Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ιερώνυμος: Πληρώσαμε ήδη πολλά!

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας με επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό, τα κόμματα και τους Ευρωπαίους πρέσβεις, στην οποία κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς «προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στην επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περιγράφει εκτενώς τη φορολόγηση που δέχεται η Εκκλησία της Ελλάδος από το κράτος και δεν διστάζει να θίξει τα περιουσιακά ζητήματα της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δεν αφορούν τη μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους, στην Εκκλησία της Κρήτης και στις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που συνιστούν διοικητικά ανεξάρτητες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.

«Με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και της μισθοδοσίας των κληρικών της, των οποίων οι συντάκτες, κατά παράβαση οιασδήποτε έννοιας δεοντολογίας, αποφεύγουν να απευθύνουν σχετικά ερωτήματα στο αρμόδιο Γραφείο Τύπου για τη σφαιρική ενημέρωσή τους, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις παρακάτω διευκρινίσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας» υποστηρίζει ο κ. Ιερώνυμος και επεξηγεί αναλυτικά τις φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας:

«Οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων ανεξαιρέτως των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23.4.2010 με τον Ν. 3842/2010. Εκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος καταβάλλουν:

1) Φόρο για τα ακίνητά τους και μάλιστα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας,

2) Φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή ύψους 20% επί της αξίας τους, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες,

3) Συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%,

4) Προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου,

5) Φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους,

6) Τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών».

Ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι από τον φόρο της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται, κατά τη φορολογική νομοθεσία, μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων και διευκρινίζει ότι για το έτος 2011 η Εκκλησία της Ελλάδος κατέβαλλε συνολικά φόρους ύψους 12.584.139,92 ευρώ.

Αναφορικά με το θέμα μισθοδοσίας των κληρικών, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρει: «Η μισθοδοσία των κληρικών καταβάλλεται από το Δημόσιο ως συμβατική υποχρέωσή του, την οποία ανέλαβε από το 1833 έναντι της Εκκλησίας, εφόσον το 65% (2/3) της τότε αγροτικής και αστικής ακίνητης περιουσίας της περιήλθε σε αυτό. Εκτοτε και έως σήμερα, το 96% της εναπομείνασας ως άνω περιουσίας έχει -μονομερώς (με διάφορους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας) ή με δωρεές της Εκκλησίας- περιέλθει επίσης στο Δημόσιο».

Οπως τονίζει στην επιστολή του ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους, και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι’ αυτές, ελλείψει χρηματικών πόρων των δήμων.

Στη Φλώρινα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της

 

Στη Φλώρινα θα βρίσκεται από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού του πολιούχου της Φλώρινας Αγίου Παντελεήμονα, θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το βράδυ στον ποταμό Σακουλέβα, μπροστά από τον μητροπολιτικό ναό, εκδήλωση με θέμα την Ιστορία της Φλώρινας από την Τουρκοκρατία έως τη Μεταπολίτευση, ενώ το Σάββατο 29 Ιουλίου ο δήμος θα ανακηρύξει τον Αρχιεπίσκοπο επίτιμο δημότη του.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ