Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη με απευθείας ανάθεση παρήγγειλε απαρχαιωμένα αντιδραστήρια

Πολλά ερωτήματα εγείρει η υπόθεση (που αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία») της προμήθειας από την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη παλαιάς τεχνολογίας αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η οποία μάλιστα έγινε έπειτα από τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η υφυπουργός Υγείας ζήτησε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στις 24 Αυγούστου, να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της προμήθειας στη φαρμακευτική εταιρία Roche, που πρότεινε τη μέθοδο των μικροδεξαμενών, η οποία θεωρείται απαρχαιωμένη, καθώς εξετάζει έξι δείγματα αίματος ταυτόχρονα, τη στιγμή που στη χώρα μας από το 2008 εφαρμόζεται ο Μοριακός Μοναδιαίος Δότης (ΜΜΔ), η πλέον σύγχρονη μέθοδος, που ελέγχει κάθε μονάδα αίματος ξεχωριστά.

Επιπλέον, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται καθώς δύο ήμερες προτού ζητήσει την απευθείας ανάθεση η κυρία Σκοπούλη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς είχε εξασφαλίσει δωρεάν 20.000 σύγχρονα τεστ μοριακών έλεγχων, τα οποία έδωσε η safeBlood Bio Analytica, η μία από τις δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αιμοδοσία, όχι όμως αυτή που τελικά επιλέχθηκε.

Το θέμα ανέκυψε εν μέσω θέρους, μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε μεταγγισμένο ασθενή (μέσω αίματος). Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε η κυρία Σκοπούλη σε σχετικό δελτίο Τύπου, επωμίστηκε την ευθύνη για τη δημιουργία μιας επιτροπής εκτίμησης των επιδημιολογικών δεδομένων. Οπως σημειώνει, «στις 1/8/2012 η επιτροπή αυτή ζήτησε από το υπουργείο Υγείας τη διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την προμήθεια αντιδραστηρίων ελέγχου μονάδων αίματος. Επειτα από επικοινωνία με όλους τους διοικητικούς υπευθύνους περί προμηθειών, η μόνη διαδικασία που ήταν δυνατόν να γίνει ήταν η προμήθεια αντιδραστηρίων έπειτα από διαπραγμάτευση με τους δύο διαθέσιμους προμηθευτές». Δεν ανεφέρε όμως «έπειτα από διαγωνισμό», αλλά έπειτα από επικοινωνία και διαπραγμάτευση.

Οπως, μάλιστα, σημείωνε η κυρία Σκοπούλη, «στις 7/8/2012 η επιτροπή του ΕΚΕΑ, έπειτα από διαπραγμάτευση, κατέληξε στην αγορά αντιδραστηρίων με τιμή 7,5 ευρώ ανά μονάδα, έναντι αντιδραστηρίων με τιμή 17,22 ευρώ ανά μονάδα». Αυτό που δεν εξήγησε όμως η υφυπουργός Υγείας είναι ότι η προσφορά των 17,22 ευρώ της safeBlood αφορούσε τον μονήρη έλεγχο του αίματος (ενός δείγματος κάθε φορά), ενώ η προσφορά των 7,5 ευρώ της Roche την παλαιότερη μέθοδο των μικροδεξαμενών (έξι δείγματα μαζί) και, σύμφωνα με τους ειδικούς, τη «λιγότερο ασφαλή».

Αξίζει να τονιστεί ότι το 2005, μετά το σοκ της μετάδοσης AIDS μέσω μεταγγίσεων αίματος, το ελληνικό κράτος συνέστησε Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και Επιτροπή Σοφών, που έκαναν δεκτή την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, η οποία καθόριζε ότι ο έλεγχος του αίματος θα γίνεται με Μοριακό Μοναδιαίο Δότη και εφαρμόστηκε στη χώρα μας έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η απόφαση της κυρίας Σκοπούλη ουσιαστικά αναιρεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της Βουλής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εταιρία safeBlood, που δεν επιλέχθηκε, ήδη είχε προσφέρει δωρεάν τα 20.000 τεστ μοριακού ελέγχου Μοναδιαίου Δότη για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, «η διαγωνιστική διαδικασία για τη συλλογή ενδεικτικών τιμών προσφοράς έγινε τηλεφωνικά και όχι με διαγωνισμό, όποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσημη»!

Η απάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Καμία εντολή για απευθείας ανάθεση που αφορά την προμήθεια αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έγινε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Το παραπάνω ξεκαθαρίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά τη διαταγή για απευθείας ανάθεση προμήθειας στην εταιρία Roche, που έδωσε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: «Η εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, που διεβιβάσθη στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3 Αυγούστου 2012, αναφέρεται σε οικονομική υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) από το ΚΕΕΛΠΝΟ με το ποσό των 300.000 ευρώ, προκειμένου το ΕΚΕΑ να προβεί, ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, στην προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ουδεμία αναφορά γίνεται στο έγγραφο του κ. υπουργού για απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο ανάδοχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ουδέποτε επανήλθε το αίτημα οικονομικής ενισχύσεως του ΕΚΕΑ προς εκτέλεση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ