Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Η ΤτΕ στα χνάρια της τρόικας!

Μύλο στο νερό της μνημονιακής πολιτικής βάζει μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ (6,5% και 13%) και η κατάργηση των εξαιρέσεων και των υπερμειωμενων (κατά 30%) συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά αποτελούν τα μέσα για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Αυτό ακριβώς ζητούσε και η τρόικα στο τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμα που αντάλλαξε με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ίδια μελέτη εκτιμάται ότι, επιπλέον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Βέβαια, η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω 2,9% για να φανεί ο θετικός αντίκτυπος στα έσοδα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάζονται συγκεκριμένα σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος. Στη μελέτη, που υπογράφεται από τον οικονομολόγο Αθανάσιο Ταγκαλάκη, αναλύονται τα πιθανά φορολογικά οφέλη από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, εφόσον όμως ληφθεί υπόψη ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές.

Οπως σημειώνεται, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, τότε τα έσοδα από ΦΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 900.000.000 ευρώ σε σχέση με 2013, από τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων έως 697.000.000 ευρώ και για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων έως 507.000.000 ευρώ.

Με την υποσημείωση (στην πρώτη σελίδα της μελέτης) ότι οι απόψεις που εκφράζονται απηχούν τις θέσεις του συγγραφέα και όχι κατ΄ ανάγκη της ΤτΕ , στη μελέτη επισημαίνονται ότι η ύπαρξη αρκετών εξαιρέσεων (π.χ νησιωτικές περιοχές) και η εκτεταμένη χρήση του χαμηλού συντελεστή (6,5%) οδηγούν σε χαμηλή φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Τονίζεται δε ότι, παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η φορολογική αποδοτικότητά του τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά. Από περίπου 50% το 2007, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ υποχώρησε στο 41% τη διετία 2009-2010 και περαιτέρω σε 38% την περίοδο 2011-2013. «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν, άλλωστε, έξι στα 10 ευρώ ΦΠΑ που βεβαιώνονται δεν εισπράττονται, ενώ το 2013 “χάθηκαν” έσοδα ΦΠΑ ύψους 6,6 δισ. ευρώ» επισημαίνει ο κ. Ταγκαλάκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ