Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Η «τρυφερή» επιστολή του Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους

Ο υπ. Εργασίας τους εξηγεί αναλυτικά γιατί και πώς κόπηκαν (τόσο πολύ) οι επικουρικές τους

Επικουρικές συντάξεις-ψίχουλα, που μπορεί να μην ξεπερνούν ακόμα και τα 23 ευρώ για 250.000 δικαιούχους, θα δουν στις αρχές του επόμενου μήνα οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους. Αιτία είναι το νέο, τέταρτο κατά σειρά, κύμα περικοπών, αλλά και η αναδρομική παρακράτηση που θα επιβληθεί από τον Νοέμβριο και μετά για τους προηγούμενους μήνες. Η ειρωνεία είναι ότι, μαζί με το σοκ ή λίγο νωρίτερα, θα λάβουν και ενημερωτικά σημειώματα που θα αναλύουν πώς προέκυψε η… λυπητερή, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων αυτών μέσω των ΕΛ.ΤΑ. Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσον ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα μπορέσει έτσι να εξηγήσει τα… ανεξήγητα ως προς το ύψος των άγριων περικοπών που υφίστανται οι απόμαχοι της εργασίας.

«Τσεκούρεμα» 

Ειδικότερα, από τις «αλχημείες» του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι το «τσεκούρωμα» των επικουρικών συντάξεων θα είναι ανάλογο του ποσού της σύνταξης, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Παράλληλα, για να μη φθάσουμε στο σημείο να… εξαϋλωθούν πλήρως οι επικουρικές συντάξεις, καθορίστηκαν δύο πλαφόν για το ύψος των αναδρομικών που θα παρακρατηθούν από τον Νοέμβριο και μετά:

  • Αν η νέα σύνταξη διαμορφώνεται έως τα 1.000 ευρώ, τότε η μηνιαία δόση που θα παρακρατηθεί δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης.
  • Αν η νέα σύνταξη υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, τότε η μηνιαία δόση που θα παρακρατηθεί δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 1/6 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης.

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος, που του έχει χορηγηθεί από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ, τέως ΤΑΝΠΥ) μεικτό ποσό επικουρικής σύνταξης 570 ευρώ, έπαιρνε μετά την κράτηση των μνημονιακών περικοπών επικουρική σύνταξη περίπου 325 ευρώ καθαρά. Με τα νέα δεδομένα, το μηνιαίο ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα πάρει θα είναι περίπου 230 ευρώ καθαρά.
  • Επικουρική σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ συρρικνώθηκε μετά τον επανυπολογισμό από τα 149 στα 94,27 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 78,85 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος γλίτωσε τον μηδενισμό της επικουρικής του, αλλά και πάλι με την παρακράτηση των 50 ευρώ θα δει τον ερχόμενο μήνα στον λογαριασμό του σύνταξη 28,85 ευρώ. Αυτό το ποσό θα εισπράττει για τους επόμενους τέσσερις μήνες, καθώς οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά συνολικού ύψους 210 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ