Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Ιερά εξέταση για τα χρέη στα Ταμεία!

Από «ιερά εξέταση» θα περνούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να ενταχθούν στις… δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ειδικά όσοι οφείλουν περισσότερα από 5.000 ευρώ. Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο έκανε ακόμα πιο αυστηρούς τους όρους ένταξης για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών, οι οποίοι θα πρέπει προηγουμένως να προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδείξουν ότι μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Εάν η οφειλή ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα πρέπει να περνούν από τον εξονυχιστικό έλεγχο ανεξάρτητων εκτιμητών, τους οποίους θα ορίζει ο υπουργός Εργασίας. Στην περίπτωση που οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι ο οφειλέτης έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, τότε η αίτηση για ρύθμιση θα απορρίπτεται και τα ταμεία θα απαιτούν άμεσα την είσπραξη όλης της οφειλής!

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στις ρυθμίσεις είναι η υποβολή των δηλώσεων ασφάλισης για τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης δεν θα πρέπει να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον οφειλέτη και δεν θα πρέπει να καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα. Οι νέες οφειλές (από 1/1/2013) θα πρέπει να εξοφληθούν προτού ζητηθεί ρύθμιση για τις παλαιές οφειλές ως τις 31/12/2012, ενώ απαγορεύεται η μεταφορά οφειλής από τη μια ρύθμιση στην άλλη.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι δύο:

-Πάγια ρύθμιση σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Για οφειλές από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα απαιτούνται από τους οφειλέτες λεπτομερείς πληροφορίες για το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία τους. Για οφειλές από 50.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ θα πρέπει να κατατίθεται βεβαίωση από ανεξάρτητο φορέα, ενώ για υψηλότερες οφειλές θα πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις που θα καθορίζονται από τρίτο εκτιμητή.

-Ρύθμιση με τον τίτλο «νέα αρχή». Η ρύθμιση προβλέπει 48 δόσεις. Οσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν με 48 δόσεις θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές σε έως και 100 δόσεις (με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ