Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Η Βουλή των «200» (φοιτητών) και των τεσσάρων ημερών!

Η αρχή έγινε πριν από περίπου έξι μήνες, σε μια χαλαρή κουβέντα μεταξύ δύο φίλων στη Θεσσαλονίκη. Την ιδέα πέταξε ο 20χρονος Μιχάλης. «Μέσα!» απάντησε ο συνομήλικός του Θωμάς. «Χρειαζόμαστε κι άλλους, όμως», συμφώνησαν. Έπειτα από λίγες ημέρες, οι δύο προπτυχιακοί συμφοιτητές στη σχολή Νομικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έβαλαν… στο κόλπο επιπλέον οκτώ φοιτητές από διάφορες σχολές του ΑΠΘ και τα πανεπιστήμια της Κομοτηνής και της Κρήτης. Όλοι μαζί έσπευσαν να διαδώσουν την πρωτοβουλία μέσω των social media (twitter, facebook) αλλά και από στόμα σε στόμα, επιχειρώντας να πείσουν περισσότερους 20χρονους από όλη τη χώρα και το εξωτερικό να γίνουν… βουλευτές για τέσσερις ημέρες. Πρόκειται για το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ, www.mve.gr), την πρωτοβουλία των νεαρών συμφοιτητών Μιχάλη Νταγγίνη και Θωμά Τσουλιά να «μεταφέρουν» τους κανόνες και τις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου «Διακονία» του Ιδρύματος «’Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας, επιχειρούμε την προσομοίωση λειτουργίας του κοινοβουλίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε χθες και έως την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου, φοιτητές από διάφορες σχολές θα γίνουν πολιτικοί που θα ψηφίζουν νομοσχέδια και θα κληθούν να απαντήσουν σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα στη Βουλή των «200», είπε στη «δημοκρατία» ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας Μιχάλης Νταγγίνης. «Θα επιδιώξουμε βέβαια να στείλουμε τα αποτελέσματα του Μοντέλου Βουλής στην… κανονική Βουλή! Καλό θα ήταν οι πολιτικοί μας να ξέρουν τί και πώς σκέφτονται οι νέοι για σημαντικά κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά θέματα», επεσήμανε ο Θωμάς Τσουλιάς. Ο ίδιος μετρά πολλές συμμετοχές στο πιο γνωστό ως σήμερα μοντέλο θεσμού, δηλαδή στο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, το «Μοντέλο UN» ή «MUN» είναι εκπαιδευτικό συνέδριο- προσομοίωση των διαδικασιών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες μαθητές και φοιτητές παίζουν τον ρόλο των διπλωματών των κρατών- μελών.

Σύμφωνα με τους δέκα φοιτητές (εννιά από τη Θεσσαλονίκη και ένας από την Κρήτη) και τους επτά Καθηγητές που «τρέχουν» το εγχείρημα του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων, απώτερος στόχος είναι «ο εκδημοκρατισμός της νεολαίας, σε μία περίοδο που η πολιτική απαξιώνεται», όπως επεσήμανε ο νεαρός Μιχάλης Νταγγίνης. «Επίσης η διαδικασία νομοθέτησης δεν διδάσκεται στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε πολιτισμένους διαλόγους και διαδικασίες στο… κοινοβούλιο μας, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΑΠΘ», πρόσθεσε. Ήδη έχουν συγκροτηθεί τα τέσσερα κόμματα που σύμφωνα με τους διοργανωτές «καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα του πολιτικού προσκηνίου», τέσσερις επιτροπές και μία Επιτροπή «μπόνους» (Οικονομικών υποθέσεων).

«Η νέα γενιά δεν κοιμάται. Είναι εδώ, ξύπνια και πολύ δραστήρια. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στο Μοντέλο Βουλής», συμφωνούν ο Μιχάλης Νταγγίνης και ο Θωμάς Τσουλιάς. Σημειώνεται ότι πέρυσι, οι δύο νεαροί είδαν τα ονόματά τους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και σε τηλεοπτικά αφιερώματα για τους «πρώτους των πρώτων» στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για δύο αριστούχους της κρίσης, αφού προετοιμάστηκαν και συμμετείχαν στις πανελλαδικές κατά τη διάρκεια των «δύσκολων» ετών 2010 και 2011. Και οι δύο επέλεξαν να σπουδάσουν στη Νομική επειδή, όπως τόνισαν «αγγίζει σοβαρά ζητήματα και πλήθος διαφορετικών τομέων, από την πολιτική και την κοινωνία μέχρι την οικονομία. Απλά, απορρίψαμε το κριτήριο σπουδές για μια σίγουρη θεσούλα στο δημόσιο». Όσο για το μέλλον, οι 20χρονοι Μιχάλης και Θωμάς έχουν στα σχέδια τους… το εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές και έπειτα- «γιατί όχι;» όπως διερωτήθηκαν- για εργασιακή απασχόληση.

Τα κόμματα του ΜΒΕ και οι θέσεις τους

Οι νεαροί υποψήφιοι βουλευτές επιλέγουν ένα από τα τέσσερα κόμματα του Μοντέλου της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ, www.mve.gr), τα οποία προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τα πιο «καυτά» κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα του τόπου μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Εθνικό Μέτωπο, τη Σοσιαλιστική Δύναμη, τη Φιλελεύθερη Κίνηση και την Ενωμένη Αριστερά. «Ολα τα κόμματα θα έχουν ισάριθμους βουλευτές και αυτό είναι το μοναδικό το οποίο αλλάξαμε όσον αφορά τον κανονισμό και τις διαδικασίες της πραγματικής Βουλής των Ελλήνων. Εμείς δεν θα έχουμε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας, καθώς η προσπάθειά μας είναι απολύτως μη κομματική. Δεν επιδιώκουμε προσομοίωση της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας» εξήγησε ο φοιτητής Νομικής και εμπνευστής της πρωτοβουλίας Μιχάλης Νταγγίνης.

Οι θέσεις των κομμάτων έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μοντέλου Βουλής. Ενδεικτικά, όσον αφορά την Ολομέλεια Οικονομικών, το Εθνικό Μέτωπο υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει την ύφεση και την ανεργία. Ωστόσο, είμαστε υπέρ της απόλυσης πολύ μικρού αριθμού έπειτα από προσεκτικό συμμάζεμα». Αντίθετα, για το ίδιο ζήτημα η Φιλελεύθερη Κίνηση επιδιώκει «δραστική μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και ριζική αναμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών». Στο κεφάλαιο Παιδεία, η Ενωμένη Αριστερά ζητεί «κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και προώθηση ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια», ενώ η Σοσιαλιστική Δύναμη είναι υπέρ μιας «σύγχρονης εκπαίδευσης και της αναθεώρησης του συστήματος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Αναγκαία είναι η επιλογή των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων από την κάθε σχολή ξεχωριστά».

«Άφωνοι από τη μεγάλη συμμετοχή»

«Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη τη χώρα ή ακόμα και από το εξωτερικό μάς αφήνει άφωνους και μας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Οι συμφοιτητές και οι καθηγητές μας έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία μας και την προσπάθεια να μετατρέψουμε το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) σε ετήσιο θεσμό» είπε ο 20χρονος Μιχάλης Νταγγίνης. «Είχαμε… καταιγίδα αιτήσεων, τόσο που ελπίζουμε να μην καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα! Η θέση του βουλευτή είναι πολυπόθητη, περισσότερο από αυτήν του προέδρου σε κάποια επιτροπή κ.ά.» συμφώνησαν οι δύο εμπνευστές της πρωτοβουλίας, συμφοιτητές στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Μιχάλης Νταγγίνης και Θωμάς Τσουλιάς.

Την αξιολόγηση και επιλογή των αιτούντων αναλαμβάνουν από κοινού η οργανωτική και η επιστημονική επιτροπή (καθηγητές και φοιτητές). «Είναι σημαντικές οι απαντήσεις των φοιτητών στις ερωτήσεις πολιτικής κρίσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώνει συμμετοχή για την επιτροπή Δημόσιας Τάξης, θα απαντήσει σε ερώτημα για την παράνομη μετανάστευση και την απόκτηση ιθαγένειας. Για τον υποψήφιο στην επιτροπή Εξωτερικών το ερώτημα αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις του ελλαδικού εναέριου χώρου» πρόσθεσε ο νεαρός Μιχάλης.

Ιδρυτές:

Φοιτητές Νομικής του ΑΠΘ, Μιχάλης Νταγγίνης και Θωμάς Τσουλιάς

Επταμελής επιστημονική επιτροπή:

Καθηγητές Νομικής ΑΠΘ: Ακρίτας Καϊδατζής (λέκτορας), Ιφιγένεια Καμτσίδου, Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης, Μίλτος Σαρηγιαννίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Γιώργος Δουράκης.

Επίκουρος καθηγητής Νομικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης: Στέφανος Κουτσουμπίνας.

10μελής οργανωτική επιτροπή:

Φοιτητές Νομικής ΑΠΘ: Μιχάλης Νταγγίνης, Θωμάς Τσουλιάς, Τάσος Καλέργης, Ζωή Παπαδοπούλου, Μιράντα Παπαδοπούλου, Γιώργος Γρηγοριάδης, Γιώτα Σκιαθίτη, Σοφία Παπασπυροπούλου.

Φοιτητής Επιστήμης Υπολογιστών Κρήτης: Δημήτρης Μαυρομμάτης.

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Αλέξανδρος Τσελεκίδης.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ