Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Ιδιόκτητη ΔΗΜ.ΑΡ. επιθυμεί ο κ. Φώτης

Σε ένα πλήρως αρχηγικό κόμμα προσπαθεί να μετατρέψει τη Δημοκρατική Αριστερά ο Φώτης Κουβέλης με την αποδυνάμωση -ή και εξαφάνιση- της εσωκομματικής μειοψηφίας, προκειμένου να ελέγχει όλες τις διεργασίες και να λαμβάνει τις αποφάσεις μόνο με τους στενούς του συνεργάτες. Ηδη η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που διεξάγεται παραδοσιακά κάθε Τρίτη, έχει σχεδόν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, αν και ποδηγετεί τα κομματικά όργανα, ο κ. Κουβέλης βλέπει ότι χάνει τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συνεδρίασή της, στις αρχές της εβδομάδας, υπήρξε θυελλώδης και ουσιαστικά κατέληξε στην πρώτη ήττα του κ. Κουβέλη. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. στην ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής για το σχέδιο «Αθηνά». Ο κ. Κουβέλης, προκειμένου να στηρίξει και τον προσκείμενο στη ΔΗΜ.ΑΡ. υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, προσήλθε με εισήγηση για θετική ψήφο. Πρωτοστατούντων όμως του Γ. Πανούση και της Μ. Ρεπούση (!), που αμφότεροι είναι επίσης πανεπιστημιακοί, οι περισσότεροι βουλευτές αντέδρασαν, οι φωνές υποστήριξης του σχεδίου υπήρξαν περιορισμένες και ασθενείς και τελικά «ομόφωνα» η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε την καταψήφιση της τροπολογίας.

Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι αυτή ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Μεταξύ των βουλευτών επικρατεί αναβρασμός σε δύο επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με τη μετατροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. σε προσωποπαγές κόμμα σε συνδυασμό βέβαια και με τον ανασχηματισμό. Οι βουλευτές βλέπουν ότι ο κ. Κουβέλης παίρνει τις αποφάσεις σε κλειστό κύκλο, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να παγώσει κάθε συζήτηση περί αλλαγών στην κυβέρνηση ώστε να «διασώσει» τους (εξωκοινοβουλευτικούς) κ. Μανιτάκη, Ρουπακιώτη, Παπαθεοδώρου και την κυρία Σκοπούλη, που είναι και προσωπικοί φίλοι του. Η δεύτερη αιτία συνδέεται με την επιβάρυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, που ωθεί τους βουλευτές σε αναθεώρηση των σκέψεών τους για τη σχέση της ΔΗΜ.ΑΡ. με την κυβέρνηση.

Ηδη στη θυελλώδη συνεδρίαση της Τρίτης ετέθη και αυτό το θέμα, με τον κ. Κουβέλη να επιτίθεται στον κ. Πανούση ότι πυροδοτεί τη σχετική συζήτηση, διότι θέλει να γίνει υπουργός και τον βουλευτή να απαντά σε επίσης υψηλούς τόνους ότι η κριτική του για τους «δοτούς» δεν υποκρύπτει καμία τέτοια επιδίωξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συσχετισμός εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει μεταβληθεί δραματικά σε βάρος του κ. Κουβέλη καθώς από τους (λοιπούς) 13 βουλευτές μόνο τέσσερις έχουν απομείνει σε νομιμόφρονα γραμμή. Οι άλλοι εννέα έχουν πάρει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τις αποστάσεις τους από τις επιλογές του κ. Κουβέλη. Σημειώνεται ότι εκτός ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν βρεθεί ήδη τρεις βουλευτές (οι Γ. Μιχελογιαννάκης, Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς).

Κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει η «έκρηξη» στη ΔΗΜ.ΑΡ., που εκ των πραγμάτων μπορεί να επιφέρει εξελίξεις όσον αφορά και την ίδια την (τρικομματική) κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ