Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Ιδού η κοροϊδία: Όλα στον αέρα για το νέο δάνειο

Στον αέρα βρίσκεται η «διάσωση» της Ελλάδος από τους δανειστές της, παρά το γεγονός ότι καλύφθηκαν όλες οι απαιτήσεις τους. Επειτα από το εφιαλτικό Σαββατοκύριακο, όπου οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη συνεχή απειλή της χρεοκοπίας από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού, την Αθήνα να φλέγεται και τη Βουλή να εγκρίνει τελικά το νέο Μνημόνιο με τα εξοντωτικά μέτρα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, οι ισχυροί της ευρωζώνης κάνουν νερά!

Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από το Βερολίνο, με ό,τι σημαίνει αυτό σχετικά με τη βασιμότητά τους, φέρουν τους ισχυρούς της ευρωζώνης και κυρίως τους Γερμανούς να μεταφέρουν για μετά τις εκλογές την έγκριση του νέου δανείου για την Ελλάδα προκειμένου, προφανώς, να δουν αν το εκλογικό αποτέλεσμα και οι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές θα είναι σύμφωνοι με τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις τους από τους Ελληνες. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία ουσιαστικά αποκαλύπτει και την κοροϊδία του εκβιασμού που υπέστη η ελληνική κοινωνία, καθώς και των σχετικών προειδοποιήσεων για τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια στα οποία θα έπρεπε να εγκριθεί το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών εξετάζουν σχέδια με στόχο να καθυστερήσει η παροχή του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επικαλούμενο «πολλαπλές πηγές της ευρωζώνης», το πρακτορείο υποστηρίζει ότι εξετάζονται «τρόποι να καθυστερήσει εν μέρει ή ολόκληρο το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, κατά τρόπο ώστε να εξακολουθήσει να αποφεύγει την άτακτη χρεοκοπία» και πιο συγκεκριμένα «ώσπου να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο». Αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο φέρεται να δηλώνει ότι «υπάρχουν προετοιμασίες για να καθυστερήσει το πακέτο για την Ελλάδα ή να κατατμηθεί, ώστε να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία αλλά να μην δεσμευθεί ολόκληρο». Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι οι δανειστές μας θα καλύψουν τα ομόλογα ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ που λήγουν στα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας, και θα μεταφέρουν για μετά τις εκλογές την έγκριση του πακέτου. Στο μεταξύ η Ελλάδα θα πρέπει να ζήσει με αυτά που εισπράττει. Δηλαδή, όσο μειώνονται τα δημόσια έσοδα, αυτόματα θα πρέπει να μειώνονται και οι κρατικές δαπάνες (π.χ. με μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις, περικοπές άλλων κρατικών δαπανών).

Τις πληροφορίες αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητούνται. Σε έμμεση επιβεβαίωση προχώρησε, όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο, είπε με νόημα αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ότι αυτό είναι πρόβλημα! «Παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το ερώτημα είναι: Ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές;» Πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών τύπου Μόντι στην Ιταλία και πρόσθεσε με ωμότητα: «Στη συνέχεια θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι η κανονική δημοκρατική διαδικασία». Με άλλα λόγια να ανασταλεί για κάποιο διάστημα, επειδή το θέλουν οι Γερμανοί δανειστές, η κανονική δημοκρατική διαδικασία.

Παράλληλα, σενάρια που έκαναν χθες τον γύρο του κόσμου φέρουν τους Ευρωπαίους, με προεξάρχοντες τους Γερμανούς, να εξετάζουν μια ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρεοκοπία θα διαγραφεί μεγάλος μέρος του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα ζήσει εσωτερικά τις συνέπειες της χρεοκοπίας (κατάρρευση μισθών και βιοτικού επιπέδου), αλλά θα διασωθούν οι τράπεζες (και οι καταθέσεις).

Σπύρος Δημητρέλης


Επιστολή Σαμαρά: Μπορεί να απαιτηθούν για την εφαρμογή του προγράμματος τροποποιήσεις

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έστειλε χθες στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την επιστολή την οποία θεωρούσαν οι δάνειες δυνάμεις απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του νέου πακέτου βοηθείας. Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει τη θέση που έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή περί ανάγκης τροποποιήσεων του Προγράμματος με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ανάπτυξης και παράλληλα θα μπορέσει το Πρόγραμμα όχι μόνο να εφαρμοστεί αλλά και να επιτύχει.

Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς επισημαίνει μεταξύ άλλων:

– Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και στη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.

– Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Γι΄ αυτό υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου.

– Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά: «Οπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο / Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU / MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:

* Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το Πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.

* Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου [προς Ελληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.

* Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

* Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και του Ιδιωτικού τομέα (PSI) μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και στη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.

Οπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε “μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί”.

Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.

Ετσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του».

Βενιζέλος: Μας θέλουν εκτός ευρωζώνης

Στην ομολογία ότι υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη προέβη ο υπουργός Οικονομικών. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που παίζουν με τη φωτιά διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό». Αναφορικά με τους Ευρωπαίους εταίρους πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να τους πείσουμε ότι εμείς μπορούμε να μείνουμε μέσα στην ευρωζώνη, να ανακτήσουμε το έδαφος που έχουμε χάσει».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ