Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ηi-tech ταινία ασφαλείας κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Με μια νέα hi-tech ταινία ασφαλείας και τρεις νέες βάσεις δεδομένων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πατάξει το λαθρεμπόριο καπνικών, ευελπιστώντας ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα βάλει στα ταμεία ένα μέρος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που καρπώνονται τα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Π. Νικολούδης, προβλέπει παρεμβάσεις σε δύο άξονες: α) Την καταγραφή όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα της διακίνησης και β) την ειδική σήμανση με ταινίες ασφαλείας, που θα περιέχουν και ηλεκτρονικές πληροφορίες για το πού, πότε και από ποιον παράχθηκε και πωλήθηκε το προϊόν.

Τρεις βάσεις

Ως προς την καταγραφή όλης της αλυσίδας, θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν τρεις βάσεις δεδομένων. Στην πρώτη θα καταγραφούν όλοι οι παραγωγοί καπνού της χώρας, οι οποίοι θα έχουν ειδική άδεια. Στη δεύτερη βάση θα καταγράφονται όλα τα προϊόντα καπνού που τίθενται στη διάθεση του κοινού. Η τρίτη βάση θα εμπλουτίζεται με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας ανά την επικράτεια, που σήμερα «χάνονται» σε κάθε υπηρεσία. Η βάση αυτή θα λειτουργεί στο ΣΔΟΕ και θα αφορά όλες τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας, δηλαδή ακόμα και καυσίμων ή αλκοόλ. Στόχος είναι να γίνονται ανά πάσα ώρα εκτεταμένες διασταυρώσεις υποθέσεων, με στόχο τα κυκλώματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ