Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

ΙΚΑ: Οδηγός για 33.000 που δεν πήραν σύνταξη

Τους 33.000 έφτασε ο αριθμός των συνταξιούχων του ΙΚΑ που δεν απογράφηκαν και έτσι δεν έλαβαν χθες τη σύνταξη Νοεμβρίου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι παραπάνω συνταξιούχοι για να μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξη θα πρέπει να μεταβούν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής που διαμένουν και να ζητήσουν να καταγραφούν.

Μαζί τους θα πρέπει να έχουν την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς επίσης και ένα πρόσφατο εκκαθαριστικό σύνταξης που αποστέλλει το Ιδρυμα, στο οποίο αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Στη συνέχεια εκδίδεται απόδειξη πληρωμής, με την οποία ο δικαιούχος μπορεί να εισπράξει τη σύνταξή του από τα ταμεία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ. Για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και αδυνατούν να μεταβούν αυτοπροσώπως στα κτίρια του ΙΚΑ, θα πρέπει τη διαδικασία αυτή να αναλάβει ένα πρόσωπο της επιλογής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως να έχει μαζί του πρόσφατο πληρεξούσιο – εξουσιοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΙΚΑ πρόκειται να αναζητήσει τις περιπτώσεις με συντάξεις «μαϊμού». Ηδη έγινε γνωστό ότι 250 υποθέσεις τέτοιων συντάξεων έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι, στην πρώτη διαδικασία απογραφής, περίπου 7.000 συνταξιούχοι δεν έσπευσαν να απογραφούν. Από αυτούς, οι έλεγχοι του ΙΚΑ εντόπισαν περίπου 3.500 συντάξεις που καταβάλλονταν σε συνταξιούχους που είχαν πεθάνει.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, από τους φετινούς ελέγχους όσοι βρεθούν να εισπράττουν συντάξεις «μαϊμού» θα κληθούν από το Ιδρυμα να επιστρέψουν το ποσό που έχουν λάβει, με επιτόκιο 5%. Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στην πρόταση του Ιδρύματος, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα θέσουν σε εφαρμογή όλες τις ποινικές διαδικασίες. Η εκτίμηση του ΙΚΑ είναι ότι η εξοικονόμηση δαπανών από τις λιγότερες συντάξεις που θα καταβάλλονται μπορεί να φτάσει έως και τα 240.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγινε γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συντάξεις στρατιωτικών. Οι έλεγχοι θα διεξαχθούν σε συντάξεις που καταβλήθηκαν από 27 Σεπτεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012, με στόχο να εντοπιστούν και σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων περιπτώσεις συντάξεων «μαϊμού».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ