Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

ΙΚΑ: Ψάχνει γιατρούς για ελεγκτές

Σε προσλήψεις ιδιωτικών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (νευρολόγων, καρδιολόγων, ψυχιάτρων) αποφάσισε να προχωρήσει το ΙΚΑ προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών που δραστηριοποιούνται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ενδεικτική της τεράστιας αναμονής που παρατηρείται στα ΚΕΠΑ όλης της χώρας είναι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), που κάνει λόγο για καθυστερήσεις που υπερβαίνουν το εξάμηνο και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν έως και το ένα έτος. Σχετικές αιτήσεις για πρόσληψη στα ΚΕΠΑ του ΙΚΑ μπορούν να υποβάλουν οι ιδιώτες γιατροί που το επιθυμούν από την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου και έως τις 25 Απριλίου.

Ακολούθως θα γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων βάσει συστήματος μοριοδότησης και θα επιλεγεί ο τελικός αριθμός των γιατρών που θα καλύψουν τις ανάγκες του ιδρύματος. Η σύμβαση που θα υπογράψουν οι ιδιώτες γιατροί θα είναι διάρκειας δώδεκα μηνών, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον παράτασης.

Το ΙΚΑ κατέφυγε στη λύση της αναζήτησης γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της απροθυμίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να συμμετάσχουν στις επιτροπές αξιολόγησης. Το πρόβλημα όμως για τους χιλιάδες αναπήρους που θέλουν να πάρουν την έγκριση από τα ΚΕΠΑ είναι τεράστιο, καθώς χωρίς τη σχετική πιστοποίηση δεν μπορούν να έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ χάνουν τόσο το επίδομα όσο και τη σύνταξη που λαμβάνουν. Απόδειξη για την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν χιλιάδες ανάπηροι και οι οικογένειές τους είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας συμπεριέλαβε διάταξη σε νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία δίνεται εξάμηνη παράταση στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων για όσα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν λάβει την πολυπόθητη πιστοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία ο ΣτΠ έχει δεχτεί πάνω από 350 καταγγελίες για τη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Γίνεται λόγος μέχρι και για γνωματεύσεις που εκδίδονται με ελλιπή αιτιολογία και αναγκάζουν τους αναπήρους να πραγματοποιήσουν νέες ιατρικές εξετάσεις, επιβαρύνοντας οικονομικά τόσο τους ίδιους όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία τους.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ