Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Η τρόικα απορρίπει όλα τα ισοδύναμα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η τρόικα αναχώρησε χθες από την Αθήνα για διακοπές, αφήνοντας την Ελλάδα να ζει το δικό της δράμα. Η συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα έγινε σε καλό κλίμα, είπε πάλι ο Πολ Τόμσεν, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στη συνάντηση αυτός και οι συνάδελφοί του είπαν ευθαρσώς στους Ελληνες υπουργούς ότι, αν θέλουν να σώσουν τα ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει να πάνε σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων…

Και χθες η τρόικα επέστρεψε ισοδύναμα μέτρα που εμφάνισε η ελληνική πλευρά δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τους Ελληνες υπουργούς. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλείσει σίγουρα μέτρα 7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2 δισ. αναμένεται να κλείσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή. Στη συνέχεια θα απομείνουν 2,5 δισ. που θα είναι πραγματικά θανατηφόρα μέτρα και για τα οποία θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν χθες ότι μέσα στην εβδομάδα θα αποκρυσταλλωθούν ενδεχομένως τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και να αποπληρωθούν σταδιακά σε έως επτά δόσεις οι φόροι που προκύπτουν στα εκκαθαριστικά.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν χθες ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Εκαναν λόγο για παραγωγική συνεργασία με τα υπουργεία και τόνισαν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον επόμενο Σεπτέμβριο για νέες διαπραγματεύσεις.

Τι έχει κλείσει μέχρι στιγμής

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά μέτρα έχουν ήδη κλειδώσει και μεταξύ αυτών είναι:

-Η μείωση 30 έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ με την επέκταση της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου.

-Τα λουκέτα σε οργανισμούς.

-Το «πάγωμα» των προσλήψεων.

-Το «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις.

Ο στόχος για περικοπές 5 δισ. ευρώ μόνο από το υπουργείο Εργασίας παρέμεινε αμετάβλητος και χθες «κλείδωσαν»:

-Το πλαφόν στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων μάλλον στα 2.500 ευρώ.

-Η μείωση έως και 40% στα εφάπαξ.

-Η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

-Οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων – πολυτέκνων. Θα καταβάλλονται μειωμένα κατά 50% για όσους έχουν εισοδήματα από 30.000-45.000 ευρώ, ενώ για όσους υπερβαίνουν αυτά τα όρια οικογενειακού εισοδήματος τα επιδόματα μπορεί και να κοπούν τελείως.

-Μείωση 10% των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ από το πρώτο ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά τις περικοπές κύριων συντάξεων εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις.

Η βασική πρόταση προβλέπει οι μειώσεις να αρχίσουν από το ποσό των 1.400 ή των 1.500 ευρώ και πάνω. Εάν όμως δεν εξοικονομηθούν οι αναγκαίοι πόροι από αυτή την περικοπή, θα προκριθεί η εναλλακτική λύση περικοπής 3-6% κλιμακωτά στις συντάξεις πάνω από τα 600 ευρώ.

Για το εφάπαξ προβλέπεται μείωση από 22,67% μέχρι 40%. Τα ακριβή ποσοστά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών. Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι πλήθος δικαιούχων λαμβάνουν εφάπαξ πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις κρατήσεις που τους έχουν γίνει, αλλά και ότι υπάρχουν και άλλοι που λαμβάνουν εφάπαξ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε. Για τους τελευταίους δεν απέκλεισε να υπάρξει δικαιότερη αντιμετώπιση.

Μέτρα υπό συζήτηση

Μέσα στις επόμενες ήμερες τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πρέπει να πάρουν τελικές αποφάσεις για πολλά μέτρα που βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και συγκεκριμένα για:

-Το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 έτη.

-Το ποσοστό μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ.

-Την λειτουργία του βαθμολογίου-μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα.

-Την περικοπή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα σχέδια περιορισμού της λίστας των δικαιούχων των επιδομάτων ανεργίας, μείωσης των επιδομάτων των ανασφάλιστων και επανεξέτασης του ΕΚΑΣ με βάση το κριτήριο ανταποδοτικότητας.

Η ολοκλήρωση του πακέτου περικοπών 11,5 δισ. ευρώ (που θα ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης 2013-2014) θα έχει γίνει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει την επεξεργασία του σχεδίου των περικοπών, προκειμένου να αποστείλει στην τρόικα νεότερα στοιχεία έως την επόμενη Παρασκευή.


Επιμένουν πεισματικά για περικοπές 1δισ. στην Αμυνα και 1 δισ. στην Υγεία

Περικοπές ενός δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας για να «βγουν» τα νούμερα του νέου Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δράσης 2013-2014, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα πρέπει επίσης να προχωρήσει σε νέες περικοπές ύψους ενός δισ. ευρώ.

Το «μαχαίρι» στην Υγεία, ενός δισ. ευρώ, αναμένεται να φέρει νέες επιβαρύνσεις στην τσέπη εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 800.000.000 ευρώ σε σχέση με φέτος και να «πέσει» στα 2,1 δισ. ευρώ

Τα υπόλοιπα χρήματα που έχει υποσχεθεί στην τρόικα το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξοικονομηθούν από περικοπές στην νοσοκομειακή δαπάνη και συγκεκριμένα από:

– Τη συγχώνευση κλινικών και εργαστηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εφημεριών και των υπερωριών του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 35 με 40,

– τη δημιουργία κεντρικού φορέα προμήθειας υλικών,

– την παραχώρηση σε ιδιώτες των τομέων της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας,

– την αλλαγή του κόστους των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων ή προσωρινή αναστολή τους,

– τη μείωση δαπάνης των φαρμάκων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καλείται να περικόψει άλλο ένα δισ. ευρώ (επιπλέον των περικοπών των 1,6 δισ. που έχει ήδη κάνει) για να προστατέψει τα ειδικά μισθολόγια και για να εξοικονομηθούν πόροι για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης. Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καλείται να κόψει πρόσθετα κονδύλια από λειτουργικά έξοδα και εξοπλιστικές δαπάνες, χωρίς να πληγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει υποστεί ως σήμερα μερικές από τις μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό του σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία. Τον περασμένο Φεβρουάριο, και με σκοπό να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δέχθηκε περικοπές ύψους 400.000.000. Στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα προτείνει ισοδύναμα μέτρα 40.000.000 ευρώ για το 2012 και άλλα 120.000.000 ευρώ για το 2013, για να μην περικοπούν οι μισθοί των στρατιωτικών κατά 12%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...