Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ηγέτης εθνικής σωτηρίας ο Σαμαράς

Με μια κίνηση υπέρβασης, που βάζει πάνω απ’ όλα την Ελλάδα και το μέλλον της εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς Αντώνης Σαμαράς πέρασε μπροστά και έγινε ο ρυθμιστής των εξελίξεων, αναλαμβάνοντας πολιτικά ρίσκα και βάζοντας ταυτόχρονα πλαίσιο και αυστηρούς όρους με χρονοδιαγράμματα (με ημερομηνία-ορόσημο την 4η Δεκεμβρίου), επιτυγχάνοντας παράλληλα στρατηγικούς στόχους.

Ολα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστή η δήλωση που είχε κάνει ο «ύπαρχος» της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφοντας από τις Κάννες. Ο συναγερμός στη Συγγρού σήμανε και οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα των εξελίξεων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για τα τεκταινόμενα στο κυβερνών κόμμα. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με στενούς συνεργάτες του στη Συγγρού, πήρε την απόφαση να δείξει στην κοινωνία αλλά και στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει διέξοδος, υπάρχει εναλλακτική πρόταση.

Ο κ. Σαμαράς με την κίνησή του πέτυχε και έβαλε στην ατζέντα:

Πρώτον: Την ακύρωση του εγκληματικού δημοψηφίσματος, που έβαζε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Δεύτερον: Την «καθαρή λύση» της προσφυγής στις κάλπες.

Τρίτον: Τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταβατικής και περιορισμένης χρονικά και από πλευράς αρμοδιοτήτων κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, καμία σχέση δηλαδή με οικουμενική κυβέρνηση.

Τέταρτον: Την εξασφάλιση της 6ης δόσης, ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών.

Πέμπτον: Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθεί από την παρούσα Βουλή.

Στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά το μεσημέρι χθες επισήμανε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την απαίτηση να ματαιωθεί το δημοψήφισμα. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών έδειξαν ότι είχαμε απόλυτο δίκιο. Το δημοψήφισμα ξεκίνησε ως απόπειρα εκβιασμού του ελληνικού λαού και κατέληξε σε μοχλό αμφισβήτησης της ελληνικής ένταξης στο ευρώ και στην Ευρώπη… Προφανώς διατηρούμε τις διαφωνίες μας με τα μέτρα της πολιτικής που σήμερα εφαρμόζονται». Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Ζητώ τον σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή των εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει τον λαό, αλλά και τον ελληνισμό -εντός και εκτός Ελλάδας-, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.

Αυτό το εγγυώμαι προσωπικά. Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε λέγοντας:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού».

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε μπει στη συνάντηση των Καννών, οι εκλογές μπορεί να γίνουν πριν από τις γιορτές, ενώ πιθανή ημερομηνία είναι η ημέρα που είχε προγραμματιστεί το δημοψήφισμα, η 4η Δεκεμβρίου. Επίσης, ξεκαθάριζαν ότι στη μεταβατική κυβέρνηση δεν θα μετέχουν πολιτικά στελέχη κομμάτων και ασφαλώς όχι της Ν.Δ. και ο ρόλος της θα είναι συγκεκριμένος: Η επικύρωση της συμφωνίας και η εξασφάλιση της 6ης δόσης.

Νίκος Ελευθερόγλου


Πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω «πρόθυμοι» της ΝΔ να «συνωμοτούν»

Τι ρόλο παίζουν; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκπληκτη άκουγε την περίεργη ιστορία με πρωταγωνιστές πέντε βουλευτές της (κάποιοι τούς ανέβαζαν σε δέκα), οι οποίοι εμφανίζονται ότι έπαιζαν ένα παιχνίδι πίσω από τις πλάτες της παράταξης την πιο κρίσιμη στιγμή. Την ώρα που είχε αρχίσει η πτώση της κυβέρνησης και το καθεστώς του νεοπαπανδρεϊσμού κατέρρεε, εντοπίστηκαν να κλείνουν ραντεβού στα… κρυφά για να προωθήσουν σχέδια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ!

Αυτή η απίστευτη ιστορία έγινε γνωστή χθες το πρωί στη Βουλή και είχε κεντρικούς πρωταγωνιστές τους γνωστούς αγνώστους της Κεντροδεξιάς, που έχουν κατά καιρούς διαφοροποιηθεί από τις θέσεις της παράταξης, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται από πολλούς ότι λειτουργούν ως «κόμμα μέσα στο κόμμα».

Παρόλο που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τούς έχει φερθεί υπέρ το δέον «ευγενικά», δίνοντας στους περισσότερους θέσεις ευθύνης, εκείνοι επιχείρησαν να πλήξουν τη Ν.Δ. σε μια στιγμή που το κόμμα βρίσκεται προ των πυλών των εκλογών και της διακυβέρνησης. Ο λόγος για τους Αρη Σπηλιωτόπουλο, Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Ευάγγελο Αντώναρο, που οι πληροφορίες από τη Βουλή τούς έφερναν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, προτού ακόμη ξεκαθαρίσει ο κ. Σαμαράς τι σκέφτεται να πράξει, και να ετοιμάζουν κοινό κείμενο με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να πιέσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Να σημειώσουμε ότι και οι πέντε που σχεδίαζαν την πλατφόρμα μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που εντελώς συμπτωματικά υποστηρίζουν και οι πρόθυμοι σύμμαχοι του κ. Παπανδρέου, δηλαδή το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, έχουν επιχειρήσει κατά καιρούς να διαφοροποιηθούν με δηλώσεις τους και να εμφανιστούν ως «νεοφιλελεύθερη ομάδα».

Η κίνησή τους, όταν έγινε γνωστή, προκάλεσε την οργή των συνεργατών του κ. Σαμαρά (αλλά και καυστικά σχόλια στο facebook του κόμματος από εξοργισμένους οπαδούς), ενώ οι ίδιοι οι βουλευτές, που σκόπευαν να διακινήσουν το κείμενο, ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους πουθενά και ότι απλώς συναντήθηκαν «τυχαία» για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Φαίνεται πάντως ότι, όταν πληροφορήθηκαν τη δήλωση του κ. Σαμαρά, έσπευσαν να «μαζέψουν» το χαρτί, λέγοντας ότι ήταν στην ίδια γραμμή με την πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι ότι, αν έτσι πίστευαν, γιατί δεν είχαν ειδοποιήσει τον κ. Σαμαρά για την πρωτοβουλία τους, αλλά επέλεξαν να λειτουργήσουν στα «κρυφά», με συμπαίκτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ…


Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον θέμα ταμπού, λένε Μέρκελ-Σαρκοζί

Τη στιγμή που κάποιοι ακύρωναν τις ίδιες τις επιλογές τους, που νωρίτερα όμως είχαν φροντίσει να βαφτίσουν «εθνοσωτήριες», η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν μάσησαν τα λόγια τους. «Δεν θα αφήσουμε το ευρώ να καταστραφεί» είπαν μ’ ένα στόμα, μια φωνή οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι δεν καταλαβαίνουν από πολιτικά… κομπαρσιλίκια, από πολιτικούς που αδίστακτα θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης. Δηλώσεις με τις οποίες η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ουσιαστικά αποκάλυψαν ότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον θέμα ταμπού, αν αυτό σημαίνει ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Για πρώτη φορά», όπως σχολίαζε χθες και το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στην ιστοσελίδα του, «η σταθερότητα και η ασφάλεια της ευρωζώνης τέθηκαν πάνω από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ».

Κι ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όμως δήλωσε χθες στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF ότι ναι μεν επιθυμεί η Ελλάδα να διατηρήσει το κοινό νόμισμα, αλλά την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τους Ελληνες παρά τη θέλησή τους και ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το τρενάκι του τρόμου για το ελληνικό ζήτημα επ’ αόριστον».

Πιο κυνικός ήταν στις δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν Λεονετί, που δεν δίστασε να πει ότι η ευρωζώνη μπορεί «να κάνει» και χωρίς τη χώρα μας, εξηγώντας ότι «το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν μιας εξόδου της Ελλάδας», εξαιτίας του οικονομικού βάρους της, αφού αντιπροσωπεύει «το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 4% του χρέους της ευρωζώνης».

Τέλος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε χθες ότι «η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από το ευρώ, χωρίς έξοδο από την Ε.Ε.», ενώ πρόσθεσε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη» και ότι «οι συμφωνίες συνήφθησαν ώστε να συνεχίσει αυτό να αποτελεί πραγματικότητα». Ωστόσο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε και το παράθυρο της αμφιβολίας ανοικτό λέγοντας ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται σε υψηλότερο επίπεδο στις Κάνες», αποδεχόμενη έμμεσα ότι υπάρχει δυνατότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν διαφορετικά.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ