Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Η τρόικα σκοτώνει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία!

Το ελληνικό φάρμακο έχει μπει στο στόχαστρο της τρόικας, μέσα από το νέο Μνημόνιο που προωθεί μόνο τα εισαγόμενα σκευάσματα και αφανίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας! Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία παράλληλα απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τα νέα μέτρα.

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τα τι και πώς στον χώρο του κλάδου υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» ότι η ανάγνωση του κειμένου του Μνημονίου για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, εκτός από απορίες, προκαλεί και καχυποψία, γιατί «συμπτωματικά, είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (των πολυεθνικών εταιριών), της οποίας οι αντιπρόσωποι συχνά πυκνά επισκέπτονται ανεπίσημα τον τελευταίο καιρό τη χώρα μας με σκοπό την προώθηση ή, καλύτερα, τη διαφύλαξη των συμφερόντων των εταιριών-μελών τους» λένε και προσθέτουν: «Εκπληξη δημιουργεί επίσης το γεγονός ότι επαναφέρεται το θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον χώρο (φαρμακοποιοί, γιατροί, φαρμακευτικές εταιρίες) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για λόγους δημόσιας υγείας».

Το χειρότερο, σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι ότι οι τροϊκανοί για να σώσουν τα «δικά τους» φάρμακα απαιτούν να μειωθούν οι τιμές των γενοσήμων (αντίγραφων) σε επίπεδα άνω του 40%, ενώ οι μειώσεις των πρωτότυπων φαρμάκων αγγίζουν μόνο το 8%. Εδώ να επισημανθεί ότι τα ελληνικά γενόσημα διαπρέπουν στο εξωτερικό! Ταυτόχρονα προβλέπεται επιπλέον μείωση 10% για κάθε επιπλέον γενόσημο φάρμακο που θα κυκλοφορεί στην αγορά.

«Η στοχοποίηση του ελληνικού φαρμάκου, που αφορά μόλις το 18% της φαρμακευτικής δαπάνης, συνεχίζει και εντατικοποιείται! Τα πρωτότυπα, εισαγόμενα φάρμακα, που αντιπροσωπεύουν το 70% της φαρμακευτικής δαπάνης, παραμένουν στο απυρόβλητο με τη “φιλική” μείωση της τάξης του 8%» σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες.

Η οργάνωση όμως του στραγγαλισμού της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας δεν σταματάει εδώ. Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), συνεχίζοντας τη «σταυροφορία» για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα καταβάλει «προσπάθειες» έτσι ώστε να αξιοποιήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για «συμβάσεις πλαίσιο» για τα πιο ακριβά φάρμακα, με στόχο τη μείωση των τιμών τους.

«Τι περιλαμβάνουν, όμως, αυτές οι “προσπάθειες” και πώς θα επιτευχθούν τη στιγμή που τα φάρμακα είναι προστατευμένα από την πατέντα και δεν υπάρχει ανταγωνισμός;» αναρωτιούνται οι ειδικοί και συνεχίζουν: «Μάλλον το κείμενο θα αναφέρεται σε κάποιου είδους… “φιλικό” διακανονισμό ή συμφωνία, ανάλογη των μειώσεων των τιμών των πρωτότυπων φαρμάκων».

Θυμίζουμε ότι οι πρόσφατοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί της ΕΠΥ για την προμήθεια γενόσημων φαρμάκων, που επέτρεπαν τη συμμετοχή ακόμα και σε τρίτες χώρες (Ινδία, Μπανγκλαντές, Κίνα), με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, το μόνο που κατάφεραν ήταν να διευκολύνουν τακτικές dumping (εξευτελιστικά χαμηλές τιμές) από μεγαλοεισαγωγείς, δίνοντας αφορμές για διθυράμβους της κυβέρνησης.

«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία όσο λίγοι κλάδοι στη χώρα μας, με επενδύσεις, εργατικό δυναμό που φτάνει στο 60% του συνόλου του κλάδου και φορολογικές και ασφαλιστικές συνεισφορές εκατομμυρίων ευρώ, οδηγούνται στην καταστροφή, γιατί αδυνατούν να χτυπήσουν τιμές κάτω του αντικειμενικού κόστους. Εχει σκεφτεί κανείς τι σημαίνει η απώλεια αυτών των ποσών για την ελληνική οικονομία;» ρωτάνε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και συνεχίζουν: «Και με όλα αυτά νομίζετε ότι θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη; Και βέβαια όχι! Διότι πολύ απλά όταν το άγνωστο και σε εξευτελιστική τιμή φάρμακο είναι η μοναδική επιλογή του γιατρού, τότε αυτός λογικά θα συνταγογραφήσει ένα γνωστό πρωτότυπο, που θα το εμπιστεύεται, το οποίο φυσικά θα είναι εισαγόμενο και πολύ ακριβότερο, οπότε ο στόχος της μείωσης πάει περίπατο! Μήπως αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρουν; Μόνο πέρυσι το φαινόμενο της υποκατάστασης έφτασε σε ποσοστό 40%, όπως δείχνουν τα στοιχεία, εξανεμίζοντας τις εξοικονομήσεις από τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σήμερα οι «αρμόδιοι» ψάχνουν εναγωνίως να βρουν κίνητρα για γιατρούς και φαρμακοποιούς, ώστε να τους πείσουν να συνταγογραφούν γενόσημα, λένε οι ειδικοί!

«Ποια γενόσημα όμως; Της Ινδίας;» αναρωτιούνται οι επαγγελματίες του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που πνέει τα λοίσθια, και ρωτάνε ευθέως τους αρμοδίους: «Θέλετε την καταστροφή της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής, για χάρη μιας φρούδας ελπίδας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης; Επιθυμείτε την ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα; Δεν θα έπρεπε πια να έχουν δοθεί απαντήσεις και να έχουν παρθεί αποφάσεις δύο χρόνια τώρα; Δυστυχώς πιστεύουμε ότι η ευθύνη των απαντήσεων βαραίνει τους “αρμοδίους”… και πάλι δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των τροϊκανών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ