Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

ΙΚΑ: Δεν θα πληρωθούν χιλιάδες συνταξιούχοι!

Στον αέρα βρίσκεται η καταβολή των συντάξεων σε χιλιάδες δικαιούχους του ΙΚΑ. Η απεργία των εργαζομένων στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα το να μην είναι δυνατή η καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως εκείνων που ζουν στο εξωτερικό. Η συντριπτική πλειονότητα, πάντως, από το 1.000.000 και πλέον συνταξιούχους, θα βρει σύνταξη «κουτσουρεμένη».

Με ανακοίνωσή του, το ΙΚΑ ισχυρίζεται ότι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (έχει αναλάβει την ηλεκτρονική επεξεργασία όλου του αρχείου των συνταξιούχων) αναγκάστηκε να προβεί το ίδιο στην απαραίτητη επεξεργασία των ηλεκτρονικών αρχείων που έχει στη διάθεσή του, έτσι ώστε να προλάβει την ημερομηνία καταβολής των συντάξεων του μηνός Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε για πολλοστή φορά, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης, τη διαδικασία βραχυπρόθεσμου δανεισμού από το επικουρικό ταμείο της ΔΕΗ από το ΕΤΕΑΜ και μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με repos, για να βρεθούν τα χρήματα για τις συντάξεις. Με βάση και την απογραφή που ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, η διοίκηση του ΙΚΑ έκανε γνωστό ότι «είναι πιθανό να υπάρξουν διαφορές στο δικαιούμενο ποσό σύνταξης, οι οποίες θα αποκατασταθούν σε επόμενη επεξεργασία».

Η καταβολή της σύνταξης του Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, δεν θα γίνει στους κατοίκους εξωτερικού, σε όσους έχει εκδοθεί νέα σύνταξη με χειρόγραφη διαδικασία και σε όσους συνταξιούχους πληρώθηκαν τη σύνταξη Οκτωβρίου σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τις κατηγορίες αυτές η σύνταξη του Νοεμβρίου θα καταβληθεί μαζί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου.

Με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού θα πληρωθούν αύριο Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 934.872 συνταξιούχοι που απογράφηκαν κανονικά. Στις 24 Οκτωβρίου και μέσω υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πληρωθούν, αφού πρώτα απογραφούν, και οι 79.844 συνταξιούχοι που δεν ανταποκρίθηκαν στη φυσική καταγραφή. Το ίδιο ισχύει και για έναν μικρό αριθμό 835 συνταξιούχων, στους οποίους εντοπίστηκε πρόβλημα στον λογαριασμό τραπέζης, καθώς δεν υπήρχε ΙΒΑΝ.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του έντονου προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει συνολικά στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με τις διαδοχικές απεργίες και τις καταλήψεις κτιρίων, είναι ότι υπήρξε καθυστέρηση τόσο στην καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ όσο και σε επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ