Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ιδιωτικά σχολεία και κολέγια χωρίς περιορισμούς!

Την πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης εισηγείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων. Στη γνωμοδότησή της η επιτροπή προτείνει την άρση των έως τώρα περιορισμών για τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ξένων γλωσσών όσον αφορά την ιθαγένεια και τα τυπικά προσόντα του ιδιοκτήτη. Να μπορεί, δηλαδή, κάθε ενδιαφερόμενος, Ελληνας ή αλλοδαπός, φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ασχέτως αν διαθέτει γνώσεις σχετικές με την εκπαίδευση, να ιδρύει και να λειτουργεί ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Παράλληλα, εισηγείται κατάργηση του περιορισμού περί ανώτατου αριθμού ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από το ίδιο πρόσωπο.

Αυστηρές συστάσεις στο υπουργείο Παιδείας απευθύνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τα κολέγια. Συγκεκριμένα, γνωμοδοτεί υπέρ της άρσης σχεδόν όλων των περιορισμών που έχουν τεθεί, όπως η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, το ύψος της οποίας έχει καθοριστεί σε 10.000 ευρώ. Προτείνει ακόμη να έχει δικαίωμα στην ίδρυση κολεγίου κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του ιδιότητας, καθώς και να μη συμπεριλαμβάνεται στις προϋποθέσεις η σύμπραξη του εκπαιδευτηρίου με ίδρυμα της αλλοδαπής για την αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων του.

Αστοχίες στους κανονισμούς που έχει θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ως προς τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), κυρίως όσον αφορά την απαγόρευση που τους έχει επιβληθεί να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Σε εναρμονισμό με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει να επιτραπεί στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ να διαφημίζουν τα εκπαιδευτήριά τους, καθώς ο περιορισμός που τους έχει επιβληθεί «αυξάνει τις αμοιβές των υπηρεσιών, χωρίς αντίστοιχα να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στην ποιότητά τους».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ