να βάλουμε και τον κ. Παπανδρέου στο κάδρο τώρα, ε; Πάμε, λοιπόν, να σας πω. Ο κ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος και πριν και μετά την παραλαβή της λίστας από εμένα. Και τις δύο φορές που τον ενημέρωσα, μου είπε “προχώρα”. Δεν έγινε καμία συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου για ονόματα» είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε προσπαθήσει να μετακυλήσει την ευθύνη στον κ. Διώτη. Με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ να έχει δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι δεν πήρε καμία εντολή για έρευνα από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι ο νομικός του σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου και ότι το ΣΔΟΕ έχει υπηρεσιακή αυτονομία, άρα δεν μπορεί να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους. Οπως είπαν πολλοί, είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο οι απόψεις του συνέπεσαν με του κ. Βενιζέλου.

Οι μεγάλες αντιφάσεις του Βενιζέλου, τα «καρφιά» και οι Ελληνες Εβραίοι!

Ο πρώτος ο οποίος φωτογράφισε στη Θεσμών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως υπεύθυνο για την αλλοίωση της λίστας ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (και διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών) Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν γνωρίζω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο ούτε μπορεί εκείνος να το γνωρίζει» είπε ο κ. Βενιζέλος. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τη λίστα στον κ. Διώτη είχε παραδώσει στις αρχές του καλοκαιριού του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου, η καμπάνα δεν θα μπορούσε να χτυπάει για κάποιον άλλον.

Οχι ότι και ο κ. Διώτης γλίτωσε από τα πυρά του κ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος μάρτυρας, η κατάθεση του οποίου ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με την κατάθεση του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη που είχε καταθέσει λίγες ημέρες πριν από τον κ. Βενιζέλο. Με τον κ. Διώτη να καταθέτει ότι απλώς είχε δει τη λίστα, ο κ. Βενιζέλος τον διέψευσε λέγοντας ότι, όταν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ τον συνάντησε για να του παραδώσει το υλικό, είχε εκτυπώσει και αρκετές σελίδες με ορισμένα ονόματα. Οπως είπε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, του είχε προκληθεί αρνητική εντύπωση για το ότι στα λίγα αυτά ονόματα βρίσκονταν τρεις Ελληνες εβραϊκής καταγωγής!

Και αυτός, όπως και ο κ. Παπακωνσταντίνου, είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Διώτης είχε λάβει την εντολή για έρευνα διά της αποστολής του αρχείου. «Του είπα ότι, αφού έχεις το αρχείο, έχεις αφορμή για έρευνα όπως από μια καταγγελία που γίνεται στην υπηρεσία σου» είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πάντως επιβεβαίωσε ότι αποδέχθηκε τη νομική άποψη του κ. Διώτη ότι το αρχείο δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό υλικό ως προϊόν παράνομης προέλευσης.

Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του και κυρίως στην ερώτηση γιατί κράτησε κλειδωμένο στο συρτάρι του 14 μήνες το αρχείο, ο κ. Βενιζέλος είχε απαντήσει ότι είχε μείνει με την εντύπωση ότι ο κ. Διώτης είχε κρατήσει αντίγραφο και ότι η έρευνα προχωρούσε. «Εγώ δεν το άνοιξα ποτέ για να δω τι έχει μέσα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Η μεγάλη αντίφαση του κ. Βενιζέλου, πάντως, έχει να κάνει σχετικά με το πότε έφτασε η αρχική λίστα στη χώρα. Με τον κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει ότι η λίστα έφτασε στη χώρα στα τέλη του 2010, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει στις αρχές Οκτωβρίου ότι, όπως έμαθε, η λίστα δεν έφτασε στα τέλη του 2010 αλλά αρκετούς μήνες νωρίτερα, την άνοιξη. Η δικαιολογία του στην Επιτροπή δεν έπεισε και πολλούς: «Είπα στην αρχή “τέλη του 2010” γιατί έτσι άκουσα να λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Mega. Επειτα όμως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας μου είπε για άνοιξη και γι’ αυτό το είπα».

Οι περίεργες απαντήσεις του Διώτη και η αγωνία μη μπει στο κάδρο

«Είδα τη λίστα, αλλά δεν την επεξεργάστηκα» επέμενε να λέει μονότονα στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης δείχνοντας τρόμο μήπως μπει και αυτός στο κάδρο των ευθυνών της αλλοίωσης. Αυτό, πάντως, που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση από την κατάθεση του κ. Διώτη είναι ότι σε πολλά σημεία έδειξε να αυτοαναιρείται.

«Γιατί σας έδωσε τη λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου;» ρώτησαν τα μέλη της Επιτροπής τον κ. Διώτη. «Προφανώς για να γίνει έλεγχος» απάντησε ο κ. Διώτης, ο οποίος όμως στη συνέχεια επέμεινε ότι δεν του δόθηκε εντολή για να προχωρήσει σε έρευνα των στοιχείων.

Η μεγάλη αντίφαση του κ. Διώτη, ωστόσο, έγκειται στο ότι, ενώ στην Επιτροπή παραδέχθηκε ότι διάβασε τη λίστα, σε παλαιότερη δήλωσή του είχε υποστηρίξει μέσω συνεργατών του ότι παρέδωσε το στικ στον κ. Βενιζέλο χωρίς να το έχει ανοίξει. Του το επεσήμανε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου χωρίς να πάρει πειστική απάντηση. Οι Απ. Κακλαμάνης και Π. Λαφαζάνης πίεσαν αρκετά τον κ. Διώτη αφήνοντας υπονοούμενα ότι μπορεί αυτός να έχει «πειράξει» τη λίστα, με αποτέλεσμα ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ να προκαλέσει σύγχυση. «Είδα τη λίστα. Την άνοιξα για να δω τι περιέχει. Την είδα τόσο ώστε να διαπιστώσω ότι δεν είναι ένα κενό αρχείο» είπε αρχικά ο κ. Διώτης. Λίγο αργότερα, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι είχε πλήρη γνώση, ενώ δεν διόρθωσε τον κ. Τραγάκη όταν του είπε ότι έχει δει ολόκληρη τη λίστα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Στη λίστα δεν υπήρχαν πολιτικοί, έτσι δεν είναι; Εσείς τον είδατε όλο τον κατάλογο και στη λίστα δεν υπήρχαν πολιτικοί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Δεν είδα κανένα πολιτικό (σ.σ.: εν τέλει στη λίστα απεδείχθη ότι υπήρχαν οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, το ζεύγος Βουλγαράκη, αλλά και η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου).

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε εισαγγελεύ, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό που μας λέτε. Αλλωστε, αυτό θα το δούμε, γιατί θα έρθει στην επιφάνεια, γιατί δεν σταματάει τίποτε από αυτή την επιφάνεια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ηταν σαφής ο κ. εισαγγελέας ότι δεν υπήρχε κανένας πολιτικός στη λίστα.

Ο κ. Διώτης, πάντως, δεν ανέφερε σε κανένα σημείο της κατάθεσής του ότι μαζί με το στικ παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο και εκτυπωμένες σελίδες, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η «αμνησία» Καπελέρη που έφερε εντάσεις

Την οργή των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε προκαλέσει ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (προκάτοχος του κ. Διώτη) Ιωάννης Καπελέρης έχοντας επιλέξει ως μόνιμη απάντηση στις περισσότερες ερωτήσεις το «δεν θυμάμαι». Ηταν μάλιστα χαρακτηριστική η έκρηξη του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ακούγοντας τον κ. Καπελέρη να μην απαντά με την πρόφαση ότι δεν θυμάται ξέσπασε: «Κύριε Καπελέρη, μας δουλεύετε».

Ο κ. Καπελέρης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι στα τέλη του 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χωρίς να του περί τίνος πρόκειται δεν του έδωσε τη λίστα, αλλά ένα χαρτί με δέκα ονόματα και όχι για να κάνει έρευνα αλλά για να τους κάνει ένα προφίλ με στοιχεία! «Δεν έχω δει ποτέ κανένα CD ή καμία “λίστα Λαγκάρντ”. Σε αυτά τα δέκα ονόματα δεν ήταν ούτε πολιτικοί ούτε οικονομικοί παράγοντες. Οταν έκανα το προφίλ, κάναμε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και μεταξύ άλλων συζητήθηκε η σύσταση νομικής επιτροπής που θα ασχολείτο με τη λίστα. Ομως από τότε δεν ξανάκουσα κάτι» είπε ο κ. Καπελέρης.

Βλέποντας, μάλιστα, ότι αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής προσπάθησαν να του φορτώσουν ευθύνες, ο κ. Καπελέρης πέταξε το μπαλάκι όχι μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στην κυβέρνηση συνολικότερα:

«Ζητάτε ευθύνες από εμένα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού. Δεν ήμουν εγώ αυτός που θα έδινε λύση στο θέμα» είχε πει.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νόμο της σιωπής επιβάλλει το Μαξίμου! «Προσοχή, κινδυνεύουμε με φυλάκιση»

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω έπειτα από τις αποκαλύψεις της κυριακάτικης δημοκρατίαςΕίναι δυστύχημα για την Ελλάδα, στις πιο κρίσιμες στιγμές μετά τη Μεταπολίτευση, η ηγεσία...

Ψηφιακό… διαβατήριο σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε νέα εποχή περνούν τα αεροπορικά ταξίδια, υιοθετώντας νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19Μετά το πάγωμα μηνών, τα αεροπορικά ταξίδια ετοιμάζονται να περάσουν...

Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna!

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ κανείς συμμετέχων δεν νόσησε βαριά!Αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του Covid-19 κατέθεσε η...

«Καταιγίδα» επίκαιρων ερωτήσεων από Ελ. Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παράλληλη λειτουργία δύο συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκάλεσε «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας,...

Λινού: Ανακριβείς οι αριθμοί των κρουσμάτων!

Επιβεβαίωση της κυριακάτικης δημοκρατίας για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων που υπονομεύει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγωνΠλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη...