Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Η «βόμβα» του νέου Μνημονίου με αλλεπάλληλες δόσεις θανάτου!

Την ώρα που η τρόικα στήνει με το Μνημόνιο 2 το ελληνικό Νταχάου, οι πολιτικοί αρχηγοί χρειάστηκαν επτά ώρες και 40 λεπτά γράψε σβήσε σε ένα κείμενο που, αν εφαρμοστεί, όπως περιγράφεται, δίνει χαριστική βολή στα «τιμημένα γηρατειά» και στα «περήφανα νιάτα».

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που είχε αναβληθεί δυο φορές, ξεκίνησε χθες το απόγευμα με αρκετές ώρες καθυστέρηση και αφού από το πρωί οι τρεις αρχηγοί πήραν στα χέρια τους τη «βόμβα» του νέου Μνημονίου.

Η φιλοσοφία του memorandum macht frei (το Μνημόνιο απελευθερώνει), που προβλέπει αλλεπάλληλες δόσεις θανάτου κάθε μήνα, χωρίς κανένα φως στο τούνελ, δημιούργησε εκρηκτικό κλίμα και αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στις θέσεις του τόσο στο θέμα των επικουρικών συντάξεων και του κατώτατου μισθού όσο και στην ανάγκης λήψης μέτρων που δεν θα είναι υφεσιακά, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επέμενε να πάρει διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν διέξοδο και δεν θα χρειαστούν άλλα, και να πάρουν θέση το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, φερόταν ότι ήθελε μετά το τέλος της σύσκεψης οι αρχηγοί να έμπαιναν στο τηλεοπτικό κάδρο των δηλώσεων που θα έκανε στο τέλος ο Λουκάς Παπαδήμος, για να συμβολίσουν την ενότητα!

Την ίδια ώρα η τρόικα, για να πιέσει τους αρχηγούς ώστε να κλείσει η επώδυνη συμφωνία, ανακοίνωνε ότι το Eurogroup θα συνεδρίαζε στις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα, τόσο εντός Ελλάδας όσο και από το Βερολίνο δινόταν… γραμμή για να παραταθεί η θητεία του Λουκά Παπαδήμου ώστε να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας. Οσο για το… δεξί χέρι του κ. Παπαδήμου, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο, απειλούσε με ειδικά δικαστήρια τους πολιτικούς. Στη Βουλή, οι κοινοβουλευτικές ομάδες ζούσαν το δικό τους δράμα. Οι βουλευτές της Ν.Δ. σχοινοβατούν ανάμεσα στο κομματικό καθήκον και στη συνείδησή τους, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν το… θέατρο για να αποφύγουν την οργή της κοινωνίας.

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε η παραλαβή του Μνημονίου 2 πενήντα σελίδων που έφτασε στα αγγλικά επιβεβαίωσε ότι η μέρα θα ήταν πολύ κακή. Οταν μάλιστα διαπίστωσαν ότι άλλα έλεγε το αγγλικό και άλλα το ελληνικό κείμενο, ιδιαίτερα στο θέμα του 13ου και του 14ου μισθού, άναψαν τα τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί αμέσως αυτή η παράγραφος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αγγλικό κείμενο υπήρχε η εξής επισήμανση προς τους τρεις αρχηγούς: «Εχοντας λάβει υπόψη τα παραπάνω, θα υποστηρίξω τα μέτρα που προτείνονται και δεν θα ακολουθήσω πολιτικές αντίθετες από αυτά». Η επισήμανση αυτή δεν υπάρχει στο ελληνικό κείμενο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Αρχικά η σύσκεψη των αρχηγών μεταφέρθηκε από το μεσημέρι αργά το απόγευμα. Και αυτό γιατί ο Γιώργος Καρατζαφέρης απείλησε ότι θα αποχωρήσει, εάν δεν λάβει το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε και οι αρχηγοί ξεκίνησαν τη σύσκεψη στο Μαξίμου σε ένα πολύ βαρύ κλίμα. Η πρώτη μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε για το θέμα των επικουρικών. Εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στο πλαφόν των 300 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η σύσκεψη και να χρειαστεί να επικοινωνήσει ο κ. Παπαδήμος με τους Ολι Ρεν (επίτροπος για τα οικονομικά) και Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ (επικεφαλής του Eurogroup).

Δεύτερη διακοπή έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έπειτα από την απαίτηση του κ. Καρατζαφέρη να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για το νέο Μνημόνιο ότι έχει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους και της Τραπέζης της Ελλάδος. Τελικά, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, βγήκε από το Μαξίμου ως συνήθως πρώτος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, που δήλωσε ότι ο αρνηθείς δεν μετανιώνει, αν τον ρωτούσαν, πάλι όχι θα έλεγε. Και όμως τον καταβάλλει εκείνο το όχι -το σωστό- εις όλη τη ζωή του. Μάλιστα, λίγο αργότερα, δήλωσε ότι συμφωνεί σε ό,τι σωστό αποφασίσουν οι άλλοι, καθώς εκείνος ήθελε περισσότερο χρόνο, και παραμένει θολό το αν παραμένει στην κυβέρνηση.

Γύρω στη μία το πρωί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η τρόικα, για νέο γύρο συνομιλιών.

Νίκος Ελευθερόγλου


Τα σενάρια καταστροφής για τη χώρα μας από τον διεθνή Τύπο

 

«Μια χώρα που πρόκειται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη πρώτα πρέπει να καταλύσει την δημοκρατία» έγραφε χθες σε άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό «Prospect» ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου. Ενα άρθρο στις αράδες του οποίου ο σχολιαστής των Financial Times ξετύλιξε τον μίτο του σκοτεινού σεναρίου μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας περιγράφοντας ταυτόχρονα το τι θα προκαλούσε κάτι τέτοιο.

«Πώς βγαίνει κανείς εκτός ευρωζώνης; Η εγκατάλειψη μιας νομισματικής ένωσης είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει μια χώρα, επιλογή παρόμοια με την είσοδο σε έναν πόλεμο. Τι συμβαίνει όμως όταν πρέπει να βγεις υποχρεωτικά από την ζώνη του ευρώ;». Και μόνο τα ερωτήματα είναι ικανά να προκαλέσουν τρόμο ακόμη και στον πιο νηφάλιο παρατηρητή των τελευταίων εξελίξεων στην ευρωζώνη.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Μίνχαου το «ελληνικό ζήτημα» είναι πολύ πιο σύνθετο από όσο φαίνεται. «Καταρχήν, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι παράνομη» σημείωνε ο αρθρογράφος εξηγώντας ότι «το ευρώ είναι νόμισμα της Ε.Ε. κι αν πρέπει κάποιος να το εγκαταλείψει πρέπει να εγκαταλείψει και την ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι που όμως μπορεί να συμβεί καθώς προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Και πάλι όμως το πρόβλημα παραμένει σύνθετο, καθώς «η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει πολλά παραθυράκια» έγραφε ο Μίνχαου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα μπορεί το βράδυ της Κυριακής να βγει από την Ε.Ε. και να επανέλθει ξανά τη Δευτέρα το πρωί».

Στη συνέχεια, ο σχολιαστής των Financial Times περιέγραψε το τι θα συμβεί στην περίπτωση που «η Ελλάδα βγει ξαφνικά από την ευρωζώνη». Ο πρωθυπουργός της χώρας «θα πρέπει να κλείσει τα σύνορα, να διατάξει κλείσιμο των τραπεζών, να απαγορεύσει τη μεταφορά χρημάτων και να διακόψει κάθε είδους επικοινωνίας (ακόμη και της δορυφορικής) του χρηματοπιστωτικού τομέα με το εξωτερικό. Ακόμη, ίσως χρειαστεί να στείλει την αστυνομία ή τον στρατό προκειμένου να επιβληθεί η απαγόρευση χρηματικών συναλλαγών». Ενώ κατά τις επόμενες μέρες τα χρήματα που υπάρχουν στις τράπεζες θα πρέπει να σφραγιστούν (…) προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταφορές βαλιτσών γεμάτων ευρώ στο εξωτερικό».

Την ίδια στιγμή κι ενώ η Ελλάδα μοιάζει να ακροβατεί στο χείλος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, ο διεθνής Τύπος συνέχιζε και χθες τις αναφορές του στους «τεμπέληδες Ελληνες». «Στη Γερμανία διερωτώνται γιατί πρέπει ακόμη να στηρίζουμε την Αθήνα» έγραφε η «Suddeutsche Zeitung». Δημοσίευμα στο οποίο όμως έκανε αναφορές και στις γερμανικές ευθύνες που εντοπίζονται «στον ελληνικό καταναλωτισμό των τελευταίων ετών από τον οποίον επωφελήθηκαν BMW και Bosch».

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο… και πέντε» σχολίαζε και η «Die Welt», που με νόημα σημείωνε πως όλα δείχνουν πια ότι «κάτι θα συμβεί». «Κομμουνιστές, αναρχικοί, φασίστες ή συνδικαλιστές: στην Αθήνα πολλά πάνε στραβά, εκτός από τις πορείες» έγραφε και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Αθήνα: μια πόλη που βυθίζεται».

Γιώργος Τραπεζιώτης


Απάντηση της ΓΣΕΕ με απεργία αύριο και μεθάυριο

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για αύριο και μεθαύριο προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ ως άμεση απάντηση στο νέο σκληρό πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας αυτή θα είναι η κοινή πρόταση που θα υποβάλουν ΔΑΚΕ (Ν.Δ.), Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ). Οι τρεις παρατάξεις διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία της επιτροπής (8 μέλη), άρα η πλευρά της ΠΑΣΚΕ μάλλον θα αναγκαστεί να συμφωνήσει με την πρόταση των υπολοίπων. Επίσης, προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία πρόκειται να ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο. Το κλίμα στους κόλπους της ΓΣΕΕ είναι τεταμένο, αφού ενδεχόμενη ψήφιση από τη Βουλή της μείωσης του κατώτατου μισθού αλλά και της ουσιαστικής κατάργησης της μετενέργειας θα μετατρέπει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) σε… κουρελόχαρτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, καλεί τους Ελληνες σε ξεσηκωμό, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου συμφώνησε με τους τροϊκανούς να υποτιμηθεί η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας. Να πουλήσουν τους πατεράδες, τις μάνες και τα παιδιά μας. Αρκεί να πάρουν οι τοκογλύφοι τα χρήματά τους». Προτρέπει μάλιστα όλους τους πολίτες να στείλουν μηνύματα (sms) στους βουλευτές του Κοινοβουλίου, εκφράζοντας με κάθε τρόπο οργή και αγανάκτηση.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετέβη εσπευσμένα στη Γενεύη, για να συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Χουάν Σομάβια. Λόγος της συνάντησης, ο μη σεβασμός της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων από την κυβέρνηση και τα σκληρά και απαράδεκτα μέτρα που επιβάλλει εκ νέου η τρόικα στη χώρα. Το ILO έχει ήδη επισημάνει ότι τα μέτρα αυτά καταστρατηγούν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Αντίστοιχες επιστολές περί καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων απέστειλαν στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών, στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και στον γενικό διευθυντή του ILO η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Την Τρίτη, εξάλλου, ο κ. Παναγόπουλος βρέθηκε στο Βερολίνο, προσκεκλημένος γερμανικών συνδικάτων, και ενημέρωσε μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου για τη λαίλαπα μέτρων που επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα και για την πρωτόγνωρη επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών ύστερα από τις εντολές των δανειστών.


Ειδικό Δικαστήριο ζητεί ο Σταυρόπουλος

Κλιμακώνεται το σχέδιο της ισοπεδωτικής απαξίωσης και κατασυκοφάντησης των κομμάτων εξουσίας από τους πραιτοριανούς του Λουκά Παπαδήμου, καθώς μετά τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, που αποκάλεσε «άταφα πτώματα» το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τη σκυτάλη παρέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, με την εκτόξευση απειλών για να καθίσουν στο Ειδικό Δικαστήριο όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κύριος Σταυρόπουλος, που διετέλεσε και σύμβουλος του καταστροφέα της ελληνικής κοινωνίας Γ. Παπανδρέου, με ύφος δικαστή απεφάνθη εκ των υστέρων ότι κάποιοι σίγουρα φταίνε για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα και απείλησε με απόδοση ποινικών ευθυνών.

«Θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες, ο ένας δείχνει τον άλλον και αυτό είναι πολύ κακό… Πάντως, η χώρα πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να δούμε όλοι τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να κοιταχτούμε, να δούμε πού κάναμε λάθη και να προχωρήσουμε, και βέβαια και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως: «Εάν υπάρχουν και άλλες ευθύνες, άλλου είδους και αυτές πρέπει να αποδοθούν παντού. Ποινικές, αστικές, πάσης φύσεως ευθύνες. Κάποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση που οδηγήθηκε η χώρα».

Στην ίδια συνέντευξη και αναφερόμενος στον χρόνο των εκλογών, ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης λήγει «όταν θα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε, αλλά έδειξε ότι δεν τις επιθυμεί. «Δεν ξέρω αν οι εκλογές είναι ο καλύτερος δρόμος τη δεδομένη στιγμή» ήταν το μήνυμά του.


Επιστολή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για παραμονή του κυρίου Λουκά στην εξουσία

Το βρόμικο παιχνίδι που ξεκίνησαν οι ομοϊδεάτες τους καθηγητές, να παρατείνουν τον βίο της δοτής κυβέρνησης Παπαδήμου, συνεχίζουν τώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ζητούν με επιστολή τους -που θα σταλεί σήμερα, εφόσον συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές- προς τον Λουκά Παπαδήμο και τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το κείμενο συντάχθηκε χθες, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ. Νιώτη, και υπεγράφη από τους Ροδούλα Ζήση, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Χρήστο Μαγκούφη, Κυριακή Τεκτονίδου, Γιάννη Διαμαντίδη και Ηλία Θεοδωρίδη, με τη διαδικασία συλλογής υπογραφών πάντως να συνεχίζεται.

Οι «πράσινοι» βουλευτές, πρώην παπανδρεϊκοί και της ομάδας Καστανίδη πλέον οι περισσότεροι, ζητούν τη χρονική παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου και ίσως τον δομικό ανασχηματισμό της, με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους υλοποίησης των αποφάσεων διάσωσης της χώρας, αλλά και τη δέσμευση ότι μετά την ψήφιση των μέτρων θα φέρουν και θα ψηφίσουν στη Βουλή ισοδύναμα μέτρα (απαγόρευση συναλλαγών σε ρευστό άνω των 100 ευρώ για τρία χρόνια, «κούρεμα» επιτοκίων των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επιμήκυνση χρόνου εξόφλησης κ.τ.λ.) προς ανακούφιση των πληττόμενων μικρομεσαίων εισοδηματικών τάξεων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία προσπάθεια «ανταλλαγής» της θετικής ψήφου βουλευτών με την παραμονή τους στη Βουλή για κάποιους μήνες ακόμα… Η πρωτοβουλία, πάντως, βρίσκει και φανατικούς πολέμιους στο ΠΑΣΟΚ, που αναρωτιούνται «πώς αυτοί που καταγγέλλουν ότι τον Παπανδρέου τον έριξαν τα συμφέροντα θέλουν την επιμήκυνση της θητείας Παπαδήμου».


«Να πονέσει ο κόσμος λιγότερο»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε :”Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να κοιτάμε τους συνταξιούχους. Τον απλό κόσμο. Ουδόλως με ενδιαφέρει αν κάποιος αυτό το παρεξηγεί. Είναι μια εθνική στάση. Μια στάση ευθύνης. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Η μάχη αφορά όχι μόνο τις επικουρικές αλλά όλες τις συντάξεις.”

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ