Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΙΚΑ: Τέσσερις μέρες χωρίς γιατρούς

Ποδαρικό με απεργίες κάνουν με τον νέο χρόνο ο της χώρας (έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου) και οι φαρμακοποιοί που θα κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ, όπως έχουν ανακοινώσει, από την 1η Ιανουαρίου, δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι γιατροί του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) κήρυξαν τετραήμερη πανιατρική πανελλαδική απεργία, από 2 έως 5 Ιανουαρίου, ενώ τις ίδιες ημέρες σε πανελλαδική αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει ότι τις συγκεκριμένες ημέρες οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικοί και ειδικευόμενοι, θα προσέρχονται και θα δηλώνουν παρόντες στην εργασία τους, θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και θα εκτελούν όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, πλην εκείνων που αφορούν τη λειτουργία των τακτικών ιατρείων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επωμιστούν την περίθαλψη όλου του ελληνικού πληθυσμού, «συνεργώντας στην κατάρρευση των εξωτερικών ιατρείων και ασκώντας ιατρική της άσπρης μπλούζας στα εκατομμύρια ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας» και ζητούν να μη θιγεί το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.

Οι γιατροί του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας (ΙΚΑ) αλλά και οι ιδιώτες ζητούν την υπογραφή αξιοπρεπών συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς και να έχουν όλοι οι λειτουργοί του Ιπποκράτη το δικαίωμα για συνταγογράφηση, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα είτε όχι.

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιπλέον ζητούν την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ, ύψους 350.000.000 ευρώ, στους συμβεβλημένους με το ταμείο γιατρούς. Επειδή τα χρέη αυτά εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές και αγωγές.

Από το… «μέτωπο» των γιατρών του ΙΚΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Μιχάλης Βλασταράκος σημείωσε: «Είναι αδιανόητο από σήμερα Δευτέρα να ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όταν κανείς γιατρός δεν έχει υπογράψει νέα σύμβαση με τον Οργανισμό, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το ενιαίο συνταγολόγιο». Μεταξύ άλλων οι γιατροί του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητούν αξιοπρεπείς αμοιβές κατά τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο Τρίτη και τα φαρμακεία της χώρας καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου διαμαρτύρονται για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους στο 15%. Οι φαρμακοποιοί ζητούν, επίσης, από τα ασφαλιστικά ταμεία που τους χρωστούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, που αγγίζουν τα 400.000.000 ευρώ.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ