Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ηγγικεν η ώρα των δικαστών!

Εισαγγελέας θα ερευνήσει, για πρώτη φορά, τα δάνεια που έλαβαν τα τελευταία χρόνια όλα τα πολιτικά κόμματα!

Υστερα από δημοσιεύματα του Τύπου για τα δάνεια που λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έδωσε χθες εντολή να διενεργηθεί σχετική προκαταρκτική εξέταση. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς σημειώνεται σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα έχει ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του και η ανάγκη της διαφάνειας απλώνεται καθημερινά παντού.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια που δόθηκαν είναι ασφαλή ή όχι, καθώς, όταν τα έλαβαν τα κόμματα, δεν ήταν γνωστό -όπως και σήμερα- αν θα είναι σε θέση και στο μέλλον να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις και σε ποιο ύψος. Η παράμετρος αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι ανέκαθεν τα κόμματα λάμβαναν τραπεζικά δάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που κι αυτή στηρίζεται στα κάθε φορά εκλογικά ποσοστά τους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα κόμματα έχουν λάβει προκαταβολικά δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση, την οποία αναμένουν να λάβουν τα… επόμενα χρόνια, χωρίς καν να είναι γνωστό αν μετά τις εκλογές,θα βρίσκονται στη Βουλή και ποια κοινοβουλευτική δύναμη θα έχουν.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν ήδη εκχωρήσει την κρατική επιχορήγηση μέχρι το 2016 για να μπορέσουν να δανειστούν. Ειδικότερα, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν λάβει δάνεια συνολικού ύψους 244.000.000 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με 114.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 97.000.000 είναι από την Αγροτική Τράπεζα, τα 10.000.000 από τη Μarfin και 5.000.000 από την Πειραιώς. Αντίστοιχα, η Ν.Δ. έλαβε δάνειο ύψους 105.000.000 ευρώ από την Αγροτική και 15.000.000 από την Πειραιώς. Δάνειο πήρε και το ΚΚΕ από την Εθνική ύψους 4.402.054, 29 ευρώ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δανειοδότησε, επίσης, η Εθνική με 6.000.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι Οικολόγοι Πράσινοι πήραν δάνειο, επίσης, από την Εθνική, ύψους 800.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το πρώτο τρίμηνο του 2011 έλαβαν συνολικά 13.500.000 ευρώ, ενώ για το 2010 ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ επιχορηγήθηκαν με 48.800.000 ευρώ.

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα είχε ζητήσει και ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στη Βουλή στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο». Αναμένεται μάλιστα ο βουλευτής να κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο κ. Πεπόνης. Στη συνέχεια, αναμένεται να κληθούν οι υπεύθυνοι των τραπεζών και των κομμάτων.

Το θέμα αυτό απασχόλησε χθες και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο να προκαλεί αίσθηση δηλώνοντας παντελή άγνοια.

Κατά την ενημέρωση για την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης, βουλευτές τον ρώτησαν αν θεωρεί σωστό, την ώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα για τις επιχειρήσεις, να δίνονται δάνεια στα κόμματα. «Δεν το γνωρίζω το θέμα και δεν ξέρω τι εγγυήσεις έχει πάρει η Αττικα για να δώσει τα δάνεια» είπε εκείνος, αφήνοντάς τους άφωνους.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ