Τετάρτη, 21 Απρ 2021

«Ιερή» περιπολία για πυρασφάλεια φορώντας ράσο

Ο π. Στυλιανός Τσιρέμπολος, εφημέριος στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μηλίνας στον Βόλο, ελέγχει με το ειδικό όχημά του την περιοχή για την πρόληψη πυρκαγιών. Στο πλευρό του έχει πλέον 20 εθελοντές

Από τον
Κώστα Παππά

Εδώ και χρόνια ένας ιερέας στη Μηλίνα του Βόλου διδάσκει με τον ζήλο και τη διάθεσή του για προσφορά στην κοινωνία τους ενορίτες του. Πρόκειται για τον π. Στυλιανό Τσιρέμπολο, εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μηλίνας, ο οποίος ξεκίνησε πριν από χρόνια να πραγματοποιεί περιπολίες πυρασφάλειας για την πρόληψη των πυρκαγιών στην περιοχή του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ενορίτες και οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τον π. Στυλιανό να οδηγεί το ειδικό όχημα πυρασφάλειας μετά την ακολουθία του εσπερινού και να «σκαρφαλώνει» στις κορυφογραμμές της περιοχής μέσα στη νύχτα, προκειμένου να βοηθήσει στις περιπολίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αρκετά χρόνια αργότερα το παράδειγμα του π. Στυλιανού ακολουθήθηκε από πολλούς ενορίτες του.

Σήμερα 20 άντρες συμμετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο ιερέας για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ολοι, με δικά τους έξοδα, συντηρούν αυτή την εθελοντική ομάδα και προσφέρουν ανιδιοτελώς με κόπο και χρήμα στο πιο κρίσιμο, ίσως, σημείο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αυτό της πρόληψης.

Ομαδική προσπάθεια

Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» επικοινώνησε με τον π. Στυλιανό Τσιρέμπολο, ο οποίος μίλησε για την ομαδική προσπάθεια που καταβάλλεται όσον αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών. «Μεγάλωσα στην πόλη του Βόλου, όπου δεν είχαμε το πράσινο που συναντάμε στα χωριά που βρίσκομαι τώρα ως εφημέριος. Οταν ήρθα στο χωριό -πριν από 16 χρόνια-, βρεθήκαμε στις πυρκαγιές που έπλητταν τότε την περιοχή και, έτσι, αποφασίσαμε να αποκτήσουμε ένα πυροσβεστικό όχημα. Μας βοήθησε πολύ σε αυτό ο επιχειρηματίας κ. Γιαννίδης, ο οποίος μας έδωσε χορηγία, ώστε να πάρουμε αυτό το πυροσβεστικό που διατηρούμε έως σήμερα» αναφέρει.

Και επισημαίνει: «Δεν είναι μόνο η δική μου προσφορά στο θέμα της πυρασφάλειας, καθώς πολλοί ενορίτες που τότε ήταν παιδιά 18 χρονών και σήμερα είναι 30 και πλέον συμμετείχαν πολύ ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Απλώς ήθελαν κάποιος να κάνει το ξεκίνημα. Το 2006 είχαμε μια φωτιά και το 2007 άλλη μία, μεγάλη. Μαζευτήκαμε, λοιπόν, μια Μεγάλη Πέμπτη μετά την πυρκαγιά και αναρωτηθήκαμε “τι κάνουμε τώρα;” Ετσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια, πάντοτε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Υπάρχουν άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα, όπως δάσκαλοι, και άλλοι πολλοί εθελοντές που, τελειώνοντας τις δουλειές τους το καλοκαίρι, ξεκινούν τις περιπολίες. Η προσπάθεια στηρίζεται κυρίως στην ομαδική προσφορά των ανθρώπων και μετά είμαι εγώ. Προσπαθώ να δίνω το παράδειγμα».

Οπως ο ίδιος αναφέρει, «υπάρχει και κάτι άλλο. Δεν είναι μόνο ότι αυτά τα παιδιά πηγαίνουν στις περιπολίες, αλλά συμμετέχουν και στα έξοδα που έχει το δικό μας πυροσβεστικό όχημα. Κάθε μήνα βοηθούν στο πετρέλαιο, για να κινηθεί το όχημα, και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Καθένας προσπαθεί και προσφέρει ό,τι μπορεί. Πριν από λίγες μέρες ξέσπασε μια φωτιά σε ένα σπίτι. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί, ενώ εγώ ήμουν στην εκκλησία για τη λειτουργία. Ηρθαν αμέσως τα παιδιά, πήραν το αυτοκίνητο και προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, για να σώσουν το σπίτι».

Αναφερόμενος στην πρόληψη των πυρκαγιών, ο π. Στυλιανός σημειώνει: «Η πρόληψη είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Ας πούμε, βλέπεις μέσα στα μεσάνυχτα κάποιον να κάνει βόλτα μέσα στο βουνό. Δεν έχει δουλειά κάποιος στις 12 το βράδυ να κινείται μέσα στο βουνό. Οπότε, αν του μιλήσεις σωστά ή σε δει και φοβηθεί, και να θέλει να κάνει κακό, δεν θα το κάνει τελικά. Υπήρχαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στις περιπολίες μας, αλλά δεν μπορώ να ξέρω για ποιον λόγο κάποιοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στην ερημιά περίεργες ώρες».

Μιλώντας για το περιβάλλον και τι τον έκανε να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια, αναφέρει: «Μου πήρε πέντε χρόνια για να περάσω στα παιδιά το μήνυμα της αγάπης προς το περιβάλλον. Εμένα με παρακίνησε να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια ένα σπίτι που καιγόταν και είδα τον πόνο των ανθρώπων από την καταστροφή που έρχεται. Αυτό με έκανε να ξεκινήσω. Οταν η προσπάθειά μας στέφεται με επιτυχία και νιώθεις τη χαρά του κόσμου, λες “θα προσπαθήσω περισσότερο, θα προσπαθήσω να αποκτήσω καλύτερο αυτοκίνητο για πυρόσβεση”».

Σημαντική δράση και η τράπεζα αίματος

Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας, ο π. Στυλιανός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλη μία σημαντική δράση που αναλαμβάνει η ενορία του, με την ενεργό συμμετοχή των ενοριτών στην τράπεζα αίματος. Γεμάτος περηφάνια για την ανταπόκριση των ανθρώπων μιας αραιοκατοικημένης περιοχής, ο π. Στυλιανός επισημαίνει: «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τη συλλογή αίματος. Βλέπουμε τι πόνος υπάρχει στα νοσοκομεία και σε μερικά σπίτια, που δεν μπορούν σε έκτακτη κατάσταση να βρουν αίμα για κάποιον δικό τους. Κατά μέσο όρο έχουμε 50 έως 80 φιάλες αίμα κάθε χρονιά. Το κυριότερο είναι ότι οι άνθρωποι έμαθαν να δίνουν αίμα. Στην αρχή, όταν ξεκίνησα, μαζεύαμε μόνο δύο φιάλες, τη δική μου και της πρεσβυτέρας. Αργότερα είχαμε και των παιδιών μας και, έτσι, σταδιακά, συζητώντας ο ένας με τον άλλον, ήρθαν πολλοί στην αιμοδοσία, κάτι που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ