Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Η υπέρταση ύποπτη για όγκους

Η υπέρταση ίσως αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού όγκου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστρία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι τετραπλάσιος για όσους έχουν υψηλή πίεση και μηνιγγίωμα.

Το μηνιγγίωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται αργά, χωρίς να εισχωρεί στον εγκέφαλο, και προέρχεται από τις μήνιγγες, δηλαδή τα περιβλήματα γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Στην έρευνα, που διήρκεσε τουλάχιστον 10 χρόνια, συμμετείχαν 580.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 35% είχε υπέρταση. Οι ερευνητές κατέγραφαν την πίεσή τους, ώστε να διαπιστώσουν πόσοι θα εμφάνιζαν κάποιον καλοήθη ή κακοήθη όγκο τα επόμενα δέκα χρόνια. Οπως προέκυψε, εμφανίστηκε όγκος στους 1.312 από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν ήδη κάποιον όγκο, ο οποίος παρουσίαζε πολλές πιθανότητες να κάνει μετάσταση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 20% των συμμετεχόντων που παρουσίαζε την υψηλότερη πίεση είχε διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει μηνιγγίωμα ή κακόηθες γλοίωμα, το οποίο αποτελεί τη συχνότερη και σοβαρότερη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Οταν οι ερευνητές έλεγξαν τον αντίστοιχο κίνδυνο που υπάρχει για το 20% των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη πίεση, διαπίστωσαν ότι για τους υπερτασικούς ο κίνδυνος είναι τετραπλάσιος.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων και το γεγονός ότι τουλάχιστον οι 1.300 από αυτούς εμφάνισαν όγκο στον εγκέφαλο δείχνουν ότι δεν είναι τυχαία» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Μίκαελ Εντλινγκερ, επιδημιολόγος στο τμήμα Ιατρικής Στατιστικής στο Ινσμπρουκ. «Ομως, η σύνδεση της υπέρτασης με τον καρκίνο πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, καθώς δεν είμαστε βέβαιοι για το αν οι συμμετέχοντες έπαιρναν φάρμακα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Το βέβαιο είναι ότι το περιττό βάρος και η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης, αλλά και εμφάνισης καρκίνου».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Hypertension», με χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ