Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

«Ιχνη» του Μ. Αλεξάνδρου πάνω σε ζωφόρο στο μνημείο της Αμφίπολης!

Νέα διαμάχη για την Αμφίπολη ξέσπασε μεταξύ αρχαιολόγων, με αφορμή τα καινούργια στοιχεία που παρουσίασε χθες στο 29ο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2015 η επιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη.

Ανακοινώθηκε ότι ένα κομμάτι από ξυλάνθρακα που βρέθηκε επάνω από την κάμαρα της θόλου χρονολογήθηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της κυρίας Περιστέρη ότι το μνημείο έγινε εκείνη την εποχή και όχι στα ρωμαϊκά χρόνια, όπως υποστηρίζουν άλλοι αρχαιολόγοι.

«Το ξύλο, από το οποίο προήλθε το κάρβουνο, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της θόλου και βρίσκεται ως υπόλειμμα πυρκαγιάς» ανέφερε ο Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εξέτασης που έγιναν στον ξυλάνθρακα με σύγχρονες μεθόδους.

Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανακοίνωσε ότι σε απόσταση περίπου 120 μ. από τον περίβολο του μνημείου βρέθηκαν μία μαρμάρινη στήλη, η οποία αποτυπώνει φίδι που σκαρφαλώνει σε δέντρο, και ένα ανάγλυφο που απεικονίζει έναν πολεμιστή. Ανέφερε ότι στη βάση του βάθρου όπου ήταν τοποθετημένος ο λέοντας στην κορυφή του τύμβου υπήρχε μαρμάρινη ανάγλυφη ζωφόρος. Σε αυτήν αποτυπωνόταν παράσταση μακεδονικής εικονογραφίας με Μακεδόνες στρατιώτες.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ιταλός αρχαιολόγος Αντόνιο Κόρσο, που συνέδεσε τον πολεμιστή του ανάγλυφου με τον Μ. Αλέξανδρο. «Το πρόσωπο του πολεμιστή μοιάζει με του Αλέξανδρου Γ’ και στο φόντο διακρίνεται μια συκιά με ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από αυτή, που εφάπτεται με το κράνος του πολεμιστή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ιταλός αρχαιολόγος επανέλαβε ότι το μνημείο στον τύμβο Καστά αποτελούσε ηρώο του Ηφαιστίωνα. «Με δεδομένο ότι ο πολεμιστής που απεικονίζεται στο ανάγλυφο είναι ο Αλέξανδρος, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κρατά τα όπλα του αγαπημένου συντρόφου του, του Ηφαιστίωνα» είπε και πρόσθεσε πως μαζί με το ανάγλυφο ανακαλύφθηκε και ένα τμήμα μαρμάρου, που αναπαριστά τα πίσω πόδια ενός αλόγου σε κίνηση.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και μια λαβή από χάλκινο τεφροδόχο αγγείο, που βρέθηκε στην κιβωτιόσχημη θήκη.
Στο τέλος των ανακοινώσεων αρχαιολόγοι επέκριναν την ομάδα της κυρίας Περιστέρη ότι προχωρούν σε βιαστικές ανακοινώσεις γύρω από τα ευρήματα, ενώ είπαν πως δεν μπορεί να λέγεται με τόση ευκολία ότι ο πολεμιστής στο ανάγλυφο είναι ο Μ. Αλέξανδρος.

Θ. Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ