Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΙΚΑ: Ρύθμιση για χρέη χωρίς προσαυξήσεις

Δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που προκύπτουν σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δίνει το ΙΚΑ. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα έκπτωσης στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη έως και 100%, ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος. Οι οφειλές που κεφαλαιοποιούνται είναι όσες δημιουργήθηκαν μέχρι 31 Ιουλίου 2012 και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση είναι να καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του από 1η Αυγούστου και μετά.

Το όφελος που έχουν όσοι επιλέξουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης είναι ότι γλιτώνουν από τον «βραχνά» του πλειστηριασμού, καθώς αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Επίσης, θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα διάρκειας δύο μηνών, χωρίς καμία επιπλέον παρακράτηση.

Ειδικότερα, η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ προβλέπει:

-Εκπτωση 100% σε κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις για εκείνους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους είτε εφάπαξ είτε έως έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Η έκπτωση περιορίζεται στο 75% των προσαυξήσεων, των πρόσθετων τελών και των λοιπών επιβαρύνσεων, αν η εξόφληση γίνει από επτά έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ταυτόχρονα το ΙΚΑ επαναφέρει και τη διαδικασία του προσωρινού διακανονισμού, που ίσχυε από προηγούμενο νόμο (ν3943/2011). Σύμφωνα με αυτή, δίνεται έκπτωση 40% στις πρόσθετες προσαυξήσεις και στα τέλη για όσους θελήσουν να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε περισσότερες των 10 δόσεων. Το ποσό της μηνιαίας καταβολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 150 ευρώ.

Ειδική μνεία γίνεται για όσους ασφαλισμένους χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 500.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές, το ΙΚΑ τονίζει ότι το ποσό της μηνιαίας καταβολής που θα δίνουν αν μπουν στον διακανονισμό θα είναι το 1% κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή προέκυψε στις 31 Ιουλίου 2012.

Το χρονικό όριο που υπάρχει για να υπαχθεί μια επιχείρηση ή ένα φυσικό πρόσωπο στη ρύθμιση είναι μέχρι 13 Δεκεμβρίου 2012. Σημειώνεται ότι ήδη η ρύθμιση που βρισκόταν σε εξέλιξη απέφερε στα ταμεία του ΙΚΑ περίπου 400.000.000 ευρώ. Βέβαια ο στόχος ήταν να εισπραχθούν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, που δεν επιτεύχθηκε. Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει παραδεχτεί ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ιδρυμα ανέρχονται συνολικά στο αστρονομικό ποσό των 7 δισ. Ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ